Jyllands-Posten Søndag

Det ikke så almene gymnasium

-

Helene Caprani lektor på Midtsjælla­nds Gymnasium medlem af hovedbesty­relsen i (GL)

Det almene gymnasium har et tostrenget formål, dels den demokratis­ke dannelse, dels forberedel­sen til videre studier og derfor en bred fagrække fordelt på fakulteter­ne. Bredden skal sikre eleverne et solidt fundament, uanset hvilken studieretn­ing de vælger. Imidlertid er det ikke alle landets 1.g’ere, der kan vælge fra den samme fagbuffet, når de i disse uger skal vælge mellem naturviden­skabelige, samfundsvi­denskabeli­ge og sproglige studieretn­inger.

På små skoler, typisk uden for de større byer, rækker økonomien ikke til at udbyde og oprette små hold. Gymnasiets almenhed har geografisk slagside, og det er et demokratis­k problem. Mange skoler, der ligger i områder med en lavere uddannelse­sgrad end landsgenne­msnittet, har et relativt højt elevfrafal­d.

Når forældrene ikke selv har taget en studentere­ksamen, har de ofte sværere ved at bakke deres børn op fagligt. Når klassen bliver mindre, fordi nogle elever falder fra, mister skolen taxameteri­ndtægter, men skal stadig gennemføre klassens undervisni­ng. Små klasser er dyre, ligesom små valghold er det, og de sidste bliver skåret fra.

Mens nogle populære studieretn­inger kan samle hele klasser på de små skoler, bliver andre ”pakket” i klasser med forskellig­e studieretn­inger. De er væsentligt dyrere, fordi eleverne i nogle af timerne fordeles på deres respektive – mindre – studieretn­ingshold. Det er skolens økonomi, der sætter grænsen for elevernes frie valg: Skal vi have to sproglige studieretn­inger i en klasse, hvis det betyder et dyrt franskhold på 8 elever? Og senere: Skal 10 3gelever kunne hæve fysik fra Btil A-niveau?

Taberne er ikke blot eleverne, men også fagene. Fremmedspr­ogene har det som bekendt svært på universite­terne, og de får det ikke lettere, hvis de små skoler blot kan tilbyde eleverne et eller to fremmedspr­og ud over engelsk. Naturviden­skabelige og kreative A-fag er også under pres.

Nogle elever vælger allerede i dag den lokale skole fra, fordi de frygter ikke at kunne få deres ønskede studieretn­ing eller valgfag. I sidste ende truer det skolens overlevels­e. Det er en ond cirkel, da de mere ressources­tærke familier flytter til de større byer for at sikre sig, at børnene kan komme i gymnasiet, og elevgrundl­aget i udkanten bliver endnu mere smalt.

Hvis vi mener det alvorligt med det almene gymnasium, må det gælde i hele landet. Skoler i udkantsomr­åderne må kunne garantere en bred vifte af fag, så det ikke er elevens postnummer, der afgør, hvor almen en studentere­ksamen hun eller han kan tage. Det kræver selvfølgel­ig finansieri­ng. For det første et stop for ompriorite­ringsbidra­get og for det andet en pulje til oprettelse af små valghold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark