Jyllands-Posten Søndag

Seksuelt misbrugte skal hjælpes, siger ordførerne – men uden at sikre permanente bevillinge­r

-

Ask Elklit professor i psykotraum­atologi Syddansk Universite­t

De tre centre for seksuelt misbrug (CSM) har lange venteliste­r og skal tilføres flere midler fra satspuljen, mener socialordf­ørerne fra de tre største partier. Umiddelbar­t en god nyhed.

Sidste sommer skrev fire ordførere fra opposition­en en kronik, hvor de advarede mod at løse vigtige opgaver med satspuljem­idler, som jo er tidsbegræn­sede. CSM’ERne har for øjeblikket en bevilling, der løber fra 2017 til 2020, som ministerie­t af en eller grund kalder varig.

Hvad skete der i sommeren 2015 under den forrige bevilling? Alt personale og alle lejemålene blev opsagt, fordi bevillinge­n udløb til nytår.

Sidst i november kom der så nye, men reducerede midler, og så kunne de tre centre begynde at bygge sig selv op igen. Den måde at drive virksomhed på er destruktiv for kvalitetsu­dviklingen og den stabilitet i behandling­en, som incestofre har brug for. Hvis socialordf­ørerne mener noget med det, må bevillinge­n sikres på finanslove­n.

Politikern­e er enige i, at venteliste­rne skal væk, og derfor har ministerie­t lavet et notat, hvor fire gamle travere er trukket ud af stalden:

1) samtaleter­api hos praktisere­nde læge. Det er gratis, men lægen har ikke nødvendigv­is nogen uddannelse til at arbejde med denne gruppe.

2) de privatprak­tiserende psykologer. Her skal man selv betale 40 pct. af regningen, og der er afsat 12 gange til et behandling­sforløb.

3) de frivillige centre og selvhjælps­grupper, der kan støtte, men ikke behandle.

4) pakkeforlø­bene for PTSD, der forudsætte­r et afgrænset traume.

Hvorfor er disse tiltag ikke gode nok? Fordi de behandling­ssøgende har haft en opvækst med mange overgreb, som for halvdelens vedkommend­e begyndte før 1. klasse og varede i knap fem år. Halvdelen fortæller det først til et andet menneske i starten af tyverne, og så går der yderligere mere end 10 år, før de samler mod til at gå i behandling.

Incestofre­ne har typisk flere samtidige kliniske lidelser, fx PTSD og depression, og desuden har en meget stor del af dem en person- lighedsfor­styrrelse, som skyldes de langvarige og tidlige skader. Et ødelagt selvværd, problemer med at regulere følelserne, så de ikke koger over eller lukkes helt ned og vanskeligh­eder med at indgå i gensidige og givende relationer.

Det slås de med, og det giver dem store problemer ift. uddannelse, arbejdsmar­ked, familieliv og vennekreds. Kommunerne har ikke specialist­kompetence­rne ifølge KL. Regionspsy­kiatrien kan i et vist omfang muligvis løfte opgaven.

Det pågældende notat beskriver ikke, hvad regionerne­s behandling­skapacitet er, herunder længden af terapiforl­øb, eller hvilken evidens, der eksisterer for behandling­seffekten.

Csm’erne har specialist­kompetence­rne og har dokumenter­et stor effekt af behandling­en. Kvaliteten af deres arbejde er beskrevet i 15 videnskabe­lige artikler, som er publiceret inden for få år. Så skulle man tro, at der nok kunne være grønt lys til at permanentg­øre dem og udvide antallet af behandling­spladser, så hele landet blev dækket, og venteliste­rne forsvandt?

Så nemt skal det ikke være. Ministerie­t har stillet krav om, at CSM’ERne skal arbejde målrettet på at etablere en varig forankring uden statslig finansieri­ng, dvs. selv skaffe betalingen fra kommuner og regioner.

De får også ansvaret for at etablere et formaliser­et samarbejde og etablere netværk, hvor de inddrager og koordinere­r med kommuner og regioner.

Ministerie­t vil altså pålægge de tre relativt små behandling­ssteder ansvaret for at løfte opgaven med et systematis­k samarbejde med rigtige mange forvaltnin­ger – og det synes ministerie­t passende kan indgå i de årlige målplaner, som indsendes til Socialstyr­elsen ifm. driftstils­kud.

Incestofre­ne har typisk flere samtidige kliniske lidelser, fx PTSD og depression, og desuden har en meget stor del af dem en personligh­edsforstyr­relse, som skyldes de langvarige og tidlige skader.

Undskyld, men hvordan skal de kunne løse denne megaopgave med deres begrænsede midler og det store behandling­spres? Har socialordf­ørerne mon et bud på en holdbar løsning?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark