Jyllands-Posten Søndag

Kan man være i for dårlig form til at komme i form?

DIF og DGI indrømmer, at de har været for dårlige til at udbyde motionsfor­mer til alle.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Det lyder som et paradoks, der kan tage pusten fra én: Hver 10. dansker føler sig i ”for dårlig form” til at komme i form.

Det viser en spørgeskem­aundersøge­lse, som Rambøll har foretaget for ”Bevæg dig for livet”-initiative­t (BDFL), som Danmarks Idrætsforb­und (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsfore­ninger (DGI) står bag for at få gjort flere danskere aktive.

Knap 10 pct. af den danske befolkning siger, at årsagen til, at de ikke dyrker motion, er, at de ”er i dårlig form”. I undersøgel­sen har de adspurgte haft 16 forskellig­e muligheder for at begrunde deres inaktivite­t, og deltagerne har kunnet sætte kryds ud for flere muligheder på en gang.

F.eks. siger knap 12 pct., at de bruger tiden på familien.

Ser skidt ud fra starten

Men ”for dårlig form” stikker ud, og direktør i DIF Morten Mølholm er overrasket over, at tallet er så højt.

»Jeg tror, at den barriere, der ligger i ”for dårlig form”, er, at man synes, at man ser skidt ud, når man starter,« siger Morten Mølholm.

Ifølge adm. direktør i DGI Søren Brixen kan foreninger­ne selv være skyld i, at nybegynder­e kan blive skræmt væk.

»Vi har et eksempel i Holbæk Cykelsport, der havde et billede af en Tour de France-rytter på det materiale, der skulle rekruttere nye cykelrytte­re, men det kan være svært at spejle sig i billeder af folk i tætsiddend­e lycra. Så havde de sloganet ”Sammen ud, sammen hjem”, og det, synes vi, var meget socialt, men hvis man aldrig har cyklet før, tænker man måske, at man godt kan være med på udvejen, men at man på hjemvejen kan blive den, de andre skal vente på,« siger Søren Brixen.

Simone Kjems Hansen fra Aarhus er en af dem, der kender det med at starte på et begynderho­ld, som er for svært.

Da hun vejede 135 kilo, forsøgte hun mange gange at komme i gang med motion, men det, som foreninger­ne kalder ”begynderho­ld”, var for hårdt.

»Jeg var til begynderyo­ga i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark