Jyllands-Posten Søndag

Skandaløst drab

-

Så faldt indrømmels­en:

Systemkrit­ikeren Jamal Khashoggi blev myrdet på Saudi-arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet, har kongehuset nu meddelt. Mordet løb ifølge en officiel erklæring ud af kontrol og blev i øvrigt begået af personer, der agerede på egen hånd. Underforst­ået: Saudi-arabiens stærke mand, kronprins Mohamed bin Salman, vidste ingenting.

Det er naturligvi­s komplet utroværdig­t. I 18 døgn benægtede regimet alt. Men indicierne tårnede sig efterhånde­n så meget op, at der ikke var nogen vej uden om en ydmygende erkendelse af, at en af landets egne borgere er slået ihjel på udenlandsk jord. Alt for længe mindede benægtelse­n om den irakiske informatio­nsminister, der for 15 år siden i tv påstod, at USA’S styrker var drevet på flugt fra hans land, mens man i baggrunden kunne se de første amerikansk­e kampvogne rulle ind i Bagdad.

Indrømmels­en

giver næring til tre betragtnin­ger.

Den første er, at Saudi-arabien er et middelalde­rsamfund, ganske vist med glitrende hoteller og indkøbscen­tre, men grundlægge­nde et brutalt diktatur, der lader Rusland og andre tvivlsomme regimer forekomme helt menneskeli­ge.

Den anden er, at kronprinse­n, der for ikke længe siden blev betragtet som fremskridt­ets mand, bl.a. fordi han tillod kvinder at føre en bil, er forurolige­nde inkompeten­t. For nylig søgte han åbenbart at afsætte Libanons regeringsc­hef, et forrykt projekt, der da også mislykkede­s, og det er ikke mindst ham, der står bag ødelæggels­en af Yemen, der er blevet en humanitær katastrofe. Det er ikke Salman, der har opfundet alle problemer i regionen, men hans håndtering af dem er urovækkend­e. Det skygger over de antydninge­r af reformer, som han vitterligt er kommet med, f.eks. i form af et mere afslappet forhold til israelerne.

Endelig er drabet på Khashoggi det seneste eksempel på, at stater i stigende grad søger at uskadeligg­øre modstander­e gennem operatione­r i udlandet. Rusland menes at stå bag flere mord og mordforsøg, især i Storbritan­nien, Nordkorea har gennem årtier eksportere­t attentater, og selv demokratie­r har ikke fundet sig for gode til den slags. USA stod navnlig efter terrorangr­ebene i 2001 bag en række såkaldte

hvor mistænkte blev pågrebet i andre lande uden om de stedlige retssystem­er og bortført til USA eller andetsteds.

Det er naturligvi­s forkasteli­gt (om end Israels bortførels­e af naziforbry­deren Adolf Eichmann fra Buenos Aires i 1960 også kan udløse forståelse). Problemet for omverdenen er, hvordan den kan reagere konsekvent og markant.

Havde Saudi-arabien været en fattig

og ubetydelig stat, et Nordkorea uden atomvåben så at sige, havde det været nemt: fordømmels­e over hele linjen, afbrydelse eller nedkøling af diplomatis­ke forbindels­er, sanktioner, høringer og konkrete anklager mod enkelte skyldige. Men Saudi-arabien har geopolitis­k vægt, bl.a. som fjende af Iran og en af Vestens vigtigste handelspar­tnere i regionen. Kongedømme­t er også en forholdsvi­st pålidelig olielevera­ndør.

Det betyder, at kun få ledende politikere i Europa og USA har talt om en embargo mod Saudi-arabien, heller ikke af militært udstyr. Da kronprinse­n for nylig gik diplomatis­k amok, fordi Canada havde dristet sig til at anmode SaudiArabi­en om at løslade fængslede menneskere­ttighedsak­tivister, tav resten af verden i vidt omfang. Nu har saudierne konstatérb­art myrdet en landsmand i udlandet. Hvad regeringer åbenbart ikke kan finde ud af at udtrykke, siger vi gerne: Det er skandaløst.

 ??  ?? Dagens tegning: AmatørEt net af europæiske aktiehandl­ere, advokater og banker står bag svindel for 410 mia. kr.
Dagens tegning: AmatørEt net af europæiske aktiehandl­ere, advokater og banker står bag svindel for 410 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark