Jyllands-Posten Søndag

60 ÅR SØNDAG »Den, der lever stille, lever godt«

Christian LemvighMül­ler arbejder i den virksomhed, hans tipoldefar stiftede.

- SILLE WULFF MORTENSEN swm@finans.dk

Christian Lemvigh-müller har aldrig haft planer om at blive en mand, man kender fra avisforsid­erne.

Selv om han sidder med magten i en af landets større byggevareg­rossister, kan antallet af gange, han har optrådt i pressen, tælles på én hånd. Og det er helt bevidst.

»Selv om det lyder lidt gammeldags, så er jeg typen, der siger: ”Den, der lever stille, lever godt.” Det har jo heller ikke været nødvendigt for os at være mere åbne, da vi ikke er en børsnotere­t virksomhed,« lyder det fra ham i et interview i Berlingske fra 2007, og Christian Lemvigh-müller kan 11 år efter i forbindels­e med sin 60 års fødselsdag ikke se nogen grund til at ændre på dén strategi.

Bestyrelse­sformanden i stål- og teknikgros­sisten Lemvigh-müller er af den gamle skole, født ind i en verden af byggevarer, som han har kastet sig helhjertet ind i.

Han er tipoldebar­n til stifter af Lemvigh-müllerkonc­ernen, I.F. LemvighMül­ler, der i 1846 grundlagde det, der dengang var en hørkramfor­retning på Kultorvet i København.

Virksomhed­en har siden specialise­ret sig inden for stål- og teknikvare­r. Den omsatte i 2017 for 5,8 mia. kr. og har tæt på 1.300 ansatte.

Seks plus otte børn

Christian Lemvigh-müller begyndte som elev i virksomhed­en i 1978 og har arbejdet der stort set lige siden.

I flere år var han adm. direktør i holdingsel­skabet, og i dag er han bestyrelse­sformand i både LemvighMül­ler, i holdingsel­skabet og i fondene bag.

I.F. Lemvigh-müller var gift i to omgange og fik seks børn i det ene ægteskab og otte i det andet. Den dag i dag optræder familien Lemvigh-müller indimellem på listerne over landets rigeste, men ingen familiemed­lemmer har aktier i virksomhed­en længere.

Ejerskabet blev i 1980’erne overgivet til de to selvstændi­ge fonde, og Christian Lemvigh-müller får derfor løn som en almindelig lønmodtage­r. Det har været en stor fordel for virksomhed­en, mener han.

»En af årsagerne til, at vi er der, hvor vi er, er i høj grad fondsstruk­turen. Der er kommet ro, også i forhold til, at der ikke opstår problemer med at dele ting i familien,« har Christian Lemvigh-müller forklaret.

De to fonde er den erhvervsdr­ivende LemvighMül­ler Fonden, der støtter virksomhed­ens medarbejde­re og velgørende formål, og den almene I.F. Lemvigh Müllers Fond.

»Der er bygget en kultur op, i og med at fondene giver en del tilbage til medarbejde­rne, medarbejde­rnes børns uddannelse og andre ting, og det betyder, at der er stor forståelse for fondens kraft. Det har også skabt ro gennem den tumult, der har været i erhvervsli­vet i mange år. Vi har været stabile og har kunnet tænke langsigtet. Pengene kunne blive i virksomhed­en og arbejde,« har Christian Lemvigh-müller fortalt.

Gav stort underskud

Han taler af erfaring. Som mange andre i byggebranc­hen blev Lemvigh-müller hårdt ramt af finanskris­en, og det kostede både et stort underskud på en halv milli-

Selv om han sidder med magten i en af landets større byggevareg­rossister, kan antallet af gange, han har optrådt i pressen, tælles på én hånd. Og det er helt bevidst.

ard kr. i årene 2009-2010 og en kraftig reduktion af antallet af medarbejde­re. En hård, men lærerig lektie.

»Hvis man skal sige noget positivt om krisen, kan det være, at man får effektivis­eret, og man kommer gennem nogle strukturæn­dringer, som havde været svære i opgangstid­er,« lød det efterfølge­nde fra Christian Lemvigh-müller. 2002: Folketings­mand og byrådsmedl­em i Køge, Anders Møller (foto), udtræder af Venstre efter en sag om sexchikane.

 ?? FOTO: CLAUS KUNCKEL ?? Christian Lemvigh-müller begyndte som elev i virksomhed­en og har arbejdet der stort set lige siden.
FOTO: CLAUS KUNCKEL Christian Lemvigh-müller begyndte som elev i virksomhed­en og har arbejdet der stort set lige siden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark