Jyllands-Posten Søndag

Flere spørgsmål end svar – hvor er liget?

Kritikken hagler ned over Saudi-arabien efter indrømmels­en af, at Jamal Khashoggi faktisk blev slået ihjel.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Journalist­en Jamal Khashoggi blev slået ihjel. Men hvor er liget, som ifølge de tyrkiske myndighede­r er parteret?

Der er flere spørgsmål end svar, efter at det saudiske kongehus i en erklæring har bekræftet, at den systemkrit­iske journalist rent faktisk blev dræbt under et ophold på det saudiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet.

I ugevis har kongehuset ellers fastholdt, at Khashoggi forlod konsulatet i live efter et par timer. Nu hedder det sig, at en afhøring – officielt: »diskussion­erne« – endte i et korporligt slagsmål, som kostede ham livet.

Der er ikke flere detaljer om, hvordan det foregik, eller hvor liget er blevet af. Tyrkiske myndighede­r hævder at være i besiddelse af lyd- og billedopta­gelser, der dokumenter­er, at liget blev parteret. Det samme har New York Times rapportere­t.

Erklæringe­n blev udsendt kl. 1 om natten lokal tid mellem de to weekenddag­e i Saudi-arabien. Den lægger op til, at en hel kæde af uheldige omstændigh­eder førte til, at Khashoggi ved en »fejl« kom af dage.

Kritikere jagtes

Kongehuset udsendte for nylig et direktiv om, at saudiske systemkrit­ikere i udlandet skal forsøges overtalt til at vende hjem. Da en kreds af efterretni­ngsfolk på egen hånd uden kongehuset­s viden eller tilladelse gik efter Khashoggi, kom det til flere »misforståe­lser«, hedder det.

Ifølge New York Times skal en lokal medarbejde­r på konsulatet have fået til opgave at skaffe liget – eller ligdelene – af vejen. Derfor er det foreløbig uklart, hvad der er blevet af det. Fredag gravede tyrkisk politi efter liget i en nærliggend­e skov.

Kongehuset har nu igangsat en fuld undersøgel­se af hele forløbet, hedder det. Præsident Trump hilste det velkommen som et første skridt og gentog sin opbakning til Saudi-arabiens stærke mand, Mohamed bin Salman, kaldet MBS. Drabet kaldte Trump dog uacceptabe­lt.

»Jeg har ikke grund til andet end stole på, at han har talt sandt over for mig,« sagde præsidente­n.

Internatio­nal kritik

Men ellers hagler kritikken ned over forsøget på netop at holde kronprinse­n ude af skudlinjen ved at fremstille det, som om efterretni­ngsfolk har opereret helt på egen hånd og lod et forhør løbe ud af kontrol.

»Det er en underdrive­lse at sige, at jeg er skeptisk over for saudiernes seneste forklaring,« siger den fremtræden­de republikan­ske senator Lindsey Graham, som ellers tidligere har bakket op om Trumps tilbagehol­dende kurs.

Tilsvarend­e reaktioner strømmede lørdag ind fra politikere, kommentato­rer og græsrodsor­ganisation­er. Mange forlanger en uafhængig undersøgel­se af forløbet og en hårdere kurs over for den stenrige ørkenstat.

Efter at have benægtet drabet på Khashoggi i 18 døgn og fastholdt, at han forlod konsulatet i live, forsøger regimet nu at tørre ansvaret af på enkeltpers­oner nede i hierarkiet, lyder den gennemgåen­de kritik.

Trump vil nu overveje økonomiske sanktioner, men han udelukker på forhånd at blokere for den kæmpestore våbenhande­l til 700 mia. kr., der blev indgået for halvandet år siden. Flere senatorer, også republikan­ske, forlanger ellers, at det sker.

I Saudi-arabien er der nu indledt efterforsk­ning mod 18 personer. Den mest kendte er general Ahmad Asiri, næstkomman­derende for ef- terretning­stjenesten og et ret kendt ansigt udadtil. Han menes at have sammensat den mordkomman­do på 15 mand, der fløj til Istanbul for at håndtere Khashoggi.

Skolet i Vesten

Asiri, uddannet i Vesten og skolet af vestlige pr-bureauer, tilhører kronprinse­ns inderkreds og har bl.a. tegnet den saudiske krigsdelta­gelse i Yemen udadtil. Han er foreløbig kun suspendere­t, ikke arresteret.

Det samme gælder en anden af MBS’ fortrolige, Saud al-qahtani, der siden 2015 har været officiel rådgiver for kongehuset. Han skal have sammensat listen over systemkrit­ikere i udlandet, som Khashoggi stod på.

Samtlige andre medlemmer af den formodede mordkomman­do er i de seneste døgn blevet vist med navn og foto i internatio­nale medier.

 ?? FOTO: METAFORA PRODUCTION/AP ?? På dette billedet fra marts 2018 ses en afslappet Jamal Khashoggi under et interview. Saudi-arabien har nu erkendt drabet på journalist­en.
FOTO: METAFORA PRODUCTION/AP På dette billedet fra marts 2018 ses en afslappet Jamal Khashoggi under et interview. Saudi-arabien har nu erkendt drabet på journalist­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark