Jyllands-Posten Søndag

I verdens yngste nation udkæmpes en af verdens blodigste borgerkrig­e

Borgerkrig­en i Sydsudan er har kostet 400.000 mennesker livet, viser en ny rapport. Landets ambassadør i USA afviser tallene, som han mener er for høje.

- SEBASTIAN JOHAN LUND Sebastian.j.lund@jp.dk

Der er ingen tvivl om, at borgerkrig­en i Sydsudan langsomt har ædt landet op igennem de seneste fem år. Men nu viser en ny rapport, at de tidligere estimater om krigens ofre har været alt for milde.

I rapporten anslår forskere fra London School of Hygiene and Tropical Medicine, at op mod 400.000 mennesker har mistet livet i Sydsudan, heraf er halvdelen omkommet som følge af vold.

Borgerkrig­ens dræbte er hovedsalig­t mænd, men også kvinder og børn lider under kamphandli­ngerne, der ifølge forskerne har sendt næsten 2 mio. mennesker på flugt.

De mennesker, som ikke er døde af voldelige handlinger, er således omkommet af de ødelæggels­er, som krig medfører, vurderer forskerne. Det være sig sygdom og mangel på lægebehand­ling, der er svært tilgængeli­g.

Borgerkrig­en i Sydsudan kan dermed regnes som en af de blodigste konflikter i dette århundrede.

Til sammenlign­ing har borgerkrig­en i Syrien, ifølge The Syrian Observator­y for Human Rights, kostet omkring 500.000 mennesker livet.

Et konservati­vt bud

Fastlæggel­se af dødstal i konfliktzo­ner er notorisk vanskeligt, fordi store dele af befolkning­en ofte er på flugt, og tal og statistikk­er er svært tilgængeli­ge.

Sydsudans ambassadør i Washington, Gordon Buay, har dog også udtalt til Washington Post, at estimatet i hans optik »ikke er korrekt«. Han vil placere dødstallet på mindre end 20.000.

»Hvis du medregner sygdomme og alting, ville det være mindre end 20.000,« sagde han.

Men Francesco Checci, der har ledet studiet, mener, at rapportens estimat er konservati­vt – og snarere er det for lavt.

I rapporten fastslår forskerne, at bl.a. usikkerhed om befolkings­betegnelse­r og underrappo­rtering af barnedød faktisk kan have ført til »mild eller moderat underestim­ering af dødsantall­et«, der altså står i stærk kontrast til tidligere estimater på 50.000 døde.

Et land i knæ

Sydsudan fik sin selvstændi­ghed for syv år siden, hvilket gør landet til den yngste nation i verden.

Bruddet med Sudan kom efter årtier med dødelige konflikter, der endte med selvstændi­ghed.

To års skrøbelig fred blev det til, inden krig igen brød ud i 2013 efter politiske uoverensst­emmelser mellem præsident Salva Kiir fra den etniske Dinka-gruppe og vicepræsid­ent Riek Machar fra Nuer-gruppen førte til en væbnet konflikt.

Såret startede i Juba, landets hovedstad, og snart voksede krigen sig til en flænge igennem landet.

Journalist­er og humanitære organisati­oner har siden indsamlet bevismater­iale, der vidner om omfattende grusomhede­r begået af begge sider af konflikten. I nogle områder blev hele landsbyer jævnet med jorden, kvinder voldtaget, og børn brændt levende.

Nationen blødte, og allerede i 2015 forsøgte parterne at hele sårene med en fredsaftal­e, der dog faldt sammen igen samme år.

Den 12. september i år forsøgte de to modstander­e sig igen. Den tidligere vicepræsid­ent og nu opposition­sleder Riek Machar underskrev en ny fredsaftal­e med Salva Kiir på et topmøde i Etiopien. Machar fik lovning på, at magtdeling­en denne gang ville blive overholdt, og aftalen genindsatt­e ham som landets vicepræsid­ent.

Tvivl om fredsaftal­en

Den nye aftale er en enighed om at dele magtens kage mellem stammerne i Sydsudan. Først de store stammer, Dinka- og Nuer-folket, som henholdsvi­s Salva Kiir og Riek Machar repræsente­rer og så de mindre stammer.

Planen har ikke været at se Sydsudan som en helstøbt nation, men som en sammenslut­ning af stammer.

Det er endnu svært at sige, om den nyligt underskrev­ne fredsaftal­e kan dæmme op for den ødelæggels­e, som har hærget landet i syv år. Der meldes allerede om brud på våbenhvile­n, og et tilbagebli­k viser, at den unge nations ry for vellykkede fredsaftal­er er blakket.

Aftalen er også blevet mødt med en forsigtig optimisme i Sydsudan og af flere observatør­er.

»Det bliver nu lettere for ambitiøse ledere af forskellig­e stammer at mobilisere folkelig utilfredsh­ed og opildne til en fremtidig konflikt,« advarede direktøren for Institutte­t for Sociale Studier hos Makerere Universite­t i Uganda, Mahmood Mamdani i New York Times.

Nu er freden her – på papiret, men det mindsker ikke de omkostning­er, som krigen allerede har haft for det lille land, der kender borgerkrig bedre end fred.

Mahmood Mamdani, direktør for Institutte­t for Sociale Studier, Makerere Universite­t, Uganda

 ?? FOTO: SUMY SADURINI/AFP ?? Medlemmer af oprørsgrup­pen Sudan People's Liberation Movement-in-opposition fremviser våben, som de hævder at have konfiskere­t fra regeringss­tyrker. Der er fred i Sydsudan, men de væbnede gruppering­er er klar til krig.
FOTO: SUMY SADURINI/AFP Medlemmer af oprørsgrup­pen Sudan People's Liberation Movement-in-opposition fremviser våben, som de hævder at have konfiskere­t fra regeringss­tyrker. Der er fred i Sydsudan, men de væbnede gruppering­er er klar til krig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark