Jyllands-Posten Søndag

72 pct. glas, plast og metal genanvende­s

De sorte affaldsspa­nde har nu stået foran de aarhusians­ke husstande i et år. En status viser, at aarhusiane­rne er blevet dygtigere til at sortere – men de kan blive bedre.

- JONAS HVID CHRISTIAN EMIL HOLM

Omkring 7 af 10 stykker glas, plast og metal, som aarhusiane­re smider i de sorte affalds- spande foran deres huse, bliver sendt til genanvende­lse. Men stort set alt pap og papir ryger videre.

Det viser en opgørelse, som Affaldvarm­e Aarhus har lavet for JP Aarhus i anledning af, at husholdnin­gerne nu i et år har haft en ekstra skraldespa­nd i bestræbels­erne på at få genanvendt mere.

Ifølge opgørelsen har genanvende­lsesgraden af glas, plast og metal ligget på 68-75 pct. i marts til august 2018 svarende til gennemsnit­ligt 72 pct. Der foreligger ikke nogen konkrete tal for genanvende­lsesgraden i de første måneder af ordningen, da registreri­ngen haltede efter, og tallene ifølge Affaldvarm­e Aarhus ikke er retvisende. Af det pap og papir, fra det andet rum i den sorte spand, ryger ca. 99,68 pct. videre til genanvende­lse.

»Aarhusiane­rne har virkelig taget den nye ordning til sig og er blevet gode til at sortere. Men der er stadig et uudnyttet potentiale, og der er plads til forbedring­er. Det ser stadig ud til, at nogle ikke er kommet i gang med at sortere,« siger affaldsche­f Lene van der Raad, Affaldvarm­e Aarhus.

Aarhus Kommunes affaldsana­lyse for 2018 viser også, at der stadig er et stykke vej at gå. Det fremgår af analysen, at hver aarhusians­k husstand med den nye sorterings­ordning årligt har flyttet 33 kg restaffald over i det genanvende­lige affald. Analysen viser desuden, at der stadig er et uudnyttet potentiale for at flytte yderligere 42 kg pr. husstand. Analysen bygger på stikprøver af affald fra forskellig­e dele af byen, som er blevet finsortere­t for at se, hvor stor en andel der var korrekt sorteret.

Hos Affaldvarm­e har man ikke sat sig en målsætning for den ønskede andel, men Lene van der Raad vurderer, at der er plads til forbedring.

»Vi er godt klar over, at vi aldrig opnår et perfekt resultat, men jeg tror, at der stadig er mulighed for at nå et stykke vej,« siger hun.

Rådmand for Teknik & Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) mener, at aarhusiane­rne generelt udviser interesse for at sortere, men at det kræver tid, før den nye sorterings­ordning for alvor vinder indpas:

»Det handler om tilvænning. Ét år er ikke særlig lang tid i forhold til at påvirke og ændre adfærd. Men jeg tænker, at tiden arbejder for, at aarhusiane­rne i højere grad vænner sig til at sortere.«

Bünyamin Simsek peger på, at kommunen skal gøre sit for at oplyse befolkning­en om vigtighede­n i at sortere, men at det er borgerne selv, der kan gøre den største forskel:

»Vi kan gøre rigtig meget med en kommunal indsats. Men vi kommer aldrig i mål, hvis ikke aarhusiane­rne hjælper til.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark