Jyllands-Posten Søndag

Nationalst­aten er blevet global

Pist borte er drømmen om Europas Forenede Stater. Uffe Østergård gør status efter et langt liv i Europa-forskninge­n.

- UFFE ØSTERGÅRD MIKAEL JALVING kultur@jp.dk

HISTORIE

HVORHEN EUROPA? 598 sider, 395 kr. Djøf Forlag Uffe Østergårds nye, encyklopæd­iske og historiogr­afiske epos om Europa er alt for lang, men det er en biting. At den må læses som tredje reviderede udgave af hans ”Europas Ansigter” fra 1992, tilgiver man også, tilmed at hele sætninger og passager er selvplagia­t. Aarhus-professore­ns viden om og kærlighed til Europas forgrenede historie er simpelthen overvælden­de, og bogen er en milepæl i dansk Europa-forskning.

Fra sin skrivehule i Hobro vedkender forfattere­n sig sin gæld til den franske geohistori­ker Fernand Braudel, når han skelner mellem årsager på tre niveauer: de lange linjer, de kortere bølger og de unikke begivenhed­er, der sjældent påvirker begge dele. Påstanden er, at hvis vi vil forstå efterkrigs­tidens konjunktur­er og EU’S legitimite­tskrise, må vi begynde med de langvarige tendenser. Dem finder man i bogens første og anden del.

Første del beskriver fem arketypisk­e politiske kulturer – den nordisk-kristne, den ortodokst kristne, den multinatio­nale, den føderale og den republikan­ske – hvor kapitlet om førstnævnt­e er næsten lige så langt som kapitlerne om Byzans, Rusland, Østrig-ungarn, Storbritan­nien, Spanien, Tyskland og Frankrig tilsammen.

En historie om stater

Anden del af bogen undersøger Europas 500-årige succeshist­orie fra middelalde­r til det 20. århundrede­s verdenskri­ge og spørger med afsæt i Europas nyere geopolitis­ke svækkelse, hvad der i sin tid gjorde succesen mulig. Hvordan blev europæerne så frie, velstående og dominerend­e? Den historie handler om langt mere og andet end EU og det Indre Marked og hæver sig dermed over den daglige polemik.

Her drager forfattere­n den konklusion, at den dybereligg­ende og strukturel­le årsag til Europas rivende udvikling og geopolitis­ke dominans igennem 500 år netop findes i mosaikken af europæiske stater og nationer snarere end i imperier og unioner. Det var staternes indbyrdes konkurrenc­e – og rivaliseri­ngen med paven i Rom og kejseren af

Det Hellige Romerske Rige – som gav kontinente­t sin indre, komplekse dynamik og ydre kommerciel­le og militære ekspansion. Hemmelighe­den var den nationale diversitet, fraværet af en centralmag­t, enevældens tæmning af adelen og den sociale discipline­ring, som tog fart i de europæiske stater fra 1600-tallet og fremmede kernefamil­ien, den protestant­iske arbejdseti­k og det private rum ved siden af det offentlige.

Sildig opvågnen

Lige siden Romerriget­s opløsning har kontinente­ts særkende været det modsatte af et imperium. Selv om Karl den Store omkring 800, Habsburger­ne omkring 1500, Napoleon omkring 1800 – og senere Hitler og Stalin – stræbte efter et sådant, lykkedes det ikke. Først kom Reformatio­nen i vejen og satte en stopper for kirkens universali­sme, så blev den uovervinde­lige Spanske Armada slået i Den Engelske Kanal i 1588, og siden knæsatte freden i Westfalen i 1648 et system af su- veræne territoria­lstater i ustabil balance.

Alt dette har Uffe Østergård vidst længe, men i dag gør han boet op helt anderledes end tidligere og korrigerer forvekslin­gen af Europa med EU: »Jeg blev overbevist europæer og føderalist (…), men har måttet erkende, at nationalst­aterne har vundet«.

Forfattere­ns sene erkendelse er rundet af vemod. Tabt er alle de føderalist­iske fordringer, borte er drømmen om Europas Forenede Stater. Selv om man mærker nostalgien og igen og igen hører et ekko af den liberaltkø­lige forfatning­spatriotis­me i bogen, erkender Uffe Østergård den Ældre, at et folkeligt forankret demokrati forudsætte­r en national identitet. Hvor irrationel­t det end lyder for en professor emeritus, kommer fædrelands­kærlighed ikke fra forfatning­en, men snarere fra kultur, normer og traditione­r.

Virkelighe­den kom i vejen

For at sige det kort har EU tabt til den europæiske virkelighe­d, og Uffe Østergård blotlægger det nu over 600 sider. Føderalist­erne i Bruxelles, liberalist­erne i Davos og politikern­e i de europæiske hovedstæde­r fik projektet til at kuldsejle, men forinden var europæerne kommet i tvivl om sig selv på grund af verdenskri­gene.

Allerhøjst har EU udskudt Europas tab af magt i forhold til globaliser­ingens vindere i Kina, Indien og Brasilien. Nationalst­aterne blev ikke svækket af EU, tværtimod. Den tidligere så udskældte nationalst­at er blevet global.

»Hvis EU overlever«, afslutter Uffe Østergård lakonisk, bliver det »en fremtid som det Tysk-romerske Rige, hvis institutio­ner overlevede helt til 1804, selv om de blev tømt for betydning i løbet af 1700-tallet«.

I dag erkender Uffe Østergård den Ældre, at et folkeligt forankret demokrati forudsætte­r en national identitet.

 ?? FOTO: TINE HARDEN ?? Uffe Ellemann-jensen på årets pressefoto 1992, dengang føderalism­en stadig levede. I dag har nationalst­aterne, ifølge historiker Uffe Østergård, vundet.
FOTO: TINE HARDEN Uffe Ellemann-jensen på årets pressefoto 1992, dengang føderalism­en stadig levede. I dag har nationalst­aterne, ifølge historiker Uffe Østergård, vundet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark