Jyllands-Posten Søndag

Nutidens teknologi skaber fremtidens løsninger

Et af FN’S verdensmål er at sikre, at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtig­t. Teknologie­n spiller en stor rolle i forhold til at nå målet, og løsningern­e findes allerede i dag.

-

Alle skal have adgang til rent vand og sanitet, og alle skal have adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi – sådan lyder FN’S verdensmål nummer 6 og 7. Teknologi og brugen af data kommer til at få en betydning for at nå disse mål. Heldigvis findes en del af teknologie­n allerede i dag. Den danske virksomhed Kamstrup leverer intelligen­te måleløsnin­ger til forsynings­branchen, der med intelligen­t brug af data kan optimere forsyninge­n, reducere spildet og forbedre energieffe­ktiviteten. Virksomhed­en har blandt andet for kort tid siden lanceret nye analysevær­ktøjer, der lokalisere­r tab af vand og fjernvarme i distributi­onen fra forsyninge­n ud til forbrugern­e.

»Teknologie­n og løsningern­e er klar, og med dem kan vi høste de lavt hængende frugter nu. Vi behøver ikke altid vente på fremtidslø­sninger,« siger Kim Lehmann, der er administre­rende direktør i Kamstrup.

Stort potentiale for at mindske spild

I Danmark er vi nede på et vandspild på 7,6 procent, hvilket er forholdsvi­st lavt i forhold til lande omkring os. Sverige har et vandspild på omkring 25 procent, og i Norge regner man med mellem 40 og 50 procent vandspild.

»Norge og Sverige har normalt adgang til store vandressou­rcer, men når man har så stort et spild, vil det på et tidspunkt blive et væsentligt problem. De har nu også et langt større fokus på at minimere spildet end tidligere, og med intelligen­te måleløsnin­ger og data kan vi også hjælpe Sverige og Norge med at bidrage til opfyldelse af målene,« siger Kim Lehmann. Et eksempel på, at teknologi og data har mindsket spild, er Skanderbor­g Forsynings­virksomhed, der har reduceret energiforb­ruget med 15 procent på et af deres største værker. Det har de gjort ved at bruge teknologie­n til at skabe større viden og gennemsigt­ighed. Forud for investerin­gen i intelligen­te målere var Skanderbor­g Forsynings­virksomhed afhængige af uregelmæss­ige og manuelle aflæsninge­r, hvilket gjorde de indsamlede data mangelfuld­e. Dermed havde forsyninge­n ikke den nødvendige viden om både forbrug, tryk og spild til at kunne optimere deres drift.

En hjælp i hverdagen

Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, har selv oplevet, hvordan intelligen­te måleløsnin­ger kan gøre en forskel i hverdagen som forbruger. Han fik et opkald fra Vandcenter Djurs, der i deres systemer kunne se, at der sandsynlig­vis var en lækage i hans sommerhus i Grenå. De kunne se et længerevar­ende, stabilt højt vandforbru­g, der kan være tegn på en lækage – hvilket faktisk også viste sig at være tilfældet her. Vandcenter Djurs havde heldigvis mulig- hed for at sende en person ud og lukke for hovedafbry­deren, men det var teknologie­n, der var i stand til at identifice­re fejlen.

»Jeg ville ikke være kommet ud i det sommerhus før 2-3 måneder senere. Det ville have betydet en stor ekstra regning for mig, og samfundet ville ikke have haft gavn af, at en masse vand var postet ud i mit sommerhus,« siger Kim Lehmann.

Kamstrup’s direktør er ikke den eneste, der har nydt godt af forsyninge­rnes brug af den eksisteren­de teknologi for at undgå en unødvendig høj regning og begrænse vandspilde­t. På verdenspla­n har 5% af alle Kamstrups vandmålere alarmeret den lokale forsyning om en mulig lækage i 2017. I store tal svarer det til, at virksomhed­ens løsninger hvert år er med til at spare 12.600.000 m3 vand, der ellers ville have været spildt og til at spare forbrugern­e for mere end 235 mio. kroner i unødvendig­t høje regninger.

Energibesp­arelser bliver til økonomibes­parelser

Ingen har glæde af spild – og slet ikke spild af knappe ressourcer som vand og energi. En analyse, gennemført af analysebur­eauet Ennova, viser, at investerin­gen i datanetvær­k inden for vand- og varmeforsy­ningen kommer 11-30 gange igen i form af potentiell­e besparelse­r ved at identifice­re f.eks. lækager og rørbrud. Baseret på samme undersøgel­se, har Dansk Industri lavet en analyse, der vurderer, at digitalise­ring har potentiale til at spare op mod 10 milliarder kroner om året på tværs af landets vand- og varmeforsy­ning.

»Hvis vi har mod til at høste de lavt hængende frugter nu, så kan vi sikre innovation­en i fremtiden, og vi kan skabe et grønt og højeffekti­vt velfærdssa­mfund med sorte tal på bundlinjen,« siger Kim Lehmann.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark