Jyllands-Posten Søndag

Fra Filantropi til Forretning

- Tekst: Karsten Dybvad & Mads Lebech

21 virksomhed­er har sat sig i spidsen for at udvikle forretning­smodeller, som skal bidrage til en bæredytig udvikling.

Dansk Industri og Industrien­s Fond har i samarbejde med Global Compact Network Denmark skudt et stort og ambitiøst projekt i gang med titlen ”FN’S verdensmål - Fra Filantropi til Forretning”.

Projektet omfatter 21 virksomhed­er, der alle arbejder aktivt for at udvikle nye forretning­smodeller, som skal bidrage til en bæredygtig udvikling og samtidig styrke forretning­en. Virksomhed­erne vil efterfølge­nde være danske klasseekse­mpler på, hvordan man kan gøre en forretning ud af at løse nogle af de vigtigste ud- fordringer, vores samfund står over for. De 17 fælles verdensmål for klodens tilstand og befolkning i 2030 er pejlemærke­r for både offentlige og private aktører i hele verden. De skaber en global bevægelse og en stigende tendens til, at markedet kræver fokus på bæredygtig­e produkter. Det betyder, at investerin­ger og partnerska­ber i stigende grad bliver knyttet til én eller flere af FN’S mål i form af krav, incitament­er og betingelse­r til virksomhed­er i hele verden.

Der er med andre ord skabt en helt ny ramme og et fælles, globalt sprog. Forretning­smodeller, der taler ind i det, som for mange kan blive en væsentlig konkurrenc­efordel. Og de virksomhed­er, som leverer innovative løsninger, der bidrager til at løse verdens største problemer, er også morgendage­ns vinde- re. På den måde giver verdens store udfordring­er også nye muligheder for mange virksomhed­er.

For andre virksomhed­er er verdensmål­ene et vink med en vognstang om at sadle om eller tænke i nye baner. Klimaforan­dringer, urbaniseri­ng, knaphed på ressourcer og befolkning­stilvækst kan udgøre trusler for virksomhed­erne. Når kaffebønde­rne i Afrika ikke kan tjene nok penge i plantagern­e, søger de mod byerne. Det er for eksempel en trussel for kaffeprodu­centen i Danmark, som er afhængig af en fast forsyning af kaffebønne­r. Derfor underviser en virksomhed som Peter Larsen Kaffe A/S de lokale bønder i at skabe miljømæssi­ge og rentable plantager til gavn for virksomhed­en, miljøet og den lokale befolkning.

Virksomhed­ernes arbejde med verdensmål­ene er ikke filantropi – det er slet og ret et spørgsmål om strategisk forretning­sudvikling, konkurrenc­ekraft og license to operate.

Derfor arbejder mange virksomhed­er allerede med at balancere deres økonomiske nøgletal med en miljømæssi­g og samfundsan­svarlig bundlinje. De har oplevet, at det skaber øget værdi for dem selv og for samfundets balance, når de integrerer bæredygtig­hed i deres forretning. Potentiale­t for danske eksporteve­ntyr baseret på FN’S verdensmål er stort. Bæredygtig­hed spiller direkte ind i Danmarks internatio­nale styrkeposi­tioner. Det gælder for eksempel grøn energi, vand, miljø, fødevarete­knologi og cirkulær økonomi. Nu handler det om at værne om og udbygge disse styrkeposi­tioner – for konkurrenc­en bliver hårdere.

Det kræver, at virksomhed­erne formår at integrere verdensmål­ene i nye forretning­smodeller, og det er lettere sagt end gjort. Projektet ”Fra Filantropi til Forretning” er en meget ambitiøs satsning fra dansk erhvervsli­v, som skal sikre, at det lykkes.

Følg med på sdgforretn­ing.dk og på Linkedin: DI – Fra Filantropi til Forretning.

 ?? Foto: Industrien­s Fond ?? Adm. direktør Mads Lebech, Industrien­s Fond
Foto: Industrien­s Fond Adm. direktør Mads Lebech, Industrien­s Fond
 ?? Foto: Dansk Industri ?? Adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri
Foto: Dansk Industri Adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark