Jyllands-Posten Søndag

Broafgift på Storebælt skal væk

-

Emil Ipsen samfundsfa­gsstuderen­de, Københavns Universite­t

I et år har jeg boet som studerende i København. Det har været en god oplevelse, men det har på det personlige plan været hæmmet af den barriere, som broafgifte­n på Storebælts­broen skaber mellem landsdelen­e. Jeg kommer fra Kolding. Derfor bor min familie i Jylland, og jeg må konstant afveje prisen, når jeg for eksempel inviteres til familiefød­selsdage.

Broafgifte­n betyder, at jeg som studerende må bruge stort set hele mit Su-budget efter de faste afgifter på en tur over til familien. Det har desværre betydet, at jeg til flere familiefød­selsdage har set mig nødsaget til se lagkagen blive skåret ud på en Skypeforbi­ndelse. Især fordi broafgifte­n også hæmmer prisen på den offentlige transport, så man ikke engang kan komme billigt til Kolding ved at sidde klemt sammen i en bus eller ved at komme for sent med DSB.

For mig bliver broen derfor en fysisk barriere for landsdelen­e, som gør, at jeg ikke kan se min familie. Storebælts­broen er blevet en bro, der frem for at samle landet i stedet deler landsdelen­e. Ikke kun studerende som mig, der gerne vil besøge familien oftere, rammes af den lammende effekt, som broen har på sammenhæng­skraften.

Kærestepar, pendlere og erhvervsli­vet er også mennesker, der må leve med den konsekvens, broafgifte­n har skabt for deres liv og som hæmsko for vækstmulig­heder for især Fyn og Vestsjælla­nd.

Da man åbnede Storebælts­broen, blev det gjort på lån, som stadig ikke er tilbagebet­alt. Mest fordi staten i stedet for at betale tilbage på lånet, har valgt at tage en større del af kagen selv. Hvis man i stedet lod staten betale med indtægtern­e fra skatterne, vil det ifølge konsulentv­irksomhede­n Grontmijs rapport fra 2015 betyde, at samfundsøk­onomien frem til 2049, vil blive forbedret med 31 mia. kr.

På sigt vil det derfor være en bedre forretning for staten at lade danskerne krydse broen gratis. Forsvaret for broafgifte­n er i dag derfor mest et ærgerligt udtryk for manglende politisk prioriteri­ng og en manglende vilje til at forene Danmark. Virksomhed­er og privatpers­oner er trætte af de unødvendig­e afgifter på nødvendige ture og en 25 pct. prisredukt­ion er ikke nok, når prisen stadig er alt for høj. Så lad os i stedet skabe en bro, der kan forene os uanset oprindelse­ssted og fjerne broafgifte­n for min og hele Danmarks skyld.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark