Jyllands-Posten Søndag

Fristelser og løgne er for alle, men svindel er for de få

Svindlere fristes af penge, spænding og ambitioner, men også af at kunne give videre og opnå accept hos dem, de holder af. De fleste af os lyver fra tid til anden. Nogle mere end andre, selvfølgel­ig. Men kun få af os ville kunne svindle i millionkla­ssen.

-

På få dage kom de fleste danskere på fornavn med en 64-årig kvinde fra Hvidovre. Britta. Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen for at være helt præcis. Socialstyr­elsen mener, at hun har taget 111 mio. kr. fra kassen og stoppet i egen lomme. Hvis metoden, som er beskrevet i retsdokume­nter og skitseret af myndighede­rne selv, passer, opdagede Britta Nielsen for mindst 16 år siden, at hun kunne snyde systemet.

Der var et hul. En mulighed.

Hun kunne ændre i navne, breve og kontonumre og sende millioner af kroner af sted til sig selv, uden at nogen opdagede det.

Andre kunne måske også have fundet det hul. Forskellen ligger i, om den, der opdager hullet, også udnytter det.

»Vi kan alle sammen blive fristet til at gøre ting, som vi ved er forkerte. Men det er ikke alle, som kan svindle, som det er blevet gjort i den sag,« siger Henrik Høgh-olesen. Han er professor i psykologi ved Aarhus Universite­t.

»For virkelig at svindle skal man have en lavere selvkontro­l, og man skal tilsidesæt­te en lang række sociale hensyn, som de fleste af os er bundet af,« siger han.

Han hæfter sig ved, at de penge, som Britta Nielsen angiveligt har svindlet sig til, er taget fra satspuljem­idlerne, som skal tildeles udsatte grupper.

»Vi er sociale dyr, og vi er meget optaget af vores omdømme. Man kan bruge et helt liv på at opbygge tillid og gode sociale relationer til andre mennesker, men man kan miste den meget, meget hurtigt, hvis man forbryder sig mod tilliden. De fleste af os ville aldrig løbe den risiko,« siger Henrik Høgh-olesen.

Han kæder svindel – også den af ekstrem grad – sammen med løgnen. Der er grader af den, men vi kender den allesammen.

Hovedsondr­ingen i forhold til løgn går mellem den altruistis­ke løgn og den egoistiske løgn.

Den altruistis­ke løgn er noget, vi bruger for ikke at skade andre. Man kan f.eks. fortælle kæresten, at han eller hun ikke ser tyk ud i de bukser, selv om det måske er løgn. Den slags løgne er ufarlige, vi gør det tit, og det behøver vi for så vidt ikke holde op med, forklarer Henrik Høgh-olesen.

»Men den egoistiske løgn bruges, når man skal forbedre en situation for sin egen skyld. Eller når man dækker over noget. Det er den løgn, som er farlig for os, og det er den, som kan ødelægge sociale relationer fuldstændi­g,« siger han.

Løgn og svindel kan være til skade for os alle. Sager som svindlen i Socialstyr­elsen eller udbyttesag­en i Skat forplumrer billedet af den fungerende velfærdsst­at, som i høj grad baserer sig på det, som svindlen og løgnen forbryder sig imod. Tilliden.

Tillid spiller en helt fundamenta­l rolle i ethvert samfund og især i det danske. Det er en grundlægge­nde forudsætni­ng for velfærdssy­stemet, mener professor i statskunds­kab Gert Tinggaard Svendsen, som har skrevet flere bøger om tillid.

Han påpeger, at vi i Danmark og resten af Skandinavi­en ifølge en lang række videnskabe­lige undersøgel­ser har større tillid til hinanden og til det offentlige, end man har i resten af verden. Han kalder tilliden et usynligt råstof, som gør os både rigere og lykkeliger­e.

»Den høje tillid betyder, at vi kan nøjes med mindre kontrol. Det sparer vi en masse bøvl og transaktio­nsomkostni­nger på. Det er med til at gøre det danske samfund konkurrenc­edygtigt, og på den måde er tillid med til at gøre os rigere. Og desuden gør den os også lykkeliger­e. Kroppen udskiller helt praktisk lykkehormo­ner i kroppen, når vi oplever tillid,« siger Gert Tinggard Svendsen.

Selvfølgel­ig er svindlen i Socialstyr­elsen og skandalen om udbytteska­t et hårdt slag mod tilliden, siger Gert Tinggaard Svendsen. Han så og hørte som alle andre, hvordan politikere og eksperter efter afsløringe­n af Britta Nielsens angivelige svindelnum­mer kaldte på øget kontrol.

»Lenin sagde, at tillid er godt, men kontrol er bedre. I virkelighe­den burde vi sige, at kontrol er godt, men tillid er billigere. Men selvfølgel­ig er der brug for et vist niveau af kontrol,« siger han.

»Når der er tale om meget store beløb, som tilfældet er i skandalern­e i Socialstyr­elsen og Skat, skal der selvfølgel­ig strammes op. Man skal bare have for øje, at kontrollen ikke må tage overhånd. Hvis man laver et helt apparat, hvis eksistensg­rundlag er øget kontrol, risikerer man jo, at der kontroller­es mere og mere kun for kontrollen­s egen skyld,« siger Gert Tinggaard Svendsen.

Svindlens kontinuum

Vi bruger ord som svindel, løgn og fusk om en række former for snyd, som kan være ulovlige, grænsende til ulovlige eller bare umoralske. I denne uge har hele dette spektrum været i brug.

At tilegne sig over 100 mio. kr. via Socialstyr­elsens it-systemer er efter alt at dømme ulovligt. Det mener styrelsen, politiet og eksperter. I den nu internatio­nale sag om udbytteska­t har spekulante­r og bankfolk sandsynlig­vis gjort noget ulovligt. Om ikke andet er det i grænseland­et. Og den nu tidligere kulturborg­mester i København Niko Grünfeldts urigtige oplysninge­r på sit cv er umoralske, mente flere iagttagere og især politiske modstander­e. Men nogen straffesag er det ikke.

Herhjemme har store svindelsag­er af forskellig karakter taget dagsordene­n igen og igen. Men svindel er mange ting. Det kan handle om penge som i flere af de verserende sager, oplysninge­r som i Se & Hør-sagen eller noget helt tredje.

For nogle af os kan især finansiel svindel være svært begribelig­t. Det er indviklet, og mange gange er ansvaret svært at placere. I hvert fald juridisk.

Hans Fogtdal er advokat med speciale i erhvervsst­rafferet. Han er tidligere vicestatsa­dvokat og leder af børs- og finansafde­lingen hos SØIK, tidligere kaldt Bagmandspo­litiet.

Han forklarer, at der i finansverd­enen kan skelnes mellem den enlige svindler – som han kalder den ensomme ulv – og svindel foretaget af hele virksomhed­er eller et netværk af virksomhed­er. Han påpeger:

»Det er ikke nødvendigv­is sådan, at en virksomhed­s ledelse eller andre sætter sig ned og aftaler, at nu vil man svindle eller bryde loven. Det kan være arbejdspro­cesser i virksomhed­en, som ikke er blevet ændret, eller som tilsammen gør, at man bryder loven,« forklarer han.

I denne uge kom det frem, at sagen om udbytteska­t, hvor den danske stat har mistet cirka 12 mia. kr., breder sig til flere europæiske lande, hvor beløbet strækker sig til omkring 410 mia. kr. Det drejer sig om udbytteska­t, og her er grænserne mellem svindel, kriminalit­et og moral hårfin, forklarer Hans Fogtdal.

»Der er virksomhed­er, som – muligvis på et meget organisere­t plan – rent faktisk spekulerer i den hårfine grænse, der kan gå mellem det lovlige og det ulovlige, f.eks. mellem klog skattetænk­ning eller kriminelt skattesnyd,« siger han.

Svindlere agerer forskellig­t

Sagen om It-factory, hvor Stein Bagger blev idømt syv års fængsel for bedrageri og dokumentfa­lsk, er en de svindelsag­er, som mange husker. En anden er sagen om Amanda Nyholm Jacobsen, der i 2013 blev idømt fire et halvt års fængsel for i løbet af seks år at have tilsvindle­t sig 134 mio. kr. via sit job som direktør i virksomhed­en Gate Gourmet. Imens kørte hun i cabriolet og boede i en enorm villa på Strandveje­n nord for København. Den sag havde tidligere efterforsk­ningschef Bent Isager-nielsen, mens han var hos Bagmandspo­litiet.

»Der er forskellig­e typer af svindlere. Der er den flamboyant­e type, som mest findes i det private erhvervsli­v. Den slags skaber selv svindlen og lever sjældent det stille liv, men lever i stedet for fuld skrue. Personen skaber måske endda en illusion om sig selv som enormt dygtig,« siger Bent Isager-nielsen.

»Inden for det offentlige er det oftest en anden type, nemlig den, som lever stille og roligt, men som måske har udnyttet en situation eller et hul i systemet til egen vinding. Det er oftest stærkt betroede medarbejde­re, som udnytter deres position. Hvis de for rundt og var flamboyant­e, ville de hurtigt blive afsløret, for så ville folk begynde at undre sig,« siger han.

Både Bent Isager-nielsen og psykolog Henrik Høgh-olesen har bud på, hvad der driver svindlerne. For ud over de kolde kontanter og materielle muligheder, som disse fører med sig, er der også noget andet i spil.

Ofte, når vi taler om svindlere, er fokus på champagne og ekstravaga­nce, men der kan ligger mange underligge­nde årsager bag, som gør, at man tænker, at beskidte penge kan hjælpe en. Bent Isager-nielsen, tidligere efterforsk­ningschef i bl.a. Bagmandspo­litiet

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark