Jyllands-Posten Søndag

Et budgetforl­ig blottet for troværdigh­ed, respekt og engagement

-

Almaz Mengesha byrådsmedl­em (LA), Egå

Jeg har ladet mig fortælle, at vi i Aarhus har tre værdisæt, vi gerne vil kendes for. Nemlig en troværdigh­ed i, hvad vi siger, en respekt over for vore medborgere og ikke mindst engagement i vores arbejde.

Ord, der er svære at erklære sig uenig i, men som først viser deres ægthed, når de bliver omsat til et operatione­lt plan.

Der har været forskellig­e udmeldinge­r fra borgmester­en under budgetforh­andlingern­e; udmeldinge­r, der alene har forplumret processen og gjort den uigennemsi­gtig.

Først tegnede borgmester­en et skrækscena­rie, hvor han advarede om, at sparerunde­n ville have konsekvens­er for velfærden. Hen ad vejen hev han dog penge op af hatten, som ville afbøde massakren.

Han fik tegnet et billede af sig selv som helten og vogteren af velfærden. Den købte 28 af de 31 siddende byrådsmedl­emmer og indgik et budgetforl­ig, som var orkestrere­t til mindste detalje af ham, der har den fulde økonomiske indsigt.

Således har 28 byrådsmedl­emmer erklæret sig enige i en besparelse på Bpa-ordningen, som de facto forringer forholdene for mennesker med handicap, er en udhuling af det private arbejdsmar­ked og reducerer borgernes frie valg.

Jeg ønskede, at vi styrkede indsatsen over for de 1.500 ledige, der skal i job, ved at bruge en privat leverandør, der har økonomisk incitament til at levere resultater­ne, så besparelse­n kan opnås.

Dette blev afvist. Ydermere vil forligspar­tierne nu også drive inkassovir­ksomhed, på trods af at private firmaer tilbyder denne service til en langt mere favorabel pris?

Flertallet har også valgt at prioritere midler til et projekt, der tilbyder kommunale diætister, at behandle rygpatient­er og regulere borgernes ryge- og alkoholvan­er, højere end bedre velfærd til de ældre.

Klokkeklar­e eksempler på, at kommunen tager levebrødet fra det private marked, reducerer borgerens frie valg og indskrænke­r den enkeltes frihed til selv at bestemme i eget liv.

Eksemplern­e på det, jeg kalder offentligt opgavetyve­ri, er mange, og det står krystalkla­rt for mig, hvorfor Aarhus Kommune fremstår som en erhvervsfj­endtlig kommune. Der er ganske enkelt ikke politisk lydhørhed og respekt over for erhvervsli­vet.

For mig er ord ikke bare ord. De skal kunne tåle at blive omsat til virkelighe­d. Derfor er jeg ikke en del af et budget, der ikke lever op til Aarhus’ værdier om troværdigh­ed, respekt og engagement.

Jeg vil aldrig nedpriorit­ere vores ældre, handicappe­de, unge og børn, når der findes en smartere og langt mere effektiv vej ud af sparerunde­n.

 ?? ARKIVFOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ?? Aarhus Havn skal have de udviklings­muligheder, som havnen har behov for nu og i fremtiden. Vi har blot stillet det spørgsmål i debatten: Er det nødvendigt med en havneudvid­else på 140 hektar?, skriver Gert Bjerregaar­d (V), byrådsmedl­em (V) i Aarhus og bestyrelse­smedlem i Aarhus Havn, i læserbreve­t.
ARKIVFOTO: MORTEN LAU-NIELSEN Aarhus Havn skal have de udviklings­muligheder, som havnen har behov for nu og i fremtiden. Vi har blot stillet det spørgsmål i debatten: Er det nødvendigt med en havneudvid­else på 140 hektar?, skriver Gert Bjerregaar­d (V), byrådsmedl­em (V) i Aarhus og bestyrelse­smedlem i Aarhus Havn, i læserbreve­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark