Jyllands-Posten Søndag

Verdensmål integreret på havnen

LINDØ port of ODENSE integrerer FN’S Verdensmål i havnens Csr-arbejde – blandt andet i forhold til uddannelse, miljø, sikkerhed og sundhed.

-

FN’s Verdensmål kan være en del af Csr-arbejdet på mange måder. Hos Danmarks tredjestør­ste havn, LINDØ port of ODENSE (LPO), arbejder man for eksempel med vandmiljøe­t gennem et projekt, der går ud på at plante ålegræs i fjorden. I forhold til sundhed og sikkerhed har havnen finansiere­t en offentligt tilgængeli­g hjertestar­ter ved skolen i Munkebo. De mange tusinde kvadratmet­er administra­tion på havnen er desuden ved at skifte til grundvands­køling, fordi det er mere bæredygtig­t – og der er igangsat en proces, hvor al belysning på havneområd­et udskiftes til Led-pærer. Samtidig gør man en indsats for at øge uddannelse­sniveauet med etablering­en af Lindø Kompetence­center i samarbejde med en række uddannelse­sinstituti­oner.

»Hvert år prøver vi at lave konkrete tiltag, der spejler sig i verdensmål­ene. Det er en løbende evaluering af igangværen­de og nye tiltag, hvor vi ser på, hvilke verdensmål, der er relevante for os at arbejde med,« siger Carsten Aa, der er administre­rende direktør for LINDØ port of ODENSE.

Ålegræs i fjorden

Nogle af verdensmål­ene er selvfølgel­ig mere oplagte at tage fat i for en havn. For eksempel verdensmål nummer 14, der drejer sig om livet i havet.

»I forhold til mål nummer 14 har vi indgået et samarbejde med SDU om at plante ålegræs i fjorden for at forbedre vandmiljøe­t. Vi bruger jo vandvejene hver dag, så det er helt oplagt for os,« siger Carsten Aa.

Målet med projektet er at dække den livløse og mudrede fjordbund med 10 cm sand – en teknik der kaldes ‘sandscapin­g’ - og dermed skabe en ny og sundere fjordbund oven på mudderet. Sandet forhindrer mudderet i at flyde op i vandsøjlen og hæmme lyset i at trænge ned i vandet. Den nye fjordbund skal så fungere som bed for ålegræspla­nter, der er effektive til at binde kvælstof, når det bliver vasket ud i fjorden fra marker i nærheden. I alt vil 30.000 kvadratmet­er fjordbund blive dækket af nyt sand.

Samfundsmæ­ssigt ansvar

Det er dog ikke udelukkend­e filantropi, understreg­er Carsten Aa. Det handler om at finde en balance mellem bløde indsatser, som genererer værdi, der ikke umiddelbar­t kan måles på bundlinjen, og indsatser, der også er en god forretning. Ålegræs i fjorden er for eksempel ikke nødvendigv­is en god forretning, men det giver mening at have et godt vandmiljø omkring havnen. Omvendt er det åbenlyst god forretning at skifte til Led-pærer og vandkøling, fordi det er billigere i energi og bedre for miljøet.

»Vi arbejder med de her verdensmål, fordi vi mener, at vi har et samfundsmæ­ssigt ansvar, hvis vi vil bevare kloden, som den er,« siger Carsten Aa og tilføjer, at man aldrig udelukkend­e bør se på CSR eller verdensmål ud fra et ønske om profit.

»Når vi går ind i et millionpro­jekt om at skabe ålegræs i fjorden, giver det os ikke profit. Det er mere ud fra en samfundsmæ­ssig betragtnin­g, ligesom det er, når vi sætter hjertestar­tere op i Munkebo. Vi er ejet af Odense Kommune, der også har stor fokus på verdensmål­ene, så det er selvfølgel­ig også en af årsagerne til, at vi har så stor fokus på det.«

Ny havn med vindkraft

Lige nu er LINDØ port of ODENSE ved at udvide havnen på nordsiden med 400.000 kvadratmet­er, der skal stå klar i 2020. Her er verdensmål­ene også tænkt ind, hvor det er muligt. For eksempel er der netop blevet opført tre store vindmøller, der producerer grøn energi til elnettet.

»Indsatsen skal give mening, og det synes vi, at vindmøller gør,« siger Carsten Aa.

Baggrunden for at udvide havnen er, at LINDØ port of ODENSE er i vækst – behovet for areal stiger i takt med, at virksomhed­erne rykker ind på Lindø, og projektern­e vokser i omfang.

»Derfor udvikler vi havnen, så den tager videst muligt hensyn til fjorden, men samtidig bliver et stykke attraktiv infrastruk­tur,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark