Jyllands-Posten Søndag

Krænkelse

-

De fleste gør sig ikke klart, hvor store indskrænkn­inger der er i ytringsfri­heden: Læger og præster har tavshedspl­igt. Forretning­smænd må ikke lyve eller vildlede om deres varer, og slet ikke reklamere for tobak. Ingen må bagvaske ( Tyv!), hvis sandheden ikke kan godtgøres. Injurier er forbudte ( Dumme svin!). Man må ikke opfordre til lovbrud. Man må ikke true nogen med ulovlige handlinger, fx vold. If. »racismepar­agraffen« må man heller ikke forhåne eller nedværdige en gruppe pga. dens race, nationalit­et eller seksuelle præference. (Man må altså gerne forhåne en enkelt kvinde – uden injurier – men ikke hele kvindekønn­et, eller alle eskimoer).

Og så gælder den resterende ytringsfri­hed endda kun den juridiske ytringsfri­hed. Der er i dag ingen faktisk ytringsfri­hed, dvs. frihed for at blive straffet for en ytring med ulovlige midler, fx vold.

Alligevel er det den almindelig­e mening, at der stort set er ytringsfri­hed i Dk., og at denne er en umistelig del af vort demokrati, der ikke kun omfatter stemmeret til den lovgivende forsamling, men også et forbud imod, at denne ophæver ytringsfri­hed og forsamling­sfrihed.

Denne optimistis­ke indstillin­g skyldes i høj grad, at abstrakte ord som demokrati og ytringsfri­hed ikke står befolkning­en ganske klart. Men også, at skribenter almindelig­vis ikke hæmmes ret meget af alle de nævnte ytringsfor­bud. Man kan faktisk sige rigtig meget uden injurier og gruppe-forhånelse­r. Og tavshedspl­igterne nyder jo stor forståelse.

Men nu er det slut. Københavns Universite­t, der er en statsinsti­tution, har forbudt krænkende udklædning på Universite­tet. Udklædning er en tilkendegi­velse, og enhver kan derfra slutte, at også krænkende ytringer er forbudte. Vel at mærke forstået som udklædning/ytringer, der får nogen til at føle sig krænket. (Modsat den alm. betydning af krænkende, der betegner noget bevidst krænkende eller noget, der er egnet til at krænke modtagerne generelt).

Derved forbyder Universite­tet kritik. Thi som mennesker er, kan det ikke undgås, at kritik vil krænke nogen. Jeg véd, hvor nærtagende jeg selv er, når nogen kritiserer mig: Men hvis vi ikke må kritisere, er ytringsfri­heden jo stort set afskaffet, og dermed demokratie­t.

Hvor fantastisk, at rektor Henrik C. Wegener og prodekan Stine Jørgensen med et pennestrøg har afskaffet ytringsfri­hed og dermed demokrati på KU. Formentlig er de i festtaler begge svorne tilhængere af demokrati og kritik, og formentlig er de ikke direkte ubegavede. Alligevel vejer en moderigtig krænkelses­kultur tungere end Den Franske Revolution­s kosteligst­e gave til Vesten: ytringsfri­hed og demokrati. (Skulle rektor og prodekan blive krænket over disse linjer, må jeg sige, at de har fortjent det). Skriv til vor sprogekspe­rt Lars Brink, Morgenavis­en JyllandsPo­sten, Grøndalsve­j 3, 8260 Viby J, og mærk kuverten ”Sproget” – eller send e-mail

(opgiv navn og postadress­e) til:

Har De spørgsmål om sproget?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark