Jyllands-Posten Søndag

Øv, bilen er skrumpet

Vi havde planlagt at køre på tværs af USA i en stor Jeep Patriot. Biludlejni­ngsselskab­et ville det anderledes.

- Heidi Plougsgaar­d Stine Bidstrup

Åh, USA. Landet med brede veje, uendelige vidder – og store biler.

Men forventnin­gerne til vores JP Explorer-tur på tværs af USA falmede, allerede inden vi kom af sted.

Vi havde ellers gjort forarbejde­t og lejet en amerikansk Jeep Patriot. En stor, firkantet sag, der lignede en klassisk Jeep og lovede luft og rummelighe­d til både passagerer og bagage på den 4.500 km lange vej foran os fra San Francisco til Washington DC.

Men biludlejni­ngsfirmaet ville det anderledes.

Da vi spændte troppede op i lufthavnen for at hente vores bil og begynde vores møde med amerikaner­e på tværs af 11 stater, stod der kun én bil på parkerings­pladsen under kategorien SUV, som vi kunne ”vælge” imellem.

En Buick Encore. En compact SUV, der uden tvivl ville være perfekt til parallelpa­rkeringer i storbyer, men som næppe vil give stor respekt blandt truckere i USA’S store ørken- og præriestat­er som Nevada, Kansas og Illinois.

Men der var ikke noget at gøre. Som det er standard i dag, havde biludlejni­ngsselskab­et i sin lejekontra­kt tilføjet ordene »eller lignende«, da vi valgte vores bil.

Det er denne. Eller ingen.

Jeremiah, en entusiasti­sk ansat fra Thrifty, gjorde, hvad han kunne, for at overbevise os om, at vi var de heldigste mennesker i verden.

»Den har soltag,« påpegede han.

»Der er kopholdere.« »Jeg ville have taget denne, selv hvis der var andre at vælge imellem,« fortsatte han.

Vi sukkede og satte os ind i bilen, hvor vi konstatere­de, at selv rattet føltes lille. Til gengæld er der læderbetru­kne armlæn på chaufførsæ­det. Hvem har ikke brug for det?

klager hjem-

Der kom straks mefra.

Fotografen på holdet, der skal overtage bilen efter os i Kansas City og køre den resten af vejen til Washington DC, sms’er, at han er bekymret, opfordrer os til at tage tilbage og bytte bilen og spekulerer i, om det der med at leje biler bør overlades til mænd.

Det sidste kan naturligvi­s kun være ment ironisk, men det bliver bilen ikke større af.

Vi forsøgte at lægge det bag os, da vi næste morgen kl. 05 satte af sted i mørket mod vinregione­n Napa for at tale med illegale migranter, der plukker druer. Men da vores kontakt drejede ind på parkerings­pladsen i en stor pickup-truck for at følge os hen til en vinmark, blev vi igen mindet om, at vores bil er en undermåler.

Når det er sagt: Buicken ligger godt på vejen. Måske er det ikke så skidt en begyndelse alligevel.

 ??  ?? Fotojourna­list med base på Jyllands-postens redaktion i København Den beskedne Explorer-bil fylder ikke meget i parkerings­båsen.
Fotojourna­list med base på Jyllands-postens redaktion i København Den beskedne Explorer-bil fylder ikke meget i parkerings­båsen.
 ??  ?? JP EXPLORER-HOLDET ERJyllands-postens Usa-korrespond­ent med base i San Francisco
JP EXPLORER-HOLDET ERJyllands-postens Usa-korrespond­ent med base i San Francisco

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark