Jyllands-Posten Søndag

Postkort fra Yangon: Nirvana er et andet sted end Myanmar

Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen.

- MIKAEL JALVING historiker, forfatter

Rejsen er slut, og jeg må sige farvel til Myanmar. Det er vemodigt, og det er varmt i den fugtige luft i Yangons gader, hvor vi driver rundt og køber gaver til dem derhjemme. En dekorativ vægkalende­r, en perlekæde af jade, et fad af teaktræ. Pengene rækker langt, men tiden er kort, og jeg vil hellere blive.

Ville gerne have set mere og opsøgt konfliktom­råderne mellem staten Rakhine og Bangladesh, men jeg er ingen krigskorre­spondent. Jeg er turist, og mens migranten udgør den ene side af globaliser­ingens mønt, er turisten den anden. Turisten rejser ud, bruger penge, beundrer det fremmede – og rejser hjem igen.

Migranten bliver derimod, koster kassen og lever i det nye værtsland uden at blive en af os, sådan som den bulgarske politolog Ivan Krastev har formuleret det.

Jeg kan heller ikke blive burmeser, jeg er lige så dansk som Dannebrog og leverposte­j på dåse. Hvad jeg ved om Myanmar, har jeg læst mig til og erfaret i den udstræknin­g, man overhovede­t kan stole på sine sanser. Det sidste er et imperativ, men kan være svært at leve op til i det fremmede på den anden side af kloden, hvor en stor del af ens mentale koncentrat­ion går med at afkode den gængse adfærd og kutyme.

Vores lokale kontakt, der er en driftig forretning­skvinde i sin bedste alder, fortæller over grøn te, at udsigterne er dystre. Turisterne svigter Myanmar, hoteller må lukke, byggerier stoppes, veje forblive hullede og ufremkomme­lige. I den del af verden, hvor vækstrater­ne er højest og de økonomiske potentiale­r allerstørs­t, og hvor udveksling­en af varer og idéer med Europa formentlig vil tage et tigersprin­g i de kommende årtier, er Myanmar undtagelse­n, der bekræfter reglen.

Sagen er, at landet har ladet sig brændemærk­e i den amerikansk dominerede offentligh­ed på grund af gamle og voksende stridighed­er mellem muslimer, buddhister og forbundsst­atens militær i de nordvestli­ge provinser. Hvad islamiske jihadgrupp­er endnu kun formår i det små i Myanmar, har islamiske lobbyorgan­isationer og vestlige ngo’er langt mere held med: at fremstille Myanmar som et natio- nalistisk og islamofobi­sk land, man ikke skal sætte sine ben eller investerin­ger i. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at Dansk Flygtninge­hjælp med vanlig sans for symptombeh­andling samler ind til en muslimsk flygtninge­lejr i Bangladesh den 4. november.

Bangladesh har som alle muslimske lande et overbefolk­ningsprobl­em, der længe er blevet eksportere­t sydpå til Myanmar, hvor de regerende buddhister i Rakhine nægter at lade sig invadere af immigrante­r. Siden har militæret fordrevet flere hunderede tusinder muslimer nordpå, hårdhændet og brutalt og uden at fortælle hvorfor. Ikke engang burmeserne kender sandheden. Sådan mister man folks opbakning og taber krigen på CNN og i New York Times.

Dertil kommer, at landets regering er delt i to: en civil regering og en militær regering. Det er den sidste, der bestemmer, men den første, der får al kritikken. Premiermin­ister Aung San Suu Kyi er slet ikke gearet til at håndtere situatione­n. Efter et langt og tumultaris­k liv og husarrest i 25 år er hun ikke bekendt med, hvordan den globale, virtuelle verden fungerer, hverken i forhold til vestlige medier eller med hensyn til finansiel forståelse og ekspertise, dvs. netop hvad kineserne og inderne – de to store naboer – råder over. Den tidligere så feterede burmesiske frihedshel­t er ikke i stand til at føre Myanmar videre – og værre – der er ingen oplagte kandidater i kulissen. Håbet har forladt Yangon.

Psykoanaly­sens samtalesof­a og den dermed forbundne intimitet er blevet afløst af skrig, hyl og afsløringe­r i det offentlige rum. (...) Fortrængni­ng er blevet en umulighed.

Det var ellers her i hovedstade­n, at den safranfarv­ede revolution brød ud i 2007 og førte til tøvende liberalise­ringer. Men ligesom Det Arabiske Forår viste sig at være en slem skuffelse og kun bragte islamister til magten via demokratis­ke valg i Mellemøste­n, fes safranrevo­lutionen hurtigt ud i Myanmar. Der var ingen organisere­de partier, ingen demokratis­k kultur, ingen levedygtig­e, kritiske medier. De buddhistis­ke munke, nonner og studenter, der førte an i det urbane oprør, kunne protestere på gaden, men ikke organisere frihed og orden. Alle sine civile dyder til trods lader den burmesiske buddhisme til at føre til fatalisme. Nirvana er et andet sted end Myanmar.

Det samme gælder demokratie­t. Folkestyre er et slagord i Veste. længe før det kan nå at slå rod i Østen. I virkelighe­den åbnede militærreg­eringen kun Myanmar op for fredsforha­ndlinger, skindemokr­ati og turisme, fordi den godt vidste, at den digitale og virtuelle udvikling havde gjort det umuligt at kontroller­e alt. Et mildere, men autoritært regime ville have en større chance for at overleve.

Jeg giver mine sidste sedler i drikkepeng­e til vores chauffør. Hans øjne lyser op et kort sekund, men slukkes så igen. Ikke mere? Vi skilles.

Flemming Ytzen, journalist. I Politiken. Nogle tror, at menneskets natur ændrer sig, bare fordi det bliver offentligt ansat (...) Den ulykkelige sag i Socialmini­steriet kan forhåbentl­ig tjene ét godt formål: at åbne vores øjne for menneskets natur, uanset stillingsb­etegnelse. Christophe­r Arzrouni, særlig rådgiver. I Berlingske.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark