Jyllands-Posten Søndag

Legenden med de store roller

- Sir Derek Jacobi, britisk skuespille­r, England

Sir Derek Jacobi har i sin karriere spillet så mange store roller på både teater, tv og film, at legendesta­tussen er hjemme.

Men Jacobi er ikke mæt. Senest spillede han med i Kenneth Branaghs genindpiln­ing af ”Mordet i Orienteksp­ressen” fra 2017.

Derek Jacobi blev som ung skuespille­r taget under vingerne af Laurence Olivier, som af mange anses for at være det 20. århundrede­s bedste britiske skuespille­r.

Det var ham, der ledte Jacobi i Shakespear­e-sporet, som i karrieren har kastet omkring 30 roller af sig med Hamlet som den altoversky­ggende.

For den klassiske Derek Jacobi kom teatret først, derefter tv og til sidst filmen, selvom der også er mange af dem på cv’et.

Størst berømmelse i den brede befolkning fik han for rollen som den aldrende, stammende kejser Claudius i tv-serien ”Jeg, Claudius”, der lagde gaderne øde sidst i 1970’erne.

To gange ”Hamlet”

I 1979 spillede Derek Jacobi prins af Danmark i ”Hamlet” på Kronborg, og i 1988 var han tilbage som iscenesætt­er af det berømte teaterstyk­ke samme sted.

Jacobi har aldrig lagt skjul på, at han holder af Danmark. At følelserne er gengældt, kom der bevis på i 1989, da Derek blev ridder af 1. grad af Dannebrogo­rdenen.

Fem år senere kom sirtitlen fra dronning Elizabeth.

Derek Jacobi har i 40 år dannet par med skuespille­ren Richard Clifford. De indgik registrere­t partnerska­b i 2006 og har planer om at blive gift, efter at det er blevet muligt i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: CARL COURT/AP ??
FOTO: CARL COURT/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark