Jyllands-Posten Søndag

FOR DÅRLIG FORM

-

Rapporten ”Undersøgel­se af frafaldne medlemmer” er udarbejdet på baggrund af en Rambøll-måling samt en undersøgel­se foretaget af DIF og iværksat af ”Bevæg dig for livet”, der er støttet af Nordea Fonden, Trygfonden, DGI og DIF.

Rambøll har spurgt 4.003 danskere om deres motionsvan­er. Hvis de svarede, at de ikke dyrkede motion, fik de 16 svarmuligh­eder, hvor de måtte sætte kryds ved flere.

Ifølge undersøgel­sen rummer gruppen af personer, der er i for dårlig form til at komme i form, alle mulige danskere; unge som gamle, høj og lav indkomst, mænd og kvinder og et vidt spænd af uddannelse­sniveauer. Der er med andre ord ikke nogen social slagside. Dgi-huset, hvor jeg blev nødt til at gå ud tre eller fire gange undervejs, fordi jeg fik det dårligt. Jeg kunne ikke følge tempoet, og når man er i en sal, hvor alle andre kan se en, føler man sig udstillet,« siger Simone Kjems Hansen, der langer ud efter foreninger­ne og fitnesscen­trene.

»De skal være mere ærlige, når de skriver, at niveauet er for alle. Når de siger alle, skal de også tænke på hende den 50-årige dame på 110 kilo og 160 centimeter, for det er ikke sikkert, at hun lige kan være med,« siger Simone Kjems Hansen.

Tilpassede tilbud

Hos DIF har man tidligere fokuseret på at lave tilbud, der har passet det moderne menneske med fleksibili­tet og kort træning.

»Men nu kommer vi til at lægge mere vægt på at få folk til at føle sig godt tilpas,« siger Morten Mølgaard, der dog også finder trøst i tallene.

»Det kan selvfølgel­ig lyde lidt paradoksal­t, at jeg også er glad for de tal, men hvis man sammenlign­er med de andre grunde, der er for, at man ikke bevæger sig eller dyrker idræt, er det meget sværere at arbejde med folk, der ikke har tid, har andre fritidsint­eresser eller dårligt helbred. Dér er barrieren meget større,« siger Morten Mølholm.

Altid komme i bedre form

Ifølge Kristian Overgaard, forsker i idræt og sundhed ved Aarhus Universite­t, kan man altid komme i bedre form.

»Det kan godt være, at folk opfatter det, som om de er i for dårlig form, men det kan man ikke være, medmindre man er meget syg. Hvis man er i så dårlig form, at man kun kan gå 100 meter, så kommer man i bedre form af at gå de 100 meter. Så kan man langsomt øge til at kunne noget mere,« siger Kristian Overgaard.

Hos Aalborg Kommune er Brian Rohde fritidskon­sulent, og i den rolle møder han mange inaktive borgere.

Han genkender barrieren, der kan være, for at gå i gang i en idrætsfore­ning, fordi man er i for dårlig form.

»Foreninger­ne er fællesskab­er, og de er meget aktivitets­bestemt. Hvis det er en løbeklub eller en gåklub, er det lige præcis det, man skal kunne deltage i. Det lægger også niveauet for, hvad man skal kunne levere,« siger Brian Rohde, der roser DGI for nogle af de initiative­r, hvor man tager godt imod folk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark