Jyllands-Posten Søndag

Julian Assange sagsøger Ecuador for brud på rettighede­r

Assange mistede tidligere i år sin mobilog internetad­gang. Nu sagsøger han den ecuadorian­ske regering.

-

Wikileaks-grundlægge­r Julian Assange har sagsøgt regeringen i Ecuador for at krænke hans »grundlægge­nde rettighede­r« og begrænse hans adgang til omverdenen fra sit tilflugtss­ted på landets ambassade i London.

»Julian Assange har i dag sagsøgt Ecuadors regering for at have brudt hans grundlægge­nde rettighede­r og frihed,« lød det i en erklæring fra Wikileaks fredag.

I marts i år mistede Julian Assange sin internetad­gang, og han blev frataget sin mobiltelef­on, ligesom at han fik forbud mod at få gæster på ambassaden. Ecuador begrundede beslutning­en med, at Assange havde brudt en skriftlig aftale om ikke at blande sig i landets udenrigspo­litik. Mandag i denne uge fik han dog igen mulighed for delvist at kommuniker­e med omverdenen.

Tilflugt på ambassade

Australskf­ødte Assange har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London siden 2012.

Han frygter at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentligg­jort hemmelige oplysninge­r fra de amerikansk­e krige i Afghanista­n og Irak.

De svenske myndighede­r har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt, men anmodninge­n blev trukket tilbage i 2017.

Storbritan­nien har dog fastholdt arrestordr­en på ham. Det skyldes, at WikiLeaks-grundlægge­ren ikke overholdt betingelse­rne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Statsborge­r i Ecuador

Ecuador gav Assange statsborge­rskab i januar. Det var et mislykket forsøg på at sikre ham diplomatis­k immunitet, så han kunne forlade ambassaden i London uden at blive anholdt af de britiske myndighede­r.

Flere ting peger på, at den ecuadorian­ske ambassade er ved at være træt af at give husly til Assange.

Blandt andet sagde Ecuadors præsident, Lenin Moreno, i juli, at Assange »på et tidspunkt« skal forlade ambassaden.

Han fortalte også, at han har diskuteret sagen med den britiske regering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark