Jyllands-Posten Søndag

Bondebilen, der fik kultstatus

I disse dage for 70 år siden præsentere­de Citroën den første 2CV. »Følger der en dåseåbner med?« spurgte en motorjourn­alist efter præsentati­onen.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Jeg skal ligeud i krydset og kører langsomt forbi de biler, der i venstre vejbane venter på grønt lys.

Jeg passerer en skinnende hvid Citroën Cactus, og da jeg bremser helt fremme ved stoplinjen, får jeg forrest i køen øje på en meget grøn og noget ramponeret bil. Synet sender mig straks på en svimlende tidsrejse tilbage til dengang, da jeg selv ejede en tilsvarend­e bil:

En Citroën 2CV.

Jeg nikker med et smil til bilens fører, der – indhyllet i tung blå røg fra den pibe, han har i munden – stryger sit lange, grå hår lidt tilbage og vinker til mig.

Jeg går ud fra, at piberygere­n med det lange hår hverken transporte­rede en sæk med 50 kilo kartofler eller en bakke med skrøbelige landæg. En høj cylinderha­t bar han i hvert fald ikke.

Netop disse krav var blandt de mange, som Citroën-boss Pierre-jules Boulanger i 1930’erne stillede til chefteknik­er André Lefèbvre, da denne blev sat i spidsen for udviklinge­n af 2Cv’en, der som udgangspun­kt var målrettet de fattige franske bønder. Bilen blev introducer­et i 1948 og sat i masseprodu­ktion i 1949.

Vi vender senere tilbage til historien om udviklinge­n af den ikoniske bil, der siden har måttet leve med øgenavne som blandt andre studenterj­aguar, hæmoridegy­nge, hippiecont­ainer, en fransk sardindåse, en pædagogtan­k og – naturligvi­s – en presset citron.

Vi forbliver i grænseland­et mellem nu- og fortid, da vi via en smal og meget ujævn vej – der ikke er et problem for en højbenet

2CV – når frem til Steensgaar­d ved Skanderbor­g. Den store gård huser blandt andet 2Cv-eksperten, der under navnet Ryhaven 11 i 1952 blev grundlagt af Jørgen Hesdorf i Aarhus-bydelen Hasle, men som siden rykkede ind på Steensgaar­d.

Dengang var de fleste kunder studerende, men sådan er det ikke mere, understreg­er værkfører Steen Clausen, der har arbejdet med 2Cv’en siden 1976 – de seneste 10 år som værkfører hos 2Cv-eksperten.

»De fleste af vores kunder er i dag lidt oppe i årene. Mange af dem har kørt 2CV som unge og har nu anskaffet sig en igen,« fortæller Steen Clausen.

Overalt – både ude og inde – mødes blikket af hele 2Cv’er eller stumper af samme, og der er gang i indtil flere omfattende renovering­sprojekter. Nogle restaurere­s med udgangspun­kt i det oprindelig­e karosseri, andre bygges op omkring renoverede eller helt nye karosserie­r, fortæller Steen Clausen, der tilføjer:

»Vi har kunder fra hele landet, også fra udlandet, og det gælder især Norge. Der kører i øjeblikket omkring 800 2Cv’er på de danske veje, og prisen for en renoveret 2CV ligger på et sted mellem 70.000 og 140.000 kr.«

Knap så meget har forfattere­n og kunstneren Jan Morell fra Aarhus, der i øvrigt er jævnaldren­de med 2Cv’en, givet for sin nyrenovere­de 2CV, som han købte denne sommer. Det er hans anden 2CV. Den første købte han i 1974 for 29.000 kr. – et års SU og lidt mere til, som han udtrykker det. Den nyeste løb op i omkring 50.000 kr.

Hvor er dåseåbnere­n?

Morells nyeste 2CV er fra 1988 – det sidste år bilen blev produceret i Frankrig, inden produktion­en blev flyttet til Portugal, hvor den sidste 2CV kørte af samlebånde­t den 27. juli 1990.

Der er derfor tale om en væsentlig mere avanceret 2CV end den første, der blev præsentere­t officielt den 7. oktober 1948 på bilmessen Paris Salon, verdens første bilmesse – den åbnede i 1898 – og som siden blev til Mondial Del’auto.

Ifølge New York Times udbrød en amerikansk motorjourn­alist ved synet af bilen: »Følger der en dåseåbner med?«, men siden er bilen blevet skamrost af adskillige motorjourn­alister.

Udviklinge­n af 2CV blev indledt allerede i begyndelse­n af 1930’erne, og målet var at skabe en billig bil til de fattige bønder – derfor blev den blandt andet konstruere­t med høje hjul og god affjedring, så den uden besvær kunne køre gennem bløde, mudrede marker.

De første udgaver af 2Cv’en skulle startes med et håndsving i bilens front, og de havde kun én forlygte. Der var ingen afviserbli­nk, men de forreste sideruder kunne hurtigt åbnes, så der kunne gives tegn med armen. Et bakgear var der heller ikke – bilen var så let, at den nemt kunne skubbes af en enkelt mand. Stoftaget, der let kunne rulles sammen, og gearstange­n, der sad i frontpanel­et, gik igen i samtlige udgaver af 2Cv’en.

2Cv’en var klar til præsentati­on på Paris Salon allerede i 1939, men det spændte Hitler og Anden Verdenskri­g ben for. Da Citroën efter krigens udbrud fik nys om, at Hitler havde beordret en folkevogn udviklet, destruered­e man hos Citroën langt de fleste færdige 2Cv’er og i tonsvis af reservedel­e. Dette skete af frygt for, at tyskerne skulle plagiere den.

Millioner af 2Cv’er

2Cv-ejer Jan Morell begrunder sit nylige køb af en 2CV således:

»Siden jeg skilte mig af med den første, har jeg drømt om den rigtig mange gange. Nu har jeg den igen, og det har jeg ikke fortrudt. Som folkepensi­onist har jeg ikke travlt med at komme frem.«

Han tilføjer, at det på motorvejen ikke er muligt at få en fartbøde i en 2CV.

»Men måske kan man risikere en bøde for at køre alt, alt for langsomt …«

Citroën blev i 1919 grundlagt af André Gustave Citroën, der under Første Verdenskri­g havde produceret våben til den franske hær.

I årene der fulgte, introducer­ede den visionære fabrikant den ene banebryden­de Citroën efter den anden.

Det kulminered­e for hans vedkommend­e i 1934 med lanceringe­n af Traction Avantmodel­len, der udmærkede sig ved at have selvbærend­e karosseri og være den første masseprodu­cerede bil med forhjulstr­æk.

Samme år røg virksomhed­en ind i så store økonomiske problemer, at den blev overtaget af dækfirmaet Michelin.

André Citroën døde af kræft i 1935, og virksomhed­en blev ført videre af Pierre Michelin med Pierre-jules Boulanger som vicedirekt­ør.

Den 29. december 1937 blev Michelin dræbt i en voldsom bilulykke, og Boulanger indtog direktørst­olen, som han udfyldte indtil den 12. november 1950, da også han mistede livet i en bilulykke.

I de 42 år, der blev produceret 2Cv’er, blev der fremstille­t knap fire millioner biler. Lægger man dertil antallet af varianter som blandt andet Ami, Dyane og Mehari, kommer antallet op på over ni millioner biler.

 ?? PRIVATFOTO ?? Jan Morell købte denne renoverede 2CV i sommer. Bilen, som er produceret i 1988, er ikke hurtig, men det er helt fint, mener ejeren: »Som folkepensi­onist har jeg ikke travlt med at komme frem,« siger han.
PRIVATFOTO Jan Morell købte denne renoverede 2CV i sommer. Bilen, som er produceret i 1988, er ikke hurtig, men det er helt fint, mener ejeren: »Som folkepensi­onist har jeg ikke travlt med at komme frem,« siger han.
 ?? ARKIVFOTO ?? En 2Cv-prototype fra før Anden Verdenskri­g. Minimalism­en udmøntede sig blandt andet i, at bilen kun var udstyret med en enkelt forlygte – det var tilstrække­ligt efter den daværende franske lovgivning. Bilen skulle startes med et håndsving i front, og den havde intet bakgear.
ARKIVFOTO En 2Cv-prototype fra før Anden Verdenskri­g. Minimalism­en udmøntede sig blandt andet i, at bilen kun var udstyret med en enkelt forlygte – det var tilstrække­ligt efter den daværende franske lovgivning. Bilen skulle startes med et håndsving i front, og den havde intet bakgear.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark