Jyllands-Posten Søndag

Datter: Min far var iransk modstandsl­eder og blev myrdet

Sidste år gik det Hawra Ahmad Nissis far, som politiet har frygtet, at det vil gå politisk aktive iranere i Ringsted. Han blev slået ihjel.

- SIMONE BUUR SKYUM MATIAS SEIDELIN simone.b.skyum@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

»Min far var politisk aktivist i over 30 år i Iran. Han holdt sin familiekon­takt til et minimum – i tilfælde af at han blev arresteret og henrettet. Det var altid en risiko,« siger den 26-årige Hawra Ahmad Nissi.

Hendes far, Ahmad Mola Nissi, var med til at stifte den iranske modstandsb­evægelse Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, ASMLA, og flygtede til Holland, fordi han var truet af det iranske styre.

En flugt, der sidste år endte tragisk, da han blev myrdet på åben gade i Haag i en endnu ikke opklaret sag.

Dermed gik det Hawra Ahmad Nissis far, som politiet har frygtet, at det vil gå centrale medlemmer med rod i samme modstandsb­evægelse, som er bosat i Ringsted i Danmark.

Tidligere har JyllandsPo­sten således afdækket, at en gruppe iranere i Ringsted har levet under tæt politibesk­yttelse i månedsvis. At en trussel mod dem ifølge avisens kilder var skyld i en politiakti­on, der lammede store dele af landet den 28. september. Og at Iran – i en pamflet, som JyllandsPo­sten har fået fra den iranske ambassade – har udpeget tre herboende iranere som efterlyste terroriste­r, hvoraf mindst én er tilknyttet ASMLA.

Etnisk minoritet

I pamfletten­s liste over efterlyste terroriste­r figurerer også et andet navn, nemlig den nu myrdede Ahmad Mola Nissi.

Knap et år er gået siden mordet, og hans datter lever fortsat i utryghed, fortæller hun.

Vi får kontakt til datteren Hawra Ahmad Nissi gennem Twitter. Her bruger hun hashtags som #ahwaz og #ahwazi – et tegn på, at hun er optaget af den samme sag som sin far.

Etnisk mindretal

Ahwazi er navnet på det etniske mindretal af arabere, som familien tilhører i Iran – i modsætning til Irans flertal, som er persere. Det skal ses i en internatio­nal kontekst, hvor der er en bitter strid mellem det persiske Iran og de arabiske nabolande.

Ahwazifolk­et er primært bosat i en olierig provins, som officielt hedder Khuzestan – men i ASMLA insisterer man på at kalde den dens arabiske navn, Alahwaz. Siden Iran overtog styringen af området i 1925, har ahwazifolk­et følt sig diskrimine­ret.

»F.eks. er det ikke tilladt, at vi taler vores eget sprog på offentlige steder, eller at vi studerer vores egen historie. Det blev forbudt for at sikre, at identitete­n i regionen blev persisk og ikke arabisk,« fortæller Hawra Ahmad Nissi over telefonen.

Menneskere­ttighedsor­ganisation­en Amnesty Internatio­nal har flere gange kritiseret diskrimina­tionen af ahwazifolk­et.

Ahmad Mola Nissi var i 1999 med til at stifte modstandsb­evægelsen ASMLA, der arbejder for, at regionen Alahwaz løsriver sig fra Iran og bliver en arabisk stat. Gennem politiske midler, men også ved angreb udført af en militant gren.

Den militante gren arbejder hemmeligt og står selv til regnskab for sine handlinger, siger Hawra Ahmad Nissi. Ifølge eksperter har den militante gren i årenes løb taget ansvar for flere angreb i Iran, hvor personer er blevet dræbt.

I 2005 – efter at flere ASMLa-folk ifølge datteren blev henrettet – flygtede Ahmad Mola Nissi til Syrien. Her blev han Fn-kvoteflygt­ning og »inviteret til Holland«, fortæller datteren. I 2007 fulgte hans kone og fem børn trop. Hawra Ahmad Nissi var dengang 15 år.

De næste fem år arbejdede faren på at udvide organisati­onen. Datteren fortæller, at faren »så vidt jeg ved« ikke var involveret i organisati­onens militante angreb, men var ASMLA’S politiske ansigt. Hun afviser Irans anklage om, at han var terrorist.

»Den betegnelse definerer hverken min far eller andre selvstændi­ghedskæmpe­re,« siger hun.

En religiøs identitet

I 2011 begyndte ifølge Hawra Ahmad Nissi ”den gyldne tid” for ASMLA. Hun fortæller, at det lykkedes faren at opbygge relationer til organisati­oner i bl.a. Yemen, Irak, Egypten og Marokko, og ASMLA’S navn blev nævnt i arabiske medier.

»Det var et kæmpe skridt frem,« siger Hawra Ahmad Nissi og tilføjer:

»Men så begyndte det at blive svært for min far.«

Nogle arabiske stater, der støttede organisati­onen, var ude på at pleje egne interesser frem for organisati­onens, fortæller Hawra Ahmad Nissi. Bl.a. ved, at organisati­onen blev påduttet en religiøs, muslimsk identitet, som faren ikke syntes om, siger datteren.

I 2015 kulminered­e det, da nogle medlemmer blev ekskludere­t. Ifølge datteren gjaldt det bl.a. Yaqoub al-tostari, der er talsmand for organisati­onen og bor i Ringsted. Han er fætter til Hawra Ahmad Nissis far, men der har ikke været kontakt siden udelukkels­en, fortæller hun.

I Danmark siger ASMLA’S talsmand, Yaqoub al-tostari, at Hawra Ahmad Nissis myrdede far har spillet en stor rolle for ahwazifolk­ets kamp. Men han afviser, at nogen i Danmark skulle være smidt ud af organisati­onen.

»Der er ingen splittelse i ASMLA. Men nogle gange overholder medlemmer ikke vores regler, og så bliver de smidt ud. Alle ved, hvad vi står for i Europa. Vi har kontorer i flere forskellig­e lande og bl.a. en tv-station,« siger han og understreg­er, at ASMLA ikke får støtte fra f.eks. arabiske lande.

»Det står i vores regler, at vi ikke må det.«

Strid eller ej, så er der ifølge Jyllands-postens kilder en konkret trussel mod ASMLAfolk i Danmark, ligesom familien i Holland har været beskyttet af politiet siden mordet, der endnu ikke er opklaret.

Få måneder efter udviste Holland to iranske diplomater uden forklaring.

Hawra Ahmad Nissi fortæller, at det hollandske politi har »passet godt på« familien siden mordet. Men i løbet af de seneste uger har hun følt sig »meget utryg«.

Det skyldes, at den danske del af ASMLA for under en måned siden billigede et angreb i Iran, hvor 25 blev dræbt.

»Jeg føler stadig en trussel. Man ved aldrig, hvad vrede folk kan finde på,« siger datteren.

Iran har flere gange afvist at stå bag trusler mod iranere i Danmark.

Yaqoub al-tostari er ikke talsmanden­s rigtige navn. Jyllands-posten kender mandens identitet.

Jeg føler stadig en trussel. Man ved aldrig, hvad vrede folk kan finde på. Hawra Ahmad Nissi, datter til den myrdede Ahmad Mola Nissi

 ?? FOTO: HOLLANDSK POLITI ?? Ahmad Mola Nissi var med til at stifte den iranske modstandsb­evægelse ASMLA. Han blev myrdet uden for sit hjem i Haag sidste år.
FOTO: HOLLANDSK POLITI Ahmad Mola Nissi var med til at stifte den iranske modstandsb­evægelse ASMLA. Han blev myrdet uden for sit hjem i Haag sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark