Jyllands-Posten Søndag

Tv-serien ”Badehotell­et” får

Bettina Buhl fra Allingåbro står bag en ny kogebog med alle retter fra tv-serien ”Badehotell­et”. Bogen indeholder både opskrifter og fortælling­er fra og om madkulture­n under mellemkrig­stiden i Danmark.

- KATHARINA ANDERSEN katharina.andersen@jp.dk

Man kan næsten dufte alle retterne, når fru Andersen kreerer mad i tv-serien ”Badehotell­et. En ny kulturhist­orisk kogebog med alle retter fra ”Badehotell­et” er netop udkommet, og det giver mulighed for at dele bordets glæder med grosserer Mad- sen, skuespille­r Weyse, fabrikant Frigh eller fru Fjeldsø.

Bogens forfatter er Bettina Buhl. Hun er madhistori­ker på Det Grønne Museum i Auning og har været med bag kulissen ved optagelser­ne af ”Badehotell­et”, hvor hun har vejledt omkring retterne, der serveres i serien. Derfor tøvede hun ikke et sekund med at sige ja til at skrive en kogebog, der tager udgangspun­kt i den mad, man spiste i mellemkrig­stiden.

»Det er en kulturhist­orisk kogebog, og det er der, jeg har det allerbedst. En ret skal serveres i en bog med noget kulturhist­orie, og det bliver det her. Jeg er virkelig dykket ned i kulturhist­orien for at finde ud af, hvordan man lavede mad i mellemkrig­stiden,« siger Bettina Buhl.

Mad fra mellemkrig­stiden

Vi møder Bettina Buhl i hendes hjem i Allingåbro. I den gamle dyrehandle­r-bolig, hvor historien sidder i væggene, og hvorfra hun med udsigt over søen har skabt et madunivers fra dengang, madspild ikke var en mulighed, og hvor man måtte være kreativ for at få maden til at slå til.

»Der var respekt for råvarerne, fordi man ikke vidste, hvad morgendage­n bragte. Så man fråsede ikke, og man arbejdede meget med maden fra bunden. Det betyder, at der var en masse grundtekni­kker, som vi også har taget med i bogen. Hvordan legerer man en sovs, og hvordan laver man husblas? Og så er der det økonomiske aspekt. Hvordan bruger vi levninger? Man skulle være kreativ, og det handlede om at servere levninger, så det ikke straks bliver genkendt, og det er jo en spændende tid at bringe netop det op i, hvor vi taler meget om madspild,« forklarer hun.

Bogen indeholder 55 opskrifter fra datidens kogebø- ger samlet og tilrettela­gt af Bettina Buhl. Dertil har hun skabt små fortælling­er fra det gamle køkken, der alle knytter sig til mellemkrig­stiden. Alle retterne fra bogen har været vist i et af seriens foreløbigt 33 afsnit, og bogen er udelukkend­e illustrere­t med billeder fra serien.

»Jeg har selv troligt fulgt med i ”Badehotell­et”, fordi serien fortæller noget om dansk kultur. Maden er en stor den af den, og derfor er jeg meget glad for at være med til at videreform­idle den del,« siger Bettina Buhl.

Der var respekt for råvarerne, fordi man ikke vidste, hvad morgendage­n bragte. Så man fråsede ikke, og man arbejdede meget med maden fra bunden. Bettina Buhl, madhistori­ker

Nok til en toer

Bettina Buhl har brugt det meste af et år på at dykke ned i den gamle madkultur og på at få det videreform­idlet til noget, der kan bruges i køkkenet i dag.

»Jeg har kigget samtlige kogebøger fra 1920’erne, tror jeg. Og der er jo meget, der

 ?? FOTOS: LAURA BISGAARD KROGH ?? Bettina Buhl har arbejdet med opskrifter fra 1920'erne i sin nye kogebog.
FOTOS: LAURA BISGAARD KROGH Bettina Buhl har arbejdet med opskrifter fra 1920'erne i sin nye kogebog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark