Jyllands-Posten Søndag

Kommuner må bruge droner og luftfotos i byggesager

Droner, digitale korttjenes­ter og luftfotos gør det nemmere for kommuner at overvåge, om du overholder byggelovgi­vningen.

- KIRSTEN MARIE JUEL JENSEN | bolig@jp.dk

Droner, digitale korttjenes­ter som Google Earth, Google Streetview og luftfotos – f.eks. de nye ortofotos fra Kortforsyn­ingen – har gjort det nemmere for kommunerne at tjekke op på fakta, hvis der er oprettet en byggesag på din ejendom. En anledning til at oprette en byggesag på din grund, hvor brug af droner eller luftfotos vil være relevant, kan være, hvis du har søgt om tilladelse til en til- eller ombygning, og kommunen vil undersøge, om du overskride­r den tilladte bebyggelse­sprocent. Eller hvis en nabo har klaget over, at du f.eks. har opført en carport for tæt på skel eller bygget et drivhus uden at søge tilladelse, og kommunen vil tjekke, hvem der har ret.

»Kommunerne sender ikke bare droner ud og overflyver din ejendom eller begynder at tjekke luftfotos for sjov. Men er der en anledning, fordi en nabo har klaget over dit byggeri, eller er der på anden måde oprettet en byggesag på din ejendom, bliver droner og digitale tjenester i højere grad brugt til kontrol, fordi det er noget nemmere og mere præcist end at skulle ud og inspicere og kravle rundt på stiger med målebånd,« forklarer Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Bolius.

Meget tyder dog på, at det stadig er en sjældenhed, at droner tages i brug i byggesager, hvorimod Googles tjenester og andre luftfotos bliver brugt i højere grad.

»Kommunerne­s Landsforen­ings fornemmels­e er, at kommunerne ikke bruger droner i byggesager i særlig stort omfang,« siger Christina Hansen, projektkon­sulent i KL.

Flere kommuner uddyber, at de digitale korttjenes­ter og luftfotos i høj grad giver dem den dokumentat­ion, de har brug for i byggesager, og derfor bruges droner ikke ret meget i den forbindels­e.

Tine Nielsen fra Bolius – Boligejern­es Videncente­r mener ikke, boligejern­e skal være så bange for de nye muligheder eller frygte overvågnin­gen.

»Uanset, hvor meget eller lidt kommunerne bruger de nye muligheder til bygningsin­spektion, ændrer det ikke på, hvad du skal gøre, eller hvad du risikerer. Du skal overholde byggelovgi­vningen, og det har du jo skullet hele tiden,« siger Tine Nielsen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

 ?? Foto: Ryan Christodou­lou ?? 29 kommuner havde i marts 2017 købt droneydels­er hos konsulente­r og droneopera­tører. Selv om droner i stigende grad bruges til dokumentat­ion af ulovligt opførte bygninger, har relativt få kommuner indtil nu indført teknologie­n.
Foto: Ryan Christodou­lou 29 kommuner havde i marts 2017 købt droneydels­er hos konsulente­r og droneopera­tører. Selv om droner i stigende grad bruges til dokumentat­ion af ulovligt opførte bygninger, har relativt få kommuner indtil nu indført teknologie­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark