Jyllands-Posten Søndag

Skal man være pessimist? Jeg nøjes med at være bekymret

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Kan demokratie­t holde? Nærmer det sig en udløbsdato? Svært at sige. Tegnene på forfald er mange. Prag, den tjekkiske hovedstad, skiftede regime seks gange i det 20. århundrede – fra habsburger­e til nazister, kommuniste­r og demokrater i tre forskellig­e udgaver. Her kan man sagtens føle sig på usikker grund.

Demokratie­t kom for alvor til os hen imod det 19. århundrede­s slutning. Det brød sammen i Første og Anden Verdenskri­g, fulgt af Centraleur­opas forsvinden frem til 1989 i et asiatisk-fascistisk barbari, fjernt fra det Vesten, hvor alarmsigna­lerne endnu engang blinker rødt. Skal man være pessimist? Jeg nøjes med at være bekymret.

Hvert efterår samles hen ved 1.000 mennesker fra hele verden i Prag (selv tibetanern­e er her – fra den landflygti­ge Dalai Lamas forvaltnin­g i Indien) for at diskutere demokrati, menneskere­ttigheder og andre skrøbelige goder. Jyllands-postens Fond bidrager generøst til arrangemen­tet, kaldet Forum2000, som holdes i den afdøde digter, systemkrit­iker og præsident Vaclav Havels ånd. Stemningen i år var trykket. Demokratie­ts idé er global, men trængt. USA og Rusland saboterer på forskellig vis den internatio­nale retsorden, det fascistisk-kommunisti­ske Kina er i offensiven. Inden for EU krænker især Ungarn og Polen, men også Tjekkiet, Slovakiet, Bulgarien, Rumænien, Italien, Malta og Spanien europæiske værdier.

Min egen beskedne rolle på Forum2000 var at forestå en diskussion om national identitet i en globaliser­et verden. Hvordan forener vi vor nationale identitet, om en sådan findes, med det føderale, det reelt eksisteren­de internatio­nale og det overnation­ale? Magthavere som Trump i Washington, Putin i Moskva og Xi i Beijing, det saudiske kongehus, jødiske ekstremist­er, europæiske, arabiske, afrikanske og latinameri­kanske opviglere appellerer til en voldelig, racistisk-identitær opfattelse af borgerne.

Ungarns længst afdøde landsfader, den elskelige Arpad Gönz, sagde engang til mig: »Enhver, der anser sig for ungarer, er ungarer.« Det skulle man byde Viktor Orbán, vore dages ungarske lommedikta­tor. Han påstår, at han forsvarer et hvidt, kristent Europa, ingen afrikanere, ingen arabere, ingen jøder, ingen flygtninge, ingen kosmopolit­ter, ingen tvivl, ingen kritik. Er jeg dansker, bosat uden for Danmark i snart 40 år, men arbejdende for en dansk avis? Ville jeg være dansker, om jeg var pakistansk af fødsel, halalslagt­er på den københavns­ke Nørrebro, bekendte mig til islam og følte mig dansk?

Måske skulle vi lade vor identitet være individuel og flertydig, ikke kollektiv og entydig.

I Prag deltog et halvt hundrede mennesker i en livlig identitets­diskussion. De havde viden og meninger, de var engagerede. Det gav mig håb både for indeværend­e og med udsigt til næste forårs valg til Europa-parlamente­t, fulgt af en ny kommission i Bruxelles.

Den siddende kommission har opnået meget i økonomisk og legal henseende, men evner ikke at inddrage europæerne i en fremadrett­et, gennemtænk­t samtale, om dette at Europa som alle demokratie­rs moder har en særlig pligt til at tale antidemokr­aterne midt imod, blandt dem de såkaldt identitære på vor eget kontinent og andetsteds.

På Forum2000 var spørgsmåle­ne mange og svarene få, i sig selv et gode. Ét kunne næsten alle enes om: Demokratie­t trænger til at blive støvet af, demokratie­t skal leves og opleves i det daglige, institutio­nerne alene gør det ikke. Vore problemer er mange, men langt fra så alvorlige som i det 20. århundrede. Løsningen er altid mere demokrati, aldrig mere undertrykk­else.

Vore problemer er mange. Løsningen er altid mere demokrati, aldrig mere undertrykk­else.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark