Jyllands-Posten Søndag

Nye vinduer i et saneringsm­odent hus?

-

Igen har Sundhedspl­atformen vist sig at være så komplicere­t, at ingen kan overskue, hvad der sker. Mere end 3.000 patienter er blevet udskrevet fra hospitalet med medicin, som lægen har ordineret det – men på en måde, som har gjort, at flere har misforståe­t ordination­en og har taget dobbelt dosis – og har skullet behandles efterfølge­nde for at modvirke leverskade.

En eller anden havde sat flueben i, at medicin altid skal udskrives på færrest mulige piller. Men når patientern­e er vant til at tage to piller ad gangen, og der nu er dobbeltdos­is i den enkelte pille - ja, så har vi balladen. Faktisk var det Giftlinien, der så et mønster i flere henvendels­er om forgiftnin­g og rettede henvendels­e til regionerne på Sjælland. Er det ikke sådan nogle fejl, vi må acceptere, når vi nu har et nyt system? Måske – hvis vi troede på, at der var tale om ind- køringsvan­skelighede­r. Men nu efter tre år?

Så nej, systemet er bygget til

USA og det amerikansk­e system. Også derovre er mange kede af det. Men her til lands er det en katastrofe. Den ene fejl efter den anden dukker op. Og lægerne kan nå at se færre patienter.

Noget skyldes en katastrofa­l implemente­ring, som også Rigsrevisi­onen har skrevet: »uprofessio­nelt og på grænsen til det amatøragti­ge«. Men også fordi systemet er tungt at bruge, og i forsøget på at mindske fejl stiger fejlantall­et. Og pengene fosser ud af regionerne­s kasser - i et forsøg på at rette op på et system, der ikke kan rettes op. Som jeg har sagt: »Hvorfor sætte nye vinduer i et saneringsm­odent hus?«

Bill Gates og jeg er helt enige: Vi er nødt til at skabe både håb og muligheder for Afrikas unge gennem partnerska­ber. Afrikas befolkning ventes fordoblet til 2,5 mia. i 2050, hvor en tredjedel af verdens unge vil bo i Afrika. En af de store udfordring­er for Afrika er at skabe nok arbejdspla­dser for de unge. Lars Løkke Rasmussen, statsminis­ter (V), - på Facebook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark