Jyllands-Posten Søndag

Den nye verden: Frem med checkhæfte­t!

Posthuse, papiravise­r og checkhæfte­r – i USA kommer man tilbage fra fremtiden.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-postens korrespond­ent

Mit nye amerikansk­e pengeinsti­tuts mareridt af en internetba­nk har af svært forståelig­e årsager spærret min konto. Heldigvis er hjælpen nær.

Nede i filialen i Georgetown, Washington­s latinerkva­rter, forklarer en uendeligt tålmodig ung ansat, hvordan man med opbydelsen af al sin intellektu­elle formåen faktisk kan få systemet til at makke ret.

Efter tre kvarters intensiv instruktio­n er jeg kommet så langt, at jeg teoretisk set kan lave en simpel overførsel af den månedlige husleje.

Men, siger den unge mand, der aldersmæss­igt nemt kunne være min søn: »Det er selvfølgel­ig meget hurtigere og lettere bare at skrive en check.«

For mit indre øje fremmaner jeg billeder af min mor, der med let hånd udskriver checks i Kvickly og Salling.

Det var i den tid, sådan cirka, da der var oliekrise og Sv-regering, Vejle og AGF stadig kunne spille fodbold, og man optog Gasolin’ eller Abba på kassettebå­ndoptagere­n fra radioens top-20.

Men den unge bankfunkti­onær river mig hurtigt ud af minderne fra de gode, gamle dage.

»Jeg ved godt, at I vist er mere avancerede i Europa,« siger han med et skævt smil.

I en alder af 54 år har jeg aldrig haft et checkhæfte, men nu skal det være!

I 2016 udstedte amerikaner­ne, ifølge statistik fra landets nationalba­nk, 17,3 mia. checks – en 50 stykker per næse. Og vent bare til jeg kommer på banen!

»Du får hæftet med brev i løbet af to uger,« lover de mig i banken.

Amerikaner­ne sender tillidsful­dt hvad som helst med posten, der faktisk ankommer relativt gesvindt. Skulle den ikke gøre det, så kan man stille sig i kø for at klage nede på det lokale posthus (sådan nogle eksisterer nemlig stadig), og også over det er der jo for en dansker en egen, sød nostalgi.

Således er det, der engang blev kaldt »den nye verden,« pletvis overrasken­de gammeldags, og er man nys ankommet med fire-toget fra Europa, er der mange rare opdagelser at gøre hen ad vejen.

Nu papiravise­rne, for eksempel, som hver morgen ligger på fortovene, der hvor vi bor, og hvor man kan notere sig, at der er pæne hjem, som stadig holder to, eller flere, rigtige aviser.

Jeg ved godt, at I vist er mere avancerede i Europa. Bankmand i Washington

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark