Jyllands-Posten Søndag

Nuits-saint-georges er mange steder

Bourgogne er bourgogne og ikke til at betale – og det er der ikke noget at gøre ved.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Som den højt estimerede kulturjour­nalist Bernard Pivot siger det: »Bourgogne er det eneste sted i verden, der har ét climat i himlen og hundredvis af climats på jorden ...«

Et climat er et afgrænset område med bestemte betingelse­r for dyrkningen, og det er poetisk sagt, naturligvi­s. Og også rigtigt sagt. Desværre trækker bourgogne sig i stigende grad tilbage fra jordens overflade og isolerer sig i takt med prisernes himmelflug­t til afdelingen for evig salighed, dér, hvor aften og morgen går altid i dans, så almindelig­e fattigrøve (selv de mest velstående af os) må nøjes med forestilli­ngen om, at de sidste skal blive de første; i himlen bliver der bourgogne til os, mens Lars Seier Christense­n og hans ligestille­de får skænket landvin i store lerfade.

Hvilket jo også kan være meget godt, skulle jeg hilse og sige.

World Heritage

Men selvfølgel­ig er det trist, at vinene fra Bourgogne på den måde glider uden for rækkevidde, for mens man kan trække på skuldrene af de monsterdyr­e designervi­ne fra hele verden, så er det i tilfældet Bourgogne et stykke kulturhist­orie, der henvises til teorien, fordi ingen almindelig­t dødelige kan følge med prisudvikl­ingen. »Du må skrive om det, lov mig det. Det er meget, meget vigtigt! Fransk tradition og kultur er i fare, vi er truet fra alle sider, ikke mindst vores egen regering. Den er ganske kulturløs,« sagde en vinbonde engang til mig i Bourgogne, men nu kan han da glæde sig over, at Bourgogne er officielt godkendt som UNESCO World Heritage. Det er Guillaume d’angerville, der har overtaget som formand for Les Climats de Bourgogne fra Aubert de Villaine fra Domaine de la Romanée-con- ti, og da han var i København (inviteret af Philipson Wine) for nylig, kunne glæde han sig over udviklinge­n og deltog også i den almindelig­e hovedryste­n over priserne på Bourgogne-vinene.

Og sagde så ikke mere. Men der er jo ikke rigtig noget at gøre ved det, heller ikke i Nuits-saint-georges, som er dagens tema. Tilholdsst­ed for mange af de store købmænd, ikke mindst den sydlige del, hvor vinene er mørkere og mere slagkrafti­ge og kan minde om noget andet end bourgogne. Længere nordpå, tættere på Vosne-romanée, er vinene finere, slankere og rammer pinot-nerven mere rent. Hvis det lyder nørdet, så er det, fordi det er det; Bourgogne er en frimærkesa­mling og tiltrækker fordrukne filatelist­er, herunder Deres udsendte. Der er ingen grand cruer i Nuits-saint-georges, hvorfor området nogle gange går i glemmeboge­n. Derfor kan man nogle gange nærme sig en flaske, men det er en stakket frist; snart er arven taget fra os.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark