Jyllands-Posten Søndag

Hollywoods danske stjerner har fået deres eget klubhus

På Hollywood Boulevard i Los Angeles kan Nordens førende musikere, skuespille­re og kunstnere nu samles under et tag. Nephew-guitariste­n Kristian Riis har skabt kulturamba­ssaden Nordic LA, der skal hjælpe skandinave­r fra den kreative branche med at slå ige

- SOLE BUGGE MØLLER Jyllands-postens udsendte medarbejde­r kultur@jp.dk

Hvis folkene bag Nordic LA forsøger at få drømme til at spire, så har de fundet det perfekte hjem. Fra 11. etage på Hollywood Boulevard har de kig direkte til Hollywoods­kiltet på den ene side af de store panoramavi­nduer og til downtown LA’S Tetris-agtige skyline på den anden side. Kigger man ned, spejler stjernerne fra Walk of Fame sig i glasfacade­rne, og står det til folkene bag Nordic LA, så er de ved at skabe deres egen Walk of Fame bag de fire vægge.

Nordic LA vil være et slags klubhus for Nordens kreative branche og har skabt et sted, hvor medlemmern­e kan hænge ud, arbejde og netværke, men også et sted, hvor de kan få praktiske råd til at stable en karri- ere på benene i USA.

Alt det ser dog ikke ud til at optage de folk, der sidder og tæsker løs på deres bærbare så opslugte, at de ikke ænser udsigten, mens andre sidder i de lækre lædersofae­r og hyggesnakk­er. Det åbne lokales rene linjer og minimalist­iske design lever op til enhver amerikaner­s stereotyp om de stilbevist­e skandinave­r. Og der kommer skuespille­ren Dar Salim valsende ind ad døren med afslappet opknappet, hvid skjorte, og selv om han tilsynelad­ende er landet her i Nordic LA lidt tilfældigt, efter at hans film ”Underverde­n” havde amerikansk premiere dagen inden, så er han her – og det er netop det, Nordic LA går efter.

»Der er et stort nordisk community her, så det handler om at bringe folk sammen, så man ved, at det er her, alle de fede mennesker fra Norden hænger ud,« siger Ida Bo Frazier, der er daglig leder af Nordic LA.

Nordic LA er startet af Nephew-guitariste­n Kristian Riis, der rykkede til Los Ange- les for fem år siden, da bandet tog en pause, og har delt sin tid mellem Danmark og L.A. siden da. Han blev ofte kontaktet af kolleger og bekendte, der spurgte ham til råds om alt lige fra, hvordan de kunne få opholdstil­ladelse i USA, til hvilket område de skulle bo i, det bedste mobilabonn­ement, de bedste restaurant­er, og om han havde nogle kontakter i musikbranc­hen. Det gik op for ham, at der var et behov for at formaliser­e den viden, han og andre danskere sad inde med, og efter flere års tilløb besluttede han sig for at starte Nordic LA. Han slog sig sammen med musikeren Sharin Foo fra The Raveonette­s, men selv om hele holdet bag har dansk pas, så stod det klart for Kristian Riis, at det ville være for snævert udelukkend­e med et dansk fokus – det ville blive en dansk andedam væk fra andedammen.

»Jeg tror på, at det nordiske brand står stærkere end det danske brand. Generelt tror jeg på et styrket Norden, for vi bruger hinanden for lidt,« siger Kristian Riis.

Nordic LA samarbejde­r med det finske generalkon­sulat i Los Angeles, organisati­onen Swedes in the States og det norske handelskam­mer, og til efteråret starter de et sangskrive­rforløb med talenter fra hele Norden. Her kommer otte nordiske sangskrive­re (to fra hvert land) til Los Angeles i en uge, hvor de skal møde producere, agenter og pladeselsk­aber og kommer til at indspille med produceren Jules fra Nexus Music (der er mest kendt for at stå bag Nik & Jay) i det legendaris­ke 17 Hertz Studio i Hollywood, hvor Metallica blandt andet indspilled­e sit sorte album, og kunstnere som Michael Jackson, Aretha Franklin og Jimi Hendrix har krænget deres stemmer ud.

»Det skulle gerne give nogle fælles nordiske forbindels­er og give dem en smag for, hvordan man arbejder i USA,« siger Ida Bo Frazier.

Praktisk gris i Hollywood

Drømme er nemme at have, men det er noget andet at realisere dem. Der er talrige eksempler på danske instruktør­er, skuespille­re og musikere med stor succes på hjemmebane­n, der er blevet tromlet ned i mødet med den amerikansk­e underholdn­ingsbranch­e. Og Nordic LA vil sørge for, at andre ikke begår de samme fejl igen og igen. Stedet vil være en slags praktisk gris, der tilbyder hjælp og rådgivning om alt fra visumansøg-

 ?? FOTO: NOEL SPIRANDELL­I ?? Nordic LA vil være et slags klubhus for Nordens kreative branche og har skabt et sted, hvor medlemmern­e både kan hænge ud, arbejde og netværke, men også et sted, hvor de kan få praktiske råd til at stable en karriere på benene i USA.
FOTO: NOEL SPIRANDELL­I Nordic LA vil være et slags klubhus for Nordens kreative branche og har skabt et sted, hvor medlemmern­e både kan hænge ud, arbejde og netværke, men også et sted, hvor de kan få praktiske råd til at stable en karriere på benene i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark