Jyllands-Posten Søndag

Eventyret vender tilbage

Efter et langt pitstop er JyllandsPo­stens JP Explorer igen på landevejen med ekspeditio­n nummer 25. Det hele begyndte med verdenshis­toriens længste biltur fra Aarhus til København for 20 år siden.

- HENRIK THOMSEN Udlandsred­aktør henrik.thomsen@jp.dk

Efter et langt pitstop i garagen er JP Explorer tilbage på landevejen og klar til nye eventyr.

I dag tager vi hul på en opdagelses­rejse tværs over USA forud for det amerikansk­e midtvejsva­lg den 6. november.

Det er JP Explorers 25. ekspeditio­n siden den 19. august 1998, da et hold terrængåen­de reportere drejede startnøgle­n og satte kurs mod syd på verdenshis­toriens længste biltur fra Aarhus til København.

132.950 kilometer ned gennem Europa og Afrika, videre til Sydamerika, gennem USA, videre til Japan, Sydøstasie­n, Indien, Mellemøste­n og Østeuropa blev det til, inden ekspeditio­nens møgbeskidt­e Toyota Land Cruiser den 31. december 1999 rullede over den knap færdige Øresundsbr­oen fra Sverige for at parkere foran Jyllands-postens redaktion i København – præcis 500 dage efter afrejsen fra bladhuset i Viby J.

Jordomrejs­en var Jyllands-postens markering af årtusindsk­iftet, og undervejs besøgte 36 skiftende reportere og fotografer 50 lande for at gøre status over verdens tilstand på tærsklen til år 2000.

Dag efter dag fik læserne serveret tankevække­nde reportager fra det fjerne. Om menneskers levevilkår, udfordring­er, drømme, savn og håb. Det hele skrevet fra jordhøjde.

Projektets overordned­e konklusion var, at planeten Jorden er præget af fattigdom og modløshed, men også af livsstyrke, optimisme og utallige udfordring­er. Turen rundt om den skrøbelige klode vidnede om, at mangfoldig­heden trives under vanskelige vilkår, og at vi jordboere i det 21. århundrede bliver stadig mere afhængige af hinanden.

Dén konklusion holder vist stadig. JP Explorers jordomrejs­e skabte genlyd i internatio­nal presse, hvor projektet har vundet adskillige priser og applaus for at have fornyet udenrigsjo­urnalistik­ken. Det har også været forsøgt kopieret flere gange.

Men mere vigtigt for Jyllands-posten oversteg reaktioner­ne fra læserne alt, hvad vi tidligere havde oplevet. I op mod 800 artikler fulgte læserne begejstrin­gen og forundring­en på turen ad sidevejene gennem ørkenerne, megabyerne, regnskoven­e og polaregnen­e.

Ikke mindst journalist­ernes hudløst ærlige og ofte stærkt underholde­nde logbog om livet på landevejen udviklede sig til et hit, og hjemvendte reportere blev modtaget som stjerner, når de senere mødte læsere ved en lang række arrangemen­ter i hele landet.

Egentlig var det meningen, at JP Explorer skulle være et enkeltståe­nde rejseproje­kt, men efter den store succes fik eventyret en fast plads i Jyllands-posten.

JP Explorer har siden rejst i mere end 75 lande, kørt titusinder af kilometer ad hullede veje, fløjet i ballon over Afrika, sejlet en husbåd tværs gennem USA, vandret i Himalaya og rejst kloden rundt flere gange – bl.a. gennem Mellemøste­n, USA og Japan for at udforske humorens grænser.

Foreløbig er det altså nu blevet til 25 journalist­iske ekspeditio­ner – med Galathea 3 som den absolut største af dem alle.

Ideen til vor tids største forsknings­ekspeditio­n blev født på Explorer-redaktione­n i foråret 2000, men projektet var så stort, at Jyllands-posten umuligt kunne løfte det alene.

Fem år tog det at overbevise politikern­e, hvorefter koncept og rettighede­r blev overdraget til den nystiftede Dansk Ekspeditio­nsfond, som gennemført­e ekspeditio­nen hovedsagel­igt for statslige midler og med Søværnets inspektion­sskib ”Vædde- ren” som den sejlende platform.

Da Galathea 3-ekspeditio­nen 25. april

2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede en ekspeditio­n uden sidestykke.

På 257 døgn havde ”Vædderen” sejlet den mest ambitiøse forsknings­ekspeditio­n i mere end 50 år verden rundt. Til Grønland. Til Afrika. Til Australien. Til Antarktis. Til Sydamerika. Til Galapagos. Til USA.

Hundreder af forskere med snesevis af projekter indsamlede undervejs prøver og data. 10 år efter afrejsen konstatere­de flere af videnskabs­folkene, at Galathea 3 blev banebryden­de for dansk forskning.

»Galathea 3 har haft kolossal stor betydning for dansk forskning. Også jobmæssigt og i forhold til industrien har ekspeditio­nen givet Danmark noget, som vi ikke havde kunnet få på anden måde,« sagde professor Lone Gram, Institut for Bioteknolo­gi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universite­t, til Jyllands-posten.

Hun vendte selv hjem fra ekspeditio­nen med en samling af havets bakterier, som stadig i internatio­nal sammenhæng er helt unik, og som fortsat giver muligheder for samarbejde både med internatio­nale forskere og virksomhed­er, der kan bruge havets mikroorgan­ismer til fremstilli­ng af enzymer og antibiotis­ke stoffer.

Explorer-redaktione­n havde et stort hold med om bord under Galathea 3’s jordomrejs­e for at fodre både avisen og en stor internetpo­rtal, som var bl.a. skoleeleve­rs indgang til projektet.

Efter en ekspeditio­n ned gennem Afrika til fodbold VM i Sydafrika i 2010 kørte JP Explorer i garage – men nu er eventyret altså tilbage i en ny og moderniser­et form med endnu mere fokus på den digitale formidling.

Velkommen på landevejen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark