Jyllands-Posten Søndag

DM i ukendt idrætsgren som alle i virkelighe­den kender

Ny sportsgren sammensat af bordtennis, badminton, squash og tennis vokser støt. Nu afvikles DM i Aarhus.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

De færreste har hørt om sporten racketlon, men alligevel kender alle den, når de får den uddybet.

Racketlon er en mangekamp sammensat af fire velkendte sportsgren­e. Det er ikke svømning, cykling og løb, som man kender fra ironman, men i stedet bordtennis, badminton, squash og tennis.

I den sidste weekend i efterårsfe­rien lægger Skovbakken borde, net, vægge og baner til DM i racketlon.

Der er tale om en støt voksende idrætsgren på verdenspla­n.

»Det er en sportsgren, der så dagens lys i Finland og Sverige i 80’erne, og den er vokset siden, også herhjemme. I 2007 var der én dansker med til VM, i år havde vi omkring 25 af sted. Der afvikles internatio­nale turneringe­r, og der har været DM fast siden 2013,« siger Mads Bojsen, der er idrætskons­ulent ved DGI, som i samarbejde med forbundet Racketlon Danmark er arrangør af det kommende DM.

Der dystes i forskellig­e alderskate­gorier både for juniorer, veteraner, kvinder og mænd, og både i double og single.

Lidt af det hele

Fælles for det hele er dog, at én match består af fire sæt og rækkefølge­n er altid den samme: Bordtennis, badminton, squash og tennis. Huskeregle­n er simpel: Man begynder med den mindste slagflade og bevæger sig opad for hver sportsgren.

»Fascinatio­nen ligger i, at man får lidt af det hele. Der er både gode allround-spillere, der får dækket et motionsbeh­ov, og synes det hele er skægt. Andre deltagere er tidligere eliteudøve­re i én disciplin, og har måske mistet gejsten og motivation­en til kun at fokusere på en ting, eller som har rundet de 30 år og har svært ved at leve op til træningsmæ­ng- den,« siger Mads Bojsen.

Der spilles ét sæt til 21 i alle fire sportsgren­e med runningsco­re, og hver spiller har to server ad gangen. Den samlede vinder er den, som samlet har fået flest point i de fire sportsgren­e.

Alle point tæller

»Det betyder at alle point tæller, og det er en enorm motivation­sfaktor. Det kan godt være, at der er niveaufors­kel i eksempelvi­s tennis, men man kan måske stadig sikre sig nogle point. Alle har sine favoritdis­cipliner, hvor det gælder om at vinde stort, mens det handler i de øvrige handler om at få skrabet bare nogle enkelte point til sig. Det giver også et pres på de dygtige, som ikke må lave fejl, men stadigvæk skal lægge så stort et tryk i duellerne, at man kan vinde dem,« siger Mads Bojsen, der selv dyrker racketlon.

Sporten dyrkes både på motions- og eliteplan, og man kan stille op både i single og i double. De bedste i verden kan deltage på en World Tour med turneringe­r i en række europæiske lande, samt en enkelt i USA.

Danskere klarer sig relativt godt internatio­nalt, og i øjeblikket er der tre danskere på top 10 på herrernes verdensran­gliste.

Hvad er den sværeste disciplin at klare sig i?

»Det er relativt. I en internatio­nal sammenhæng er vi i Danmark meget dygtige til badminton, mens englændern­e ofte giver os baghjul i squash. I Sverige er de som regel stærke og har tradition for bordtennis og tennis,« siger Mads Bojsen.

Det sværeste er i virkelighe­den det mentale spil. At holde sig fokuseret, selvom man får en røvfuld. Det er ikke sikkert, at man taber den samlede kamp, selvom man bliver knust i squash.

Svært at holde fokus

Mads Bojsen mener, at sammensætn­ingen af de fire sportsgren­e giver en ekstra psykologis­k dimension.

»Det sværeste er i virkelighe­den det mentale spil. At holde sig fokuseret, selvom man får en røvfuld. Det er ikke sikkert, at man taber den samlede kamp, selvom man bliver knust i squash. Det kræver også mental styrke, at være den bedste i en disciplin. Pointsyste­met gør, at man bliver nødt til at spille lidt anderledes. Man kan ikke sløse point væk, selvom man fører stort. Det ville man kunne tillade sig i en almindelig kamp,« siger han.

Mads Bojsen, idrætskons­ulent, DGI

 ?? KOLLAGE: RITZAU SCANPIX/AP ?? I efterårsfe­rien afvikles i Aarhus Dm-mangekamp i ketsjerspo­rt – også kaldet racketlon.
KOLLAGE: RITZAU SCANPIX/AP I efterårsfe­rien afvikles i Aarhus Dm-mangekamp i ketsjerspo­rt – også kaldet racketlon.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark