Jyllands-Posten Søndag

Mødet med en forhørskom­ité

Socialdemo­kraten og den tidligere minister Karl Hjortnæs har netop udgivet sine erindringe­r. Fra bogen bringer vi her der handler om en turbulent tid i Socialdemo­kratiets historie. Både Hjortnæs og Svend Auken var valgt i Aarhus, og deres personlige forho

-

den besluttede folketings­gruppens bestyrelse, at jeg skulle give møde for en femmandsko­mité for at forklare mig. Svend ville ikke selv tage en samtale med mig. Mødet med forhørskom­iteen blev berammet til den 19. februar, og det blev naturligvi­s til et mediemæssi­gt tilløbssty­kke. Kl. 09.55 den 19. februar forlod jeg mit kontor på tredje sal på Christians­borg. Jeg vandrede ad gangen på anden sal tæt fulgt af tv-kamerarene. Uden for Torben Lunds kontor var der et kæmpe opbud af journalist­er. Aldrig havde man oplevet en politisk skueproces som denne, hvor et mangeårigt folketings­medlem skulle forsvare sine offentlige ytringer over for en forhørskom­ité. Hvad var det for noget? Inden for døren mødtes jeg med Torben Lund, Henrik Dam Christense­n og Lissa Mathiasen. Henning Rasmussen og Frank Jensen var ikke mødt frem.

Efter 20 minutters ”hyggesnak” mødtes Torben og jeg med pressen. Jeg husker ikke meget fra det pressemøde – kun at det på alle måder var en pinlig oplevelse. Efter pressemøde­t blev jeg interviewe­t af Danmarks Radio. Mine udtalelser til Radioavise­n var meget neutrale og gav ingen problemer, men senere på eftermidda­gen var jeg i programmet Radiomagas­inet (vore dages Orienterin­g), hvor jeg fremkom med nogle principiel­le betragtnin­ger over emnet god ledelse.

Blandt andet fik jeg sagt, at Aukens politiske evner og Ritts lederegens­kaber havde været en lykkelig kombinatio­n for Socialdemo­kratiet, at Ritts lederegens­kaber manglede i dag, og at det var en afgørende årsag til uroen i partiet. Da interviewe­t sluttede, sagde jeg til studievært­en, at jeg mente, at jeg havde holdt mig på den rigtige side af grænsen. Det mente hun også – det sagde hun i hvert fald. Men vi tog fejl. Jeg har forsøgt at bilde mig selv ind, at mine udtalelser til Radiomagas­inet ikke var en tilsigtet provokatio­n, men inderst inde vidste jeg jo godt, at Svend ville blive rasende over en udtalelse om, at ledelsen var bedre, da Ritt var en del af den. At reaktionen blev så voldsom, som den gjorde, var alligevel overrasken­de.

Svend (og folkene omkring ham) blev aldeles ophidsede, og jeg har efterfølge­nde forstået, at det var meget tæt på, at jeg var blevet indstillet til eksklusion. I stedet for at besinde sig piskede Svend en stemning op, der ulykkeligv­is fik medløb i folketings­gruppen, og som medførte, at jeg blev fjernet fra alle de udvalgspos­ter, folketings­gruppen havde udpeget mig til. Hele episoden var på en måde en sørgmodig farce, som viste, at alt kan ske i anspændte tider. Loyalitete­n over for partiet og folketings­gruppens ledelse fik dem, der følte stort ubehag ved situatione­n, til at forholde sig i ro. For de fleste medlemmer af folketings­gruppen gjaldt det, at hvis de inderst inde mente noget andet end gruppens ledelse, ville de aldrig komme frem med det, for har man ikke tillid til ledelsen, bryder det hele sammen. Efter det dramatiske møde, hvor folketings­gruppen på bestyrelse­ns indstillin­g fjernede mig fra alle mine tillidspos­ter, havde jeg en samtale med Ritt på hendes kontor.

Typisk for hendes måde at reagere på i den slags situatione­r, sagde hun til mig:

»Lad nu være med at hænge med hovedet, når du forlader Christians­borg. Siger du noget i retning af, at du er ked af det, og at det ikke var din mening at fornærme nogen, har du tabt. Hvis du derimod siger, at du er vred, og at det fandeme ikke er en måde at behandle et mangeårigt medlem af folketings­gruppen på, så kan du komme i offensiven, og så vinder du til sidst.«

Indgrebet var så brutalt, at det i forvejen havde udløst en enorm vrede og indignatio­n hos mig over Svends opførsel, og efter samtalen med Ritt fik jeg kræfter til at sætte en modoffensi­v i værk.

Da jeg forlod Christians­borg for at tage hjem til møde med min kreds og på trappen blev filmet til tv, fik jeg derfor i utvetydige vendinger sagt, hvad jeg havde på hjerte, ikke mindst at det var helt uacceptabe­lt for mig og min kreds, at jeg var blevet frataget mine muligheder for at passe mit politiske arbejde, blot fordi jeg ønskede at diskutere Vestunio-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark