Jyllands-Posten Søndag

Frygten for en migrantkar­avane kan få en afgørende rolle i en tæt valgkamp

Kaos i Mellemamer­ika sender tusinder mod den amerikansk­e grænse, og det skaber politiske rystelser både i og uden for Det Hvide Hus kun godt to uger inden det vigtige midtvejsva­lg.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk Optakt til midtvejsva­lget i USA: Vredens druer

Tecun Uman plejer ikke at være en lokalitet, som er på alles læber i amerikansk politik. Men de seneste dage har tv-billeder af tusinder af desperate latinameri­kanere strandet ved denne by på grænsen mellem Guatemala og Mexico vakt voldsom opsigt og fået præsident Donald Trump til at gå i offensiven mod illegal immigratio­n.

Der er, ifølge amerikansk­e medier, tale om en karavane bestående af 3.000-4.000 mennesker fra den urohærgede mellemamer­ikanske stat Honduras.

»Karavanen opstod oprindelig­t som et middel til at flygte fra omfattende fattigdom og vold i Honduras,« lød det på tv-kanalen Fox News.

Drømmenes mål for mange af deltagerne, der omfatter et stort antal kvinder og børn, er USA, men i øjeblikket er de altså fanget på grænsen til Mexico. Og der skal de forblive, hvis det står til Trump, som har reageret temperamen­tsfuldt på nyhederne sydfra.

»Jeg må på det allerkraft­igste bede Mexico om at stoppe dette stormløb – og hvis de ikke er i stand til det, så vil jeg sende det amerikansk­e militær og LUKKE VORES SYDGRÆNSE,« lød det i et tweet fra Trump tidligere på ugen.

Det er en ide, som Trump – ifølge dagbladet Washington Post – allerede fremsatte i sommer i diskussion­er internt i Det Hvide Hus:

»Han foreslog, at man skulle forsegle hele den 3.126 km lange grænse mellem USA og Mexico, herunder lukke grænseover­gangene, blokere handlen og stoppe turisme og rejseaktiv­itet,« skriver avisen.

Trumps seneste trussel synes at være blevet hørt i Mexico, hvor landets politi har stoppet karavanen på en bro ved grænsen til Guatemala. Her udspillede der sig både fredag og lørdag dramatiske scener.

Internt skænderi

Episoden har sat fornyet fokus på illegal indvandrin­g fra Mellemamer­ika; et emne, som er kilde til betydelig friktion internt i Det Hvide Hus.

I den forløbne uge gerådede Trumps stabschef, John Kelly, og den nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton, i åbent skænderi uden for Det Ovale Kontor om håndtering­en af krisen på landets sydlige grænse, kunne en stribe amerikansk­e medier fortælle.

Frustratio­nen skyldes, at Trumps løfter fra valgkampen om at løse problemet, bl.a. ved at bygge en mur finansiere­t af Mexico, ikke er blevet omsat i realiteter.

Ifølge en højtståend­e embedsmand citeret i Washington Post tilbagehol­der myndighede­r ved grænsen 1.500 personer om dagen. Antallet af anholdte ved grænsen er dog kun halvt så højt som for 10 år siden, viser officielle tal.

Hvor mange der slipper igennem nettet og ind i USA, er uvist, men Pew Research Center, et uafhængigt analyseins­titut, vurderer, baseret på tal fra 2015, at der er ca. 11 mio. illegale indvandrer­e i USA. Samlet er ca. 45 mio. amerikaner­e født uden for landets grænser, ifølge institutte­t.

Den fortsatte illegale trafik over grænsen er en torn i øjet på særligt de republikan­ske vælgere. Tre fjerdedele af Republikan­erne opfatter dette som et »meget stort« problem, mens kun 19 pct. af Demokrater­ne deler det synspunkt, ifølge en undersøgel­se fra Pew.

Spændende valg forude

Opstandels­en over karavanen kommer på et tidspunkt, hvor intrigen omkring det amerikansk­e midtvejsva­lg den 6. november skærpes.

Interessen samler sig særligt om valget til Repræsen- tanternes Hus, der i dag kontroller­es af Republikan­erne.

Meningsmål­inger viser, at Demokrater­ne er favoritter til at tage flertallet, men deres forspring synes i øjeblikket at skrumpe, hvis man skal tro en række nyere målinger.

Her kan truslen mod USA’S sydgrænse være med til at hente republikan­ske vælgere op fra sofaen på valgdagen. Trump gør sit med, ind til videre udokumente­rede, antydninge­r af, at det er Demokrater­ne, som har organisere­t valfarten migranter fra Honduras.

»Mange penge er blevet sendt via folk, så de kan komme op og forsøge at nå grænsen til valgdagen, fordi de tror, at det vil være negativt for os,« sagde Trump på et vælgermøde I den forløbne uge. af

 ?? FOTO: OLIVER DE ROS/AP ?? Fredag forsøgte tusinder af migranter at krydse grænsen mellem Guatemala og Mexico. På billedet bliver et barn løftet ind i Mexico. Senere blev dele af hegnet væltet af honduransk­e migranter, hvis mål angiveligt er USA.
FOTO: OLIVER DE ROS/AP Fredag forsøgte tusinder af migranter at krydse grænsen mellem Guatemala og Mexico. På billedet bliver et barn løftet ind i Mexico. Senere blev dele af hegnet væltet af honduransk­e migranter, hvis mål angiveligt er USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark