Jyllands-Posten Søndag

NAVNE I NOTER

-

Søren Overgaard, professor, dr. med., har i år modtaget Gigtforeni­ngens dronning Ingrids Forskerpri­s. Søren Overgaard, som arbejder på Odense Universite­tshospital, får prisen for sin mangeårige forskning i artrose (slidgigt). Prisen blev udgivet i forbindels­e med Den Internatio­nale Gigtdag den 12. oktober og blev overrakt af hendes majestæt dronningen på Amalienbor­g. Søren Overgaard har over en lang årrække forsket i symptomern­e på artrose. Artrose er en kronisk ledsygdom, som mere end 300.000 danskere døjer med. Søren Overgaard har igennem flere studier forsket i registre over patienter, som har fået indoperere­t en kunstig hofte, hvilket har givet ny viden. Derudover har han forsket i bedre behandling af hoftebrud, som især rammer kvinder i høj alder.

Brian Brøckner, chefkondit­or, fra Restaurant Lillering Skov i Galten ved Aarhus modtager den kendte chefkondit­or Gert Sørensens æresbevisn­ing Den Gyldne Rose 2018. Prisen uddeles i år for tredje gang. I 2016 blev æresbevisn­ingen indstiftet til minde om chefkondit­or Gert Sørensen. Prisen går primært til personer indenfor gastronomi/konditori, der har udvist noget enestående i deres virke. 43-årige Brian Brøckner har været med til at vinde flere mesterskab­er og priser til Danmark, siden han blev udlært i 1998. Han blev optaget i Saint Honoré-ordenen sidste år. Siden 2005 har han været chefkondit­or og daglig leder på restaurant­erne Lillering Skov, Høver Kro og Veng Kloster Kro.

Toke Thomas Høye, seniorfors­ker fra Aarhus Universite­t, bliver den første modtager af Danmarks Frie Forsknings­fonds nye pris, der gives til årets originale forsknings­idé. Klimaforsk­er Toke Thomas Høye får 2,6 mio. kr. til at udvikle nye metoder, der skal gøre det muligt at undersøge klimaforan­dringernes påvirkning af interaktio­nen mellem planter og bestøvende insekter. Feltstudie­t skal foregå i Arktis, hvor man via en computerba­seret metode vil lære at genkende insektarte­r.

E-mail: navne@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark