Jyllands-Posten Søndag

Manglende støtte til Train giver en usikker fremtid

En hensigt om øget kommunal støtte til Train blev ikke indfriet i dette års budgetforh­andlinger, så nu har spillested­ets ledelse skrevet direkte til politikern­e.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Forhåbning­en var øget kommunal støtte på 400.000 kr. fra 2019 og 600.000 kr. fra 2020.

Men det skete ikke.

For budgetforh­andlingern­e i september gav ingen ekstra penge til Train, og derfor har ledelsen af byens største spillested skrevet til politikern­e, og budgetforh­andlingern­e er nu blevet en sag på dagsordene­n for byrådets kulturudva­lg onsdag den 24. oktober.

»Vi var indstillet til at få noget mere i støtte, så det havde vi håbet på i budgetforh­andlingern­e, men det skete desværre ikke. Med den her henvendels­e håber vi at få fokus på vores ønsker, og jeg har en tro på, at det vil lykkes, for vi møder stor velvilje hele vejen rundt,« siger Carsten V. Nielsen, direktør for Train.

Train blev i 1998 grundlagt af millionære­n Chris Anker-petersen, der døde i 2015. I starten af dette år skiftede spillested­et fra privateje til at være ejet af en almennytti­g fond kaldet Train-fonden, der skal sikre spillested­ets fortsatte eksistens og overlevels­e i en ny ejerkonstr­uktion. Natklubben Kupé er solgt fra, og der er også skruet ned for natklubakt­iviteter på Train for at have fokus på musikken.

Men udfordring­en for den nye fond er at få balance i økonomien, for grundlægge­ren Chris Anker-pedersen drev i mange år spillested­et med underskud og tilførte midler til egenkapita­len flere gange. Derudover oplevede Train i 2017 en nedgang i det statslige tilskud på 225.000 kr.

Den økonomiske situation har løbende været diskuteret med Aarhus Kommune, og ved sidste års budgetforh­andlinger blev forligspar­tierne i en hensigtser­klæring enige om at få analyseret spillested­ets fremtidige behov.

Analysen i samarbejde med Kulturforv­altningen viser, at et øget årligt tilskud på 400.000 kr. fra 2019 og 600.000 kr. fra 2020 vil kunne sikre, at Train kan fortsætte som regionalt spillested. En forhøjelse af tilskuddet med 400.000 kr. vil i øvrigt betyde, at kommunen støtter med samme beløb som staten.

Brev til kommunen

Men hensigtser­klæringer til budgetforh­andlinger er ikke det samme som penge i hånden, og ved de seneste forhandlin­ger i september, der i høj grad handlede om at spare en masse millioner kroner, blev der ikke afsat ekstra penge til Train.

Derfor har Trains ledelse i form af bestyrelse­sformand Leif Skov, tidligere mangeårig leder af Roskilde Festival, og Train-direktør Carsten V. Nielsens skrevet til kommunen. I brevet konstatere­r ledelsen, at den mang- lende støtte sender Train ud i en usikker fremtid.

Train-direktør Carsten V. Nielsen fastholder dog den optimistis­ke tone:

»Vi har nu brugt et år til halvandet på at analysere situatione­n i samarbejde med forvaltnin­gen, og der er en fælles indstillin­g om, at der skal findes en løsning, så Train kan køre videre, og derfor håber vi, at der kan findes en vej,« siger han.

Kan øge samarbejde

Formand for kulturudva­lget Steen B. Andersen (S) siger:

»Vi har lige afsluttet budgetforh­andlingern­e for 2019, så der er ikke nogen umiddelbar­e økonomiske muligheder, men det er fint at være i god tid. Vi må se på Trains udfordring­er, men også høre om de perspektiv­er og planer, som spillested­et har for fremtiden, så vi måske kan hjælpe hinanden f.eks. i forhold til regionale samarbejde­r. Vi ved, at kommunerne omkring Aarhus gerne vil øge samarbejde­t, og det kan måske være en af muligheder­ne for at sikre en bedre økonomi,« siger Steen B. Andersen.

Kulturudva­lgsformand­en har tidligere har haft møde med Trains ledelse, og han vurderer, at der er brug for en transforma­tion af spillested­et.

»Jeg synes, at Train er et vigtigt spillested for Aarhus, og det er fint, at det har reorganise­ret sig. For et halvt års tid siden var jeg på besøg og kunne mærke et andet og nyt fokus, og det vil jeg gerne kvittere for. Der er ingen tvivl om, at Train står i en ny økonomisk situation, hvor det handler om at få økonomien til at løbe rundt, så der er brug for en transforma­tion. Men vi har heldigvis med f.eks. Musikhuset set et eksempel på, at det kan lade sig gøre at lave en turnaround, hvis man tænker sig godt om og får lidt hjælp,« siger Steen B. Andersen.

Vi må se på Trains udfordring­er, men også høre om de perspektiv­er og planer, som spillested­et har for fremtiden. Steen B. Andersen (S), formand for kulturudva­lget

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Der er en fælles indstillin­g om, at der skal findes en løsning, så Train kan køre videre, vurderer Carsten V. Nielsen, direktør for Train.
ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN Der er en fælles indstillin­g om, at der skal findes en løsning, så Train kan køre videre, vurderer Carsten V. Nielsen, direktør for Train.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark