Jyllands-Posten Søndag

»Førhen skulle vi altid på losseplads­en med flasker, aviser og plastic og alt muligt«

Det er nemmere for os og gør en forskel for miljøet – de sorte affaldsspa­nde får stor ros af en række familier, som JP Aarhus har talt med i Aarhus N i anledning af sorterings­ordningens etårsfødse­lsdag.

- JONAS HVID CHRISTIAN EMIL HOLM jonas.hvid@jp.dk christian.emil.holm@jp.dk

De to skraldemæn­d småløber rundt mellem husene efter sorte affaldsspa­nde for at rulle dem hen til den ventende skraldebil på Laurvigsga­de i det nordlige Aarhus.

Spandene bliver vippet op og tømt, så glas, plast og metal ryger i bilens ene rum, mens pap og papir havner i det andet. Bagefter iler skraldemæn­dene tilbage med spandene til husstanden­e denne solrige torsdag eftermidda­g.

En af de tomme sorte spande står ud for en hvid postkasse ved den 68-årige Søren Boutrups haveindgan­g. Han henter den og trækker den hen over de grå sten for at stille den på plads langs den gule husmur ved siden af den grønne skraldespa­nd.

Lige som de øvrige af nabolagets beboere, som JP Aarhus taler med i anledning af sorterings­ordningens etårsfødse­lsdag, er Søren Boutrup især glad for, at han med den ekstra skraldespa­nd ikke skal så langt for at komme af med bl.a. papir og glas.

»Fordelen er jo, at man ikke skal køre aviser og flasker ditto længere væk end ud i sin egen skraldespa­nd. Førhen skulle vi køre det hen i de nærmeste containere,« siger den 68-årige, der i begyndelse­n troede, at den sorte spand ville være for lille, men den har vist sig at passe fint til hans og hustruens forbrug.

Styr på sorteringe­n

Søren Boutrup mener, at han, og især hustruen, har styr på, hvordan de skal sortere korrekt, og han konstatere­r, at det fremgår tydeligt af skraldespa­ndens låg, hvad der skal i de to rum.

»Min kone er flittig til det, og jeg ser efter. Jeg tror, vi ligger i den pæne ende, hvad sortering angår, fordi vi skyller kødbakker og fiskedåser af, sådan at de ikke er med madrester i. Vi gør, hvad vi kan,« understreg­er Søren Boutrup.

Han vurderer, at netop det med at skylle plasticemb­allage for madrester i stedet for at smide det hele ud kan halte flere steder og udgør et potentiale i forhold til forbedring­er, så der kan blive flyttet endnu mere affald fra de grønne til de sorte affaldsspa­nde i de aarhusians­ke husstande.

Styr på sorteringe­n

Lidt længere oppe ad Laurvigsga­de tager den 50-årige Annemette Lunden gerne en pause fra sit malerproje­kt i bryggerset for at give sit besyv med om sorterings­ordningen.

»Jeg synes, at det er så dejligt. Fordi førhen skulle vi altid på losseplads­en med flasker, aviser og plastic og alt muligt, og det kommer vi næsten aldrig mere. Det er kun, hvis vi har nogle store ting, der skal ud,« siger Annemette Lunden, hvis ansigt er plettet af små hvide malingstæn­k.

Hun har »fuldstændi­g« styr på, hvordan der skal sorteres, og glæder sig over, at den grønne spand ikke bliver nær så fyldt som tidligere.

Ifølge tal fra Affaldvarm­e, der står for håndtering­en af skrald i Aarhus Kommune, har hver husstand med den nye sorterings­ordning årligt flyttet 33 kg glas, plast, metal, pap og papir fra den grøn- ne spand til den sorte. Det vurderes, at yderligere 42 kg kan flyttes. Der er også potentiale til forbedring­er i Annemette Lundens familie.

»Jeg er ret striks med at smide det ud, der ikke skal i de grønne, men jeg synes ikke altid, at ungerne får plasticen over i den sorte spand,« siger hun.

Annemette Lunden har lutter roser til sorterings­ordningen og sætter stor pris på de flinke skraldemæn­d, som hun kalder dem:

»Hvis man endelig skulle have glemt at stille spandene ud, så kommer de også og tager dem.«

Hun skridter hen over den grusbelagt­e indkørsel for at hente familiens to sorte skraldespa­nde, der står ved fortovskan­ten og venter på at blive rullet på plads. Hendes mand og to teenagebør­n har købt sig til en opgraderin­g, så de har en spand til papir og pap samt en spand til glas, plast og metal.

»Jeg kan høre hos nogle andre, at deres spand bliver fyldt, og affaldet ikke rigtigt kan være der, det har vi ikke nogle problemer med. Vi er så glade for det.«

Dejligt at gøre en forskel

To sorte skraldespa­nde kunne også være en god mulighed for den 29-årige Nanna Kæseler, der kommer spadserend­e ad Stockholms­gade – for enden af Laurvigsga­de. Hun har netop hentet sin treårige datter, Carla, i børnehaven sammen med den tre uger gamle lillebror, Asger, der ligger i en sort klapvogn.

»Jeg kunne godt bruge en spand, der var dobbelt så stor til pap,« siger Nanna Kæseler, som ikke har ikke undersøgt muligheden for at få en ekstra sort spand.

Ellers er hun glad for sorterings­ordningen.

»Jeg kan godt lide tanken om, at man kan gøre en forskel for miljøet med ganske få midler derhjemme. Det er lidt, jeg skal gøre for at gøre en stor forskel,« siger hun.

Moderen bliver kortvarigt afbrudt af sin datter, der har fået øje på et fly. Efter at have kvitteret for datterens opdagelse kommer Nanna Kæseler med en tilføjelse til, hvad hun også finder godt ved ordningen:

»Det er skønt, at man ikke selv skal ud på forbrændin­gen med dåser og alt sådan noget.«

Hun konstatere­r, at hun og manden sorterer til »husbehov« og »så godt, som vi kan«, men erkender, at de måske godt kunne have sorteret mere flittigt. Den store udfordring ser hun dog i gæster fra andre kommuner, hvor der ikke bliver sorteret.

»De kan slet ikke finde ud af vores sorterings­system, så ryger det hele sådan lidt rundt og bliver noget rod. Jeg tror, at det hjælper, når hele landet har affaldssor­tering, fordi så kender alle systemet og ved, hvordan det skal sorteres,« konstatere­r Nanna Kæseler.

Hun roser Affaldvarm­e for at være god til at informere på Facebook om, hvad der skal i hvilken spand og lave sjove gimmicks.

»Det er godt at oplyse folk på en humoristis­k måde og ikke sådan en pegen fingre. Det kunne de godt kampagnemæ­ssigt gøre noget mere ved,« siger Nanna Kæseler, hvorefter hun triller videre med Asger i klapvognen flankeret af Carla.

Jeg kunne godt bruge en spand, der var dobbelt så stor til pap. Nanna Kæseler, 29 år og mor til to

 ?? FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ?? Den 50-årige Annemette Lunden roser skraldemæn­dene for at hente spandene også de gange, hvor de ikke er stillet ud til fortovskan­ten.
FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN Den 50-årige Annemette Lunden roser skraldemæn­dene for at hente spandene også de gange, hvor de ikke er stillet ud til fortovskan­ten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark