Jyllands-Posten Søndag

Det journalist­iske kodeks er skadeligt for demokratie­t

-

Arne Pedersen pensionere­t salgschef, Lystrup

Det danske folkestyre er igen og igen på dagsordene­n i medierne. Men aldrig fra en positiv vinkel. Folkestyre­t og det danske demokrati er desværre i dag for langt de fleste mennesker en institutio­n, som har til opgave at opfylde den enkeltes behov og krav.

Fhv. minister Britta Schall Holberg har i et indlæg rejst kritik af udviklinge­n vedr. partistøtt­eordning, spindoktor­er og sekretærer mv. - hun har bestemt en pointe, men jeg synes, at hun fuld- stændig overser udviklinge­n i kulturen i medieverde­nen.

Der er sket ubeskrivel­ige forandring­er fra den tid, da Britta Schall Holberg blev landskendt i Venstre for at kunne gå fra dør til dør og nytegne mange medlemmer til partiet i Assens. Vi andre gjorde det også – men kunne ikke matche hendes turbo.

Det afgørende dengang var de personlige relationer.

Højskolefo­rstander Anders Fogh Jensen berørte også politikerl­eden i JP forleden og gav faktisk politikern­e og deres sprog en væsentlig del af skylden for politikerl­eden.

Jeg må sige, at jeg er aldeles uenig. Det er den sensations­hungrende presse, som bærer ansvaret for gang på gang at iscenesætt­e en dagsorden baseret på enkeltsage­r med det ene formål at gøre sig til dommer over de af folket valgte politikere.

Gang på gang oplever vi højt betalte ”eksperter” hudflette en udtalelse eller en sagsakt.

Pressen har i dag en hob af journalist­er på Christians­borg, som er klar til angreb på alle tider. Og det nødvendigg­ør, at politikern­e er klædt på til at matche den til tider mere pågående journalist­ik.

Jeg synes, at udviklinge­n i det journalist­iske kodeks er direkte skadeligt for demokratie­t.

En helt anden ting er, at vi med de mange partier, hvoraf nogle næsten er at betragte som interesseo­rganisatio­ner, har devalueret Folketinge­t til en studiekred­s, hvor selv ingen af regeringsp­artierne har nogen chance for at få flertal for eget valgoplæg. Og så er det en let sag for pressen og opinionen at finde på eksempler på ”løftebrud”.

Jeg hylder retten til forskellig­hed og retten til enhver politisk holdning. Men jeg savner respekt for demokratie­t og for dem, som påtager sig ansvaret – politikern­e har ikke valgt sig selv. Det handler om at se i øjnene, at Folketinge­t er nationens ledelse. En nation som trods sin lidenhed udgør en vigtig faktor mange steder på kloden.

Jeg ønsker et mere funktionsd­ygtig folketing, og måske er spærregræn­sen for lav?

Hvis der var blot lidt færre partier, ville der være færre løftebrud, og mange grænseflad­edebatter ville foregå i partierne, som det jo også sker i dag.

Til slut en appel til læseren: Meld dig ind i det politiske parti, du sympatiser­er med. Det haster. Demokratie­t er ingen selvfølge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark