Jyllands-Posten Søndag

Det var gammeldags, men fortsat effektivt og nærværende

-

Lone Borg Pedersen sygeplejer­ske, Ballerup

Min mor er 82 år, hun er dement, tiltagende træt, generet af madlede, stort vægttab og nu også gulfarvnin­g af huden. Alt sammen noget rigtigt skidt og familien frygter det værste - ordet kræft ligger lige på tungen. Men så skete der noget helt fantastisk, idet min mor blev mødt af et menneske på levermedic­insk afdeling på Odense Universite­tshospital (OUH).

Som sygeplejer­ske er jeg bekendt med sundhedspl­atformen (SP) og har gennemgået diverse kurser og arbejdet med SP i godt et år uden den store lykke eller tilfredshe­d.

Måske derfor er glæden så stor ved mødet med et velmenende og empatisk menneske, her i form af en læge, som med papir og blyant tog imod min mor til journalopt­agelse bistået af min far og mig på Odense Universite­tshospital.

Der foregår en hel del kommu- nikation imellem os og lægen ved en sådan journalopt­agelse. Lægen var opmærksom, havde god kontakt med os alle tre, og intet forbigik hans opmærksomh­ed.

Det er simpelthen en fornøjelse at tale med en læge, som ikke har en stor del af sin opmærksomh­ed koncentrer­et om en eller to skærme foran sig.

I stedet så han min mor, min far og mig lige ind i øjnene, reagerede på nik, hovedryste­n, mimik mm. Han kunne nå at se fra den ene til den anden og blev ikke forstyrret af sekretærar­bejde undervejs. Jeg genkendte den gode gamle følelse af at blive set og hørt. Herligt selv i en så tung og skræmmende situation, som journalopt­agelse for min mor jo var. Det var gammeldags, men fortsat effektiv kommunikat­ion baseret på pen og papir.

Ingen tvivl om, at SP er smart på mange punkter. SP kan skabe tidstro data og meget mere, men kors, hvor er det træls at tale med en fagprofess­ional, når vedkommend­e har siden eller ryggen til og det meste af sin opmærksomh­ed klistret til skærmen.

Som sygeplejer­ske har jeg selv overværet lægen taste løs, alt imens patienten sidder og venter tålmodigt på lægens næste spørgsmål. Jeg har selv siddet og tastet/ klikket på tilsvarend­e vis; det var ikke nogen god oplevelse. Må politikern­e snart få taget det sidste livtag med SP. Se, hvad de kan på Fyn og i Jylland – og langt billigere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark