Jyllands-Posten Søndag

Hvorfor er det så svært at sende en besked om, at det ikke skal være ”os” alligevel?

En 48-årig kvinde fortæller, at hun gang på gang oplever, at mænd – som hun har mødt på datingmark­edet – dropper hende, når de har fået sex, uden at de kommer med yderligere forklaring­er. Hvorfor er det så svært for mænd at være ærlige, spørger hun nu psy

-

Kære Sus

Som 48-årig single på datingmark­edet oplever jeg konstant, at mænd siger og gør alt for at score … lader, som om de er ”kæreste-parate”, kurtiserer og dater, imens de snakker meget om ærlighed og kommunikat­ion.

Og helt okay, hvis de kun vil have sex – jeg kan også finde på at tage et engangskna­ld – jeg vil bare vide, at det kun er sex, det drejer sig om, så jeg ikke får forventnin­ger. Jeg siger fra starten, at jeg ønsker sandheden frem for at blive snydt og beder dem om at give besked, hvis ikke de er interesser­et i forhold – men kun i sex – hvilket de alle ”forstår”. Men når byttet så er nedlagt – er der tavshed ... Fair nok, at de ikke er interesser­et i et forhold alligevel, men høflighede­n og respekten for andre mennesker (kvinder) er væk. Hvorfor er det så svært for mænd at være voksne og i det mindste sende en venlig besked om, at det ikke skal være ”os” alligevel”?

v.h. Singlen

Kære Singlen

Der findes ikke et entydigt svar på dit spørgsmål. Der er et hav af mulige vinkler at tage fat på, og der vil være forskellig­e begrundels­er for den adfærd, du beskriver. Alt det kan mit svar til dig på ingen måde tage højde for. Så lad mig svare ud fra nogle af de perspektiv­er, dit brev vækker hos mig.

Der er ikke så meget, du kan stille op i forhold til kvindebill­edet, som de mænd, du møder, har. Du kan kun kommuniker­e endnu tydeligere og være mere undersøgen­de og ad den vej forsøge at gardere dig.

Nogle mænd har måske en idé om, at hvis de skal score en kvinde, skal de love noget større og mere romantisk end bare sex. Det gælder formentlig også i nogle og måske endda mange sammenhæng­e. Vores indre psykologi – måden, vi håndterer os selv og vores følelser og samspil med andre på – har mange kringelkro­ge og kan være noget af en labyrint og også ligge hen i vores ubevidste, så vi ikke engang selv 100 pct. ved, hvorfor vi gør dette eller hint. For andre gælder det mere, og som det lyder til i dit tilfælde, ønsket om ligefremhe­d og en person, der kan stå ved sig selv – som ikke lader eget mod svigte i forhold til at berette om de sande intentione­r. Eller en person, som bilder sig ind, at det er af hensyn til den anden, at kortene ikke lægges åbent frem på bordet.

I virkelighe­den handler det jo om at vise en gensidig respekt, ved at begge parter er åbne omkring intentione­rne, så begge ved, hvad de går ind til. Du kan måske få mere viden om personens integritet ved at spørge til, hvordan han forholder sig til jeres kontakt. Er målet sex (hvilket er helt fair i sig selv), eller er målet at følge en tiltræknin­g til en anden person og se, om det udvikler sig? Og hvis det er det første mål, ville han så rent faktisk have modet til at sige det, eller ville han så være bange for at gå glip af chancen for sex?

Jeg er helt sikker på, at ikke alle mænd er, som du beskriver dem her – og at det er en for stereotyp måde at se mænd på. Når vi peger ud på andre, må vi huske også at pege ind mod os selv. Hvad er det for nogle mænd, du falder for? Og som åbenbart har det kendetegn, at de ikke siger sandheden til dig, selv når du efterspørg­er den? Og handler det kun om, hvem du tiltrækkes af, eller handler det også om din ærlighed over for dig selv og eventuelt din dømmekraft i forhold til mænd, som du tiltrækkes af?

Det lyder, som om du har flere erfaringer med, at kontakten ikke udvikler sig til det, du gerne vil. Hvis du skulle tage et ærligt og dybt blik på dig selv, er der så noget hos dig – i din adfærd – som andre trækker sig fra? Har du på nogen måde en ”besværlig” side, hvor du for eksempel bliver ”firkantet” eller på anden vis søger at beskytte dig selv over for den potentiell­e afvisning, der jo er i alt samspil og samvær med et andet menneske – og som måske ender med at blive en selvopfyld­ende profeti for dig?

Vores brug af sociale medier, datingapps og beskedtjen­ester gør, at skærmen kan virke som et filter. Når vi er i kontakt via billeder og skriverier, er det for nogle lettere at benægte karakteren af egen adfærd og de bagvedligg­ende drivkræfte­r. Det er noget andet at skrive beskeder end at tale sammen – blot at se ord fremfor at høre en stemme. Det gør det potentielt lettere at afvise og ignorere, hvad vores egen adfærd har af påvirkning på den, vi kommuniker­er med, når det foregår via skræm og ikke ved ansigt-til-ansigtkont­akt. Dette kan også tænkes at spille ind på det, du oplever.

Ligesom vi zapper rundt andre steder i vores liv, gør vi det også i forhold til dating, og det vil ikke være usædvanlig­t, at der kommuniker­es med flere potentiell­e ”dates” på én gang. Tendensen i tiden er nok desværre, at vi hurtigt er videre med andre, hvis vi mister interessen, og ”glemmer” eller skubber væk, hvordan det påvirker os. Ikke bare dem, vi ”efterlader” uden yderligere besked, men også hvad det gør ved vores eget indre, når vi tillader os selv at blive så impulsstyr­ede, at vi ikke tager ansvar for det, vi nu engang har været med til at sætte i gang og dermed er en del af.

Jeg håber virkelig, at du finder både ærlighed og kærlighed på din vej herfra.

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Tendensen i tiden er nok, at vi hurtigt er videre, hvis vi mister interessen for et andet menneske, mener psykolog Sus Desirée.
FOTO: CASPER DALHOFF Tendensen i tiden er nok, at vi hurtigt er videre, hvis vi mister interessen for et andet menneske, mener psykolog Sus Desirée.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark