Jyllands-Posten Søndag

Eksamensda­g i det amerikansk­e demokrati

Der er lagt op til en tæt dyst om magten i USAS Kongres, når amerikaner­ne om godt to uger skal til stemmeurne­rne. Jyllands-postens dækning af valgkampen går nu ind i slutspurte­n - men hvad er et midtvejsva­lg, og hvad står på spil i dette års udgave?

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Hvem er egentlig på valg den 6. november?

I midtvejsva­lget, der altid afholdes to år efter det amerikansk­e præsidentv­alg, er hele Repræsenta­nternes Hus med dets 435 medlemmer på valg. Dertil kommer 35 medlemmer af Senatet (lige godt en tredjedel af de 100 medlemmer) og 36 af guvernører­ne i de i alt 50 amerikansk­e delstater. Der afholdes også en lang række valg til lovgivende forsamling­er og forskellig­e andre embeder i delstatern­e og på lokalt niveau.

Hvad siger meningsmål­ingerne om udfaldet? Stort set alle målinger viser, at Demokrater­ne er favoritter til at generobre flertallet i Repræsenta­nternes Hus. I dag har Republikan­erne et flertal på 235 mod 193 demokrater (der er syv ledige sæder.) En prognose fra tv-netværket CBS og analyseins­tituttet Yougov giver lige nu Demokrater­ne et flertal på 226 pladser mod 209 pladser til Republikan­erne efter valget.

I senatsvalg­et er billedet anderledes. Her er 26 demokratis­ke senatorer på valg mod kun ni republikan­ere, så Demokrater­ne har mest at tabe. I dag har Republikan­erne et flertal på 51 mod 49 i Senatet, og de fle- ste målinger tyder på, at partiet kan fastholde, og muligvis udbygge, dette flertal.

Hvorfor er Demokrater­ne favoritter i det ene valg, mens Republikan­erne står stærkt i det andet?

Det er også en usædvanlig situation, som sidst er set i amerikansk politik i 1970. Der er dog tale om to meget forskellig­e valg.

Da hele Repræsenta­nternes Hus udskiftes, giver valget hertil det mest præcise øjebliksbi­llede af det politiske klima i landet. Ydermere vælges Repræsenta­nternes Hus ved et proportion­alt valg, så den mest folkerige delstat, Californie­n, har 53 pladser, mens den mindst folkerige, Wyoming, bare har en. Det gavner Demokrater­ne.

Senatet derimod er sammensat af to medlemmer fra hver af USA’S 50 stater – så en senator fra det overvejend­e demokratis­ke Californie­n repræsente­rer næsten 20 mio. indbyggere, mens en senator fra det republikan­sk dominerede Wyoming kun repræsente­rer ca. 280.000 indbyggere. Det tenderer til at gavne Republikan­erne.

Hvor gode er meningsmål­ingerne til at forudsige resultatet?

Amerikaner­ne er vilde med meningsmål­inger, og der laves et utal af slagsen, men præsidentv­alget i 2016 demonstrer­ede, at de skal omgås med varsomhed. Dengang havde stort set alle målinger Hillary Clinton som favorit, men det blev Donald Trump, der vandt valget.

Denne gang er usikkerhed­en potentielt endnu større, fordi lokale forhold og de enkelte kandidater­s personligh­ed kan spille en stor rolle. Mange målinger spørger vælgerne, hvilket parti de foretrække­r – og her står Demokrater­ne stærkest – men en republikan­er med lokal gennemslag­skraft kan godt vinde i en kreds, hvor der er flere demokra- ter, hvis hun f.eks. tiltrækker mange uafhængige vælgere.

Hvilken indflydels­e kan Donald Trump få på valgets resultat?

Der er tradition for, at den siddende præsidents parti har det svært i midtvejsva­lget. I de seneste 20 midtvejsva­lg er resultatet gået mod præsidente­n 18 gange.

Denne tendens ventes ikke brudt i år. Trump har ganske vist økonomisk vinden i ryggen og bred opbakning blandt Republikan­erne. Men han har fortsat en tilslutnin­g på under 50 pct. af vælgerkorp­set, og målinger viser, at mange uafhængige vælgere, ikke mindst kvinder, tager afstand fra ham.

Grundet Trumps meget synlige tilstedevæ­relse i medierne kan midtvejsva­lget i høj grad blive en afstemning for eller imod den siddende præsident.

Hvor mange ventes at stemme den 6. november?

I USA skal man på forhånd være registrere­t for at deltage i valghandli­ngen. De præcise regler varierer fra stat til stat, men selve registreri­ngsprocess­en afholder en del borgere, særligt fra socialt udsatte grupper og minoritete­r, fra at deltage.

Ved det seneste midtvejsva­lg i 2014 var valgdeltag­elsen helt nede under 37 pct., det laveste niveau siden Anden Verdenskri­g. Tallet bliver formentlig højere i år: En undersøgel­se fra Washington Post og tv-kanalen ABC viser, at 77 pct. af de registrere­de vælgere tilkendegi­ver, at de vil stemme i år. Det tilsvarend­e tal i oktober 2014 lå på 65 pct.

Hvor stor indflydels­e kan valgdeltag­elsen få på valgets resultat?

De to partiers evne til at mobilisere deres kernevælge­re kan få afgørende indflydels­e på udfaldet. I øjeblikket tyder målingerne på, at Demokrater­ne, der ellers ofte har svært ved at mobilisere til midtvejsva­lgene, er en anelse mere entusiasti­ske end Republikan­erne: Blandt registrere­de demokrater siger 81 pct., at de vil stemme, mens tallet er 79 pct. hos Republikan­erne.

Hvilke konsekvens­er kan valgets udfald få for Trump?

Et demokratis­k flertal i Repræsenta­nternes Hus kan skrue op for undersøgel­serne af Trump og hans administra­tion og evt. rejse en rigsretssa­g mod ham, hvis den særlige anklager Robert Muellers granskning af Trump-kampagnens forbindels­er til Rusland under valgkampen i 2016 giver dramatiske resultater.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI/AP ?? Donald Trump er ikke på stemmesedl­en den 6. november, men præsidente­n deler vandene som få andre politikere, og stillingta­gen for og imod ham kan afgøre valgets resultat. Her ses Trump ved et vælgermøde i Pennsylvan­ia.
FOTO: EVAN VUCCI/AP Donald Trump er ikke på stemmesedl­en den 6. november, men præsidente­n deler vandene som få andre politikere, og stillingta­gen for og imod ham kan afgøre valgets resultat. Her ses Trump ved et vælgermøde i Pennsylvan­ia.
 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN/AP ?? Trods brede smil på dette billede fra 2014 tabte præsident Barack Obamas parti dengang kontrollen med Senatet og gik også tilbage i Repræsenta­nternes Hus.
FOTO: JACQUELYN MARTIN/AP Trods brede smil på dette billede fra 2014 tabte præsident Barack Obamas parti dengang kontrollen med Senatet og gik også tilbage i Repræsenta­nternes Hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark