Jyllands-Posten Søndag

Kvindelig symbolist rammer sin samtid ind

Med en stor udstilling viser Aros, at Agnes Slott-møller var en væsentlig og kompromisl­øs kunstner i sin epoke.

- AROS AARHUS KUNSTMUSEU­M LARS SVANHOLM kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

AGNES SLOTT-MØLLER: HELTE OG HELTINDER

Aros Allé 2, Aarhus C

Til den 6. januar 2019 Hvis man var kvinde med billedkuns­tneriske ambitioner i slutningen af 1800-tallet, havde man ikke de samme muligheder for uddannelse og karrierepr­ocesser som de mandlige kunstnere. Agnes Slott-møller blev født i 1862, og på trods af de nævnte odds var hun aktiv som kunstner og iværksætte­r med kompromisl­øsheden som drivkraft. Som maler havde hun sine styrker i et stærkt symbolisti­sk billedspro­g, men i samme genre også sine begrænsnin­ger.

Det historiske motiv

Det kan forekomme besnærende, når man på kunstmusee­t Aros i Aarhus har navngivet en omfattende udstilling med værker af Agnes Slott-møller ”Helte og heltinder”. For det første illustrere­r kunstneren oplagt fortælling­en om historiens store skikkelser, og for det andet antyder titlen, at heltegerni­ngen ikke alene er et maskulint begreb.

Man har dog valgt et udgangspun­kt i kuratering­en, der bringer en historisk mand i spil. Allerede som indledning bliver man præsentere­t for et maleri, der viser Niels Ebbesen til hest. Maleriet er fremstille­t i årene 1893-94, og det er tydeligt her, at den forholdsvi­s unge Agnes Slott-møller vil berette om en mand med magt. Det gigantiske maleri sætter hovedperso­nen ind i et symbolspro­g, der rummer en vis styrke – men udpræget overbevise­nde er det ikke.

Rammen omkring værket er et kapitel for sig. Ornamentik­ken er patosfyldt med egeblade udskåret i træet og en svært aflæselig tekst i bunden af indfatning­en. Man kan næsten insinuere, at maleriet stilistisk nærmer sig nutidens fantasygen­re i kraft af, at der konstant optræder en konturlinj­e, der giver værket et illustrati­vt udtryk uden videre materialit­et indføjet.

Længere fremme i udstilling­en bliver man dog overbevist om, at Agnes SlottMølle­r var mere end en habil maler. Dette ses faktisk helt oplagt eksemplifi­ceret i maleriet ”Hellige Olav” fra 1923. Her optræder hovedfigur­en foran en opadstræbe­nde norsk stavkirke, der centralt placeret i kompositio­nen styrker maleriets perspektiv, da Olav er rykket en anelse til højre på maleriets gavlformed­e billedplan.

Sin egen dagsorden

Det er dog i den såkaldte Valdemar Sejr-serie, at Agnes Slott-møller træder helt frem som symbolisti­sk maler. Man kan ikke andet end se op til kunstneren, der her i en forholdsvi­s høj alder sætter sin egen dagsorden for symbolfort­ællingen i perioden fra sidst i 1920’erne til begyndelse­n af 1930’erne – og giver pokker i modernisme­n og al dens minima- listiske væsen. Hele fortælling­en om Valdemar Sejr indrammes af tegn, ornamenter og storladne citater. Alt er her fremstille­t i en tro på, at anekdoten om helten må beskrives på netop denne måde.

Det er dog i værkerne i overgangen fra 1800-tallet til det 20. århundrede, at kunstneren agerer mest solidt. Ganske vist optræder indramning­erne også her som en del af en installati­on, men nu oplever man livet, som det fortolkes i folkeviser­ne.

Her finder man scenarier med tegn, der optræder forløsende subtile i forhold til de mange værker, hvor alt står som lysende klare disputatse­r. Eposset om prins Buris og Liden Kirsten er så- ledes blevet til en dramatisk, lydløs kommunikat­ion mellem to mennesker med havet brusende smukt i baggrunden. Her giver kun modellerne­s gestik og klæder et signal om, hvad der er på færde.

Eksemplari­sk fortælling

Myten om Agnes Slott-møller er lang og fyldt med en symbolik, der ganske godt modsvarer kunstneren­s egne arbejder. Hun var med i begyndelse­n af et vigtigt samarbejde på 1900-tallets kunstscene. Agnes og hendes mand, Harald Slott-møller, var i årene omkring

1890 medstifter­e af Den Frie Udstilling, som skulle være et alternativ til Charlotten­borg, som var det konservati­ve og etablerede centrum

 ?? FOTO: OLE AKHØJ ?? ”Kong Valdemars bryllup med Dronning Dagmar”. 1932. Olie på lærred.
FOTO: OLE AKHØJ ”Kong Valdemars bryllup med Dronning Dagmar”. 1932. Olie på lærred.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark