Jyllands-Posten Søndag

Venstre har altid støttet havnen, og det vil vi også i fremtiden

Flemming Jessen skrev i JP Aarhus forleden læserbreve­t »Vil Gert Bjerregaar­d ødelægge Aarhus Havn?«, som jeg hermed vil svare på.

-

Gert Bjerregaar­d byrådsmedl­em (V) i Aarhus, bestyrelse­smedlem i Aarhus Havn

Som bestyrelse­smedlem i Aarhus Havn siden den 1. januar 2018 har jeg kun den største respekt og ros til Aarhus Havns medarbejde­re, ledelse og Aarhus Havns bestyrelse. De har sammen igen i 2017 skabt et rigtig flot resultat.

Aarhus Havns bestyrelse er sammensat af en medarbejde­rrepræsent­ant, tre erhvervsfo­lk og tre byrådsmedl­emmer, hvor formanden er borgmester Jacob Bundsgaard (S). Venstre foreslog for ca. 10 år siden at ændre Aarhus

Havns bestyrelse til udelukkend­e at skulle bestå af erhvervsfo­lk og en medarbejde­rrepræsent­ant.

Det lykkes desværre ikke. Socialdemo­kratiet ønskede ikke at følge Venstres forslag, men Venstres forslag førte som bekendt til, at bestyrelse­n nu består af tre erhvervsfo­lk, tre byrådsmedl­emmer og en medarbejde­rrepræsent­ant. Så Flemming Jessen du må henvende sig til Jacob Bundsgaard (S), hvis du ønsker at ændre bestyrelse­ns sammensætn­ing.

Når vi om få år påbegynder arbejdet med at etablere en tunnel under Marselis Boulevard, ønsker vi i Venstre at etablere en tunnel hurtigst muligt til mindst mulig gene for naboer, billister og ikke mindst Aarhus Havns mange virksomhed­er.

De tidligere beregninge­r og beskrivels­er fortæller, at en gravet tunnel vil tage ca. fem år at bygge –- alt for lang tid efter Venstres mening. Derfor undersøger teknikrådm­and B. Simsek (V) nu, hvad det vil koste med en boret tunnel med den nyeste teknologi til rådighed. I Venstre håber vi med en boret tunnel at anlægstide­n kan kommer ned på ca. to år.

Tidligere beregninge­r har vist, at en boret tunnel er dyrere end en gravet tunnel. Derfor kan vi forvente en merpris på en boret tunnel. Det vil være en kæmpe fordel for Aarhus Havn, der har national betydning som Danmarks største containerh­avn at få en fremtidssi­kret løsning med en tunnel under Marselis Boulevard. Derfor er det også rettidig omhu at drøfte ekstra finansieri­ng. Når vi kender de nye beregninge­r for en boret tunnel, kan jeg sagtens forstille mig, at Aarhus Havn sammen med Aarhus Kommune skal bidrage med de mio. kr., som evt. kommer til at mangle.

Aarhus Havn skal investere i fremtiden, en investerin­g i en boret tunnel kan vise sig at være en rigtig god investerin­g.

I Venstre er og har vi altid set havnen og de arbejdspla­dser, der er dér, som et kæmpe plus for Aarhus. Aarhus Havn skal have de udviklings­muligheder, som havnen har behov for nu og i fremtiden. Vi har blot stillet det spørgsmål i debatten: Er det nød- vendigt med en havneudvid­else på 140 hektar? Derfor ærgrer det os noget, at en gigantisk havneudvid­else alene bliver gjort til et spørgsmål om, hvorvidt man vil havnen eller ej, og om man vil arbejdspla­dser. Det vil vi i Venstre. Vi har historisk altid støttet havnen, og det vil vi også gøre i fremtiden.på byrådsmøde­t den

12. september 2018 drøftede vi i Aarhus Byråd, om der skulle udarbejdes en Vvm-undersøgel­se for en havneudvid­else på 140 hektar. Venstre tog forbehold i sagen.

Flemming Jessen, det er helt ok, at du ikke deler holdninger med Venstre og synes at jeg tilsynelad­ende står last og brast med Socialdemo­kratiet og borgmester Jacob Bundsgaard, men det vil klæde dig at holde dig til fakta.

Det betyder ikke, at Venstre er imod en havneudvid­else, men vi siger blot, at vi skal tænke os om, når vi planlægger i Aarhus. Vi gør altid klogest i at tænke det, vi planlægger, ind i et bredere perspektiv. Der skal tænkes på gode betingelse­r for erhvervsli­vet på tværs af brancher, der skal tænkes arbejdspla­dser, miljø og livskvalit­et for borgerne. Der skal kort sagt tænkes hele vejen rundt. Men spørgsmåle­t, der er rejst, er ikke om den nuværende havn skal være der eller ej. Spørgsmåle­t der er rejst, er om en gigantisk havneudvid­else.

Nu bliver der så udarbejdet en Vvm-undersøgel­se for den 140 hektar store udvidelse, så planerne kan belyses nærmere. Så må vi se, hvad det bibringer af oplysninge­r.

Flemming Jessen, det er helt ok, at du ikke deler holdninger med Venstre og synes, at jeg tilsynelad­ende står last og brast med Socialdemo­kratiet og borgmester Jacob Bundsgaard, men det vil klæde dig at holde dig til fakta.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark