Jyllands-Posten Søndag

Aarhus skal naturligvi­s også have et rigtigt fodboldsta­dion

Det er vigtigt at prioritere fodbold, som på mange måder tegner en del af byens ansigt udadtil, ligesom det har stor betydning for byens selvforstå­else og identitet.

-

Preben Melgaard Kristensen Beder

Det er beklagelig­vis ikke alene den helt afgørende overordned­e infrastruk­tur, som halter meget i Aarhus-området og i øvrigt i Østjylland som helhed. Det gør også det forhold, at vi ikke har et rigtigt fodboldsta­dion i Aarhus.

Nu kan et rigtigt fodboldsta­dion selvfølgel­ig ikke måle sig i betydning med den overordned­e infrastruk­tur, men betydninge­n af at have et stærkt, kendt og respektere­t fodboldhol­d i Aarhus skal man ikke undervurde­re. Det tegner på mange måder en del af byens ansigt udadtil, ligesom det har stor betydning for byens selvforstå­else og identitet. Så et godt fodboldhol­d er ikke kun vigtigt for os fodboldfan­s.

Det er også vigtigt for Aarhus som sådan. Det er derfor nødvendigt, at vi prioritere­r fodbolden og sporten i øvrigt. For fodbolden betyder dette, at vi hurtigst muligt skal have et rigtigt fodboldsta­dion, hvor der ikke er atletikban­er uden om, men hvor tilskuerne af hensyn til fodboldopl­evelsens intensitet kan komme helt tæt på banen, ligesom man kan på andre fodboldsta­dions, f.eks. i Herning, Silkeborg, Horsens og Randers, hvor der tillige også er gode tilkørsels­forhold og tilgængeli­ghed, ligesom der er mange parkerings­pladser.

Når vi skal i gang med et nyt stadion, er det første spørgsmål, som skal besvares, om det skal blive liggende der, hvor det ligger nu. Og det allerførst­e spørgsmål, som vi skal have fyldestgør­ende besvaret i den anledning er: Hvad kan arealerne, hvor stadion, cykelbanen og væddeløbsb­anen ligger, indbringe til Aarhus Kommune, hvis hele arealet – formentlig dog undtagen ”De røde bygninger” – sælges med byggeret til lejlighede­r?

Jeg tror, at det vil være et særdeles stort beløb, idet området efter min opfattelse vil være helt utroligt attraktivt til lejlighede­r.

Så jeg forestille­r mig, at vi taler om et salgsbeløb, som skal skrives i mia. kr. Altså mindst 1 mia. kr. og måske endda flere? Men jeg ved det ikke. Men jeg ved, at det er helt nødvendigt at få spørgsmåle­t fyldestgør­ende besvaret, som det allerførst­e. Som det fremgår ovenfor, tror jeg, at det nye stadion skal opføres et nyt sted alene af økonomiske grunde.

Aarhus Kommune er ikke i en økonomisk position, hvor man kan tillade sig at sige ”nej tak” til et så betydeligt beløb. Aarhus Kommune har mig bekendt ikke her og nu flere hundrede mio. kr., hvor der står nyt stadion på. Ved at flytte stadion til et nyt sted, kommer stadion sådan set selv med pengene. Det nye stadion er fuldt ud selvfinans­ieret og mere til! Stadion skal således flyttes alene af økonomiske grunde.

Stadion skal ikke alene flyttes af økonomiske grunde. Der er også en række andre vægtige grunde til at flytte stadion. Bl.a. er parkerings­forholdene mangelfuld­e, og det mærkes allerede ved forholds- vis få tilskuere på stadion. Så der parkeres rask væk rundt omkring på de små villaveje og alle mulige andre steder, som egentlig ikke er beregnet til dette.

Tilgængeli­gheden og tilkørsels­forholdene lader også meget tilbage at ønske, idet man ligger langt væk fra motorvejen og andre overordned­e veje, ligesom der er langt til et trafikknud­epunkt for den kollektive trafik som tog, letbane og buslinjer.

Og så ligger det nuværende stadion for meget for sig selv. Det bør på sigt indgå som en vigtig del, og som den første del af et større sports- og eventcampu­s, som skal opbygges over tid, så vi virkelig kan få de synergieff­ekter frem, som der er i sådanne campusser eller klynger.

Et nyt stadion, som opføres et andet sted, skal opfylde de krav, som er gældende i relation til kapacitet mv. for landskampe og internatio­nale fodboldkam­pe.

Det nye stadion skal samtidig være Danmarks andet nationale stadion, hvor der som et led i at skabe en bedre balance i Danmark skal spilles rigtige landskampe, og hvor der hvert andet år tillige gerne skal spilles pokalfinal­e. Det er jo sådan, at af 14 hold i Superligae­n kommer de 11 hold fra Vestdanmar­k. Dertil kommer, at størstedel­en af Danmarks befolkning bor i Vestdanmar­k. Så det forekommer helt grotesk, at det hele skal foregå i København.

Dertil kommer, at AGF forhåbentl­ig i fremtiden stedse vil være at finde i toppen af Superligae­n med de store kampe, som dette medfører såvel i Superligae­n som europæisk. Dette vi hæve tilskuerta­llet til kampene ganske betragteli­gt. Potentiale­t er der. Det så vi ganske tydeligt, da AGF spillede pokalfinal­e mod FCK i København. Dette kræver, at vi i Aarhus har et nyt stadion med de fornødne facilitete­r til rådighed. Og det vil et nyt større stadion et andet sted til f.eks. minimum 30.000 tilskuere kunne opfylde –også med hensyn til tilgængeli­ghed og parkerings­forhold.

Et nyt stadion, som skitseret, burde være en overkommel­ig opgave for Aarhus, som har store ambitioner om at være vækstdrive­r for hele området, og som forventer i 2030 at have 375.000 indbyggere og i 2050 450.000 indbyggere. Dette indbyggert­al er ca. lige så meget som Herning, Silkeborg, Horsens og Randers tilsammen, og disse fire byer har altså fire rigtige stadions tilsammen. Så må Aarhus altså også kunne klare bare ét rigtigt fodboldsta­dion.

Vi skal have et nyt fodboldsta­dion et nyt sted i Aarhus, fordi det er alt for dyrt at lade stadion blive liggende, hvor det ligger. Samtidig er denne løsning selvfinans­ierende, og vi kan hurtigt få finansieri­ngen på plads, ligesom vi kan løse tilgængeli­gheds- og parkerings­problemern­e på tilfredsst­illende vis. Samtidig er der på sigt stor synergieff­ekt i at få stadion placeret i et sports- og eventcampu­s.

 ?? ARKIVFOTO: BENJAMIN NØRSKOV ?? Vi skal have et rigtigt fodboldsta­dion i Aarhus, hvor der ikke er atletikban­er uden om, men hvor tilskuerne af hensyn til fodboldopl­evelsens intensitet kan komme helt tæt på banen, ligesom man kan på andre fodboldsta­dions, f.eks. i Herning, Silkeborg, Horsens og Randers, hvor der også er gode tilkørsels­forhold og mange parkerings­pladser.
ARKIVFOTO: BENJAMIN NØRSKOV Vi skal have et rigtigt fodboldsta­dion i Aarhus, hvor der ikke er atletikban­er uden om, men hvor tilskuerne af hensyn til fodboldopl­evelsens intensitet kan komme helt tæt på banen, ligesom man kan på andre fodboldsta­dions, f.eks. i Herning, Silkeborg, Horsens og Randers, hvor der også er gode tilkørsels­forhold og mange parkerings­pladser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark