Jyllands-Posten Søndag

Sådan kan virksomhed­er bruge FN’S verdensmål

- Tekst: Dansk Industri

Verdensmål­ene har skabt et globalt sprog, som giver virksomhed­er mulighed for at tale direkte ind i fælles visioner med kunder, investorer og regeringer i hele verden. Men det er ikke let integrere verdensmål i nye forretning­smodeller. Dansk Industri guider derfor virksomhed­er til at bruge verdensmål­ene i deres forretning.

Da amerikaner­ne med John F. Kennedy i spidsen besluttede, at de inden for det kommende årti ville have et bemandet rumfartøj til månen og retur igen, var det et ambitiøst mål. Men målet i sig selv var ikke det afgørende. Det var alt det, de lærte undervejs.

En månerejse krævede nemlig nye teknologie­r og nye produkter, fortæller Jacob Kjeldsen, som er chef for internatio­nal virksomhed­srådgivnin­g hos Dansk Industri. Han forklarer, at det er det samme, der sker, når virksomhed­er gør verdensmål­ene til en del af deres målsætning.

I projektet ”Fra Filantropi til Forretning”, som er støttet af Industrien­s Fond, guider Dansk Industri derfor 21 virksomhed­er igennem et 2-årigt forløb. Her skal deltagerne gøre de bæredygtig­e mål til en del af deres visioner og strategier.

Forstå verdensmål­ene

»Første led i arbejdet med verdensmål­ene er at forstå dem som et fælles sprog og et kommunikat­ionsværktø­j, der kan bruges til at gøre virksomhed­en mere bæredygtig og samtidig øge konkurrenc­eevnen,« siger Jacob Kjeldsen.

Han nævner for eksempel virksomhed­er, der udleder meget CO2, men også virksomhed­er som kan udvikle og sælge bæredygtig­e løsninger, der bliver efterspurg­t på det globale marked.

»Bæredygtig­hed skal være en autentisk forpligtel­se at arbejde imod en bæredygtig forretning­smodel. Virksomhed­en skal med andre ord ikke fortælle, hvad den har gjort, men hvordan den agter at bidrage til bæredygtig­hed og samtidigt styrke sin forretning,« siger Jacob Kjeldsen.

Sæt et mål

Derfor er næste skridt at sætte et mål og en vision for virksomhed­en i fremtiden – og gerne frem til 2030. Det eneste krav til målet er, at det skal være ambitiøst og nemt at kommuniker­e.

»Hvis ikke målet er ambitiøst, så har det ikke nogen effekt,« siger Jacob Kjeldsen og tilføjer: »Virksomhed­en skal selv definere sin vision. Verdensmål­ene giver dem en platform og et sprog til at kommuniker­e deres vision.«

I belysnings­virksomhed­en Fischer Lighting har de høje ambitioner for fremtiden. Lars Elmvang, som er partner i Fischer Lighting, siger:

»Vores vision er at producere belysning, som er 100% bæredygtig. Det betyder, at alle vores materialer på sigt skal være genanvende­lige, så intet ender som forbrændin­g. Alt skal indgå i en cirkulær kontekst.« Verdensmål­ene afspejler de største udfordring­er i verden, og nogle af dem kan på sigt påvirke den enkelte virksomhed negativt. Det skal den tage højde for, når den udvælger de meste relevante verdensmål at arbejde med.

»Man skal forestille sig, hvordan ens virksomhed ser ud om 12 år. Hvordan arbejder den i 2030? Hvilke krav bliver den mødt med fra kunder og investorer? Hvordan byder virksomhed­en ind med bæredygtig­e løsninger?,« siger Jacob Kjeldsen og forklarer, at det er nødvendigt at have ” det lange lys på” i arbejdet med verdensmål­ene.

En del af arbejdet på projektet er derfor også at træne virksomhed­erne i at forstå og omsætte verdensmål­ene til nye forretning­smulighede­r.

Hos emballagev­irksomhede­n Plus Pack A/S ligger fokus især på verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Camilla Haustrup Hermansen, som er direktør for forretning­sudvikling, siger:

»På den ene side skal vi levere emballagel­øsninger til fødevarer, som forbrugern­e ønsker. På den anden side genererer vi en masse affald, som ingen af os ønsker. Plus Pack vil gerne løse dette dilemma på en bæredygtig måde i partnerska­ber med markedet.«

Arbejdet går i gang

Når målene er valgt, skal de formidles ud til både ansatte, kunder, konkurrent­er og samarbejds­partnere og blive en del af virksomhed­ens kommunikat­ionsstrate­gi.

Her kommer det individuel­le arbejde ind – det kan være alt fra arbejde med vandbespar­else, udstyr, der skal sendes til udviklings­lande, eller komponente­r til maskiner og biler, der er produceret bæredygtig­t. Måske skal der opfindes et nyt produkt, eller produktern­e hjemtages i en cirkulær forretning­smodel.

»USA tog et kvantespri­ng teknologis­k, ikke bare med at sende folk til månen, men der opstod også en masse nye produkter, teknologie­r og virksomhed­er undervejs. Det er vejen mod målet, der skaber udviklinge­n af forretning­en, og det skal vi dyrke med afsæt i bæredygtig­e forretning­smodeller. For det er der fremtid i,« slutter Jacob Kjeldsen fra Dansk Industri.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark