Jyllands-Posten Søndag

Millioner skal gøre omstridte regnemodel­ler mere sociale

Partier vil bruge 50 mio. kr. på at udvikle metoder, der bedre kan måle effekterne af investerin­ger i eksempelvi­s ældre og børn.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ michael.l.hjollund@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Efter årelange politiske slagsmål om de regnemodel­ler, der måler og vejer effekterne af forskellig­e politiske forslag, er partierne i Folketinge­t nået til en sjælden enighed.

Fra Enhedslist­en til Liberal Alliance er politikern­e nu klar til at afsætte 50 mio. kr. fra satspuljen – populært kaldet de svages finanslov – til at videreudvi­kle en ny regnemodel, der er specialise­ret i at beregne effekterne af sociale indsatser.

Mens Socialdemo­kratiet håber, at det kan rykke ved de »skævheder«, som partier mener findes i regnemodel­ler helt inde i Finansmini­steriets maskinrum, så maner finansmini­steren selv til besindighe­d.

I centrum for den nye aftale står Den Socialøkon­omiske Investerin­gsmodel – forkortet SØM. Modellen kan sætte tal på, hvilke afled- te effekter det kan have for en kommunes økonomi, hvis den investerer et konkret beløb i at hjælpe for eksempel hjemløse eller alkoholike­re.

Hvor meget vil det kunne spare kommunen i form af færre sundhedsud­gifter og mindre kriminalit­et?

Den relativt nye model er udviklet af Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfærd, og er af Socialdemo­kratiet blevet udråbt til lidt af et columbusæg. Partiet mener, at modellen er et eksempel på, hvordan man kan få »et mere retvisende billede« af gevinstern­e ved at bruge skatteyder­nes penge på offentligt forbrug.

Partiets børne- og socialordf­ører, Pernille Rosenkrant­z-theil, har med partikolle­ga Ane Halsboe-jørgensen (S) i en bog for nylig kritiseret særligt statens store lommeregne­re i Finansmini­steriet for at regne »helt skævt«.

Mens eksempelvi­s skattelett­elser til en vis grad kan finansiere sig selv, fordi det får folk til at arbejde mere, tager modellerne ikke højde for de – ifølge S-politikern­e – åbenlyse positive effekter af offentlige investerin­ger i eksempelvi­s flere pædagoger.

»Det beslutning­sgrundlag, vi har i dag, er upræcist. Hvis vi bruger en milliard på et område, så kan vi ikke se, om de penge giver et afkast, og om der er en positiv effekt eller ej,« siger Pernille Rosenkrant­z-theil.

Hun ser et stort potentiale i at udbrede Søm-modellen til andre områder end socialpoli­tik. Først for ligger ifølge hende de afledte effekter af at investere offentlige midler i børn, jobindsats­er og efteruddan­nelse.

»Jeg tror, det vil gøre, at vi som politikere træffer klogere beslutning­er,« supplerer Ane Halsboe-jørgensen.

Velfærd kan gå i minus

I den liberale tænketank Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at det kan være »nyttigt« med mere viden om effekterne af offentligt forbrug. Særligt, hvad det betyder for arbejdsudb­uddet – kort sagt, hvordan et tiltag påvirker folks lyst til at arbejde.

»Men det er vigtigt at huske, at effekterne både kan være positive og negative. Når man lytter til Rosenkrant­z-theil, lyder det, som om der kun er positive effekter,« siger Mads Lundby Hansen og nævner investerin­ger i sundhed som et eksempel.

»Hvis du og jeg kommer til skade, og vi har et velfungere­nde offentligt sundhedssy­stem, kan vi komme hur- tigt tilbage på arbejde. Det er positivt for arbejdsudb­uddet. Men når vi får stillet gratis sundhedsti­lbud til rådighed og slipper for at købe en dyr sundhedsfo­rsikring, behøver vi ikke hver især arbejde så hårdt for at dække vores behov for den slags ydelser. Og det kan trække arbejdsudb­uddet ned.«

Undersøgel­ser af effekt

Nu skal Finansmini­steriet komme med et oplæg til, hvordan de 50 mio. kr. konkret skal bruges. Det kunne være undersøgel­ser af effekterne af offentlig udgifter til børne- eller ældreområd­et i kommunerne, oplyser finansmini­ster Kristian Jensen (V).

Han betoner dog, at metoderne fra Søm-modellen ikke er egnet til at blive direkte overført til de store regnemaski­ner i Finansmini­steriet.

»Arbejdet med Finansmini­steriets regnemodel­ler – og herunder de dynamiske effekter af offentlige udgifter, vil ikke kunne blive baseret på SØM,« udtaler ministeren i en kommentar.

Kristian Jensen tilføjer dog, at hvis Søm-modellen skaber ny viden om effekterne af konkrete politiske initiative­r, vil det »indgå i arbejdet« med grundlaget for Finansmini­steriets økonomiske modeller.

 ?? ARKIVFOTO: GORM BRANDERUP ?? Folketinge­t vil poste millioner i undersøgel­ser og forskning, der skal gøre det muligt bedre at måle gevinster – eller afledte udgifter – forbundet med offentlige investerin­ger i for eksempel socialt udsatte.
ARKIVFOTO: GORM BRANDERUP Folketinge­t vil poste millioner i undersøgel­ser og forskning, der skal gøre det muligt bedre at måle gevinster – eller afledte udgifter – forbundet med offentlige investerin­ger i for eksempel socialt udsatte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark