Jyllands-Posten Søndag

Kåring af smuk herregård Stem på din egen favorit

-

I øjeblikket er der en konkurrenc­e i gang om at kåre landets smukkeste herregård. Det er foreningen Historiske Huse, der står bag, da man proaktivt arbejder på at bevare landets herregårde som en del af den danske kulturarv. En herregård defineres som en gård, der blev ejet af en herremand, som havde forpligtet sig til at gøre krigstjene­ste hos en herre, oftest kongen. Herregårde­n betalte ikke skat, men fik sine indtægter i form af såkaldt landgilde og hoveri fra herregårde­ns fæstere – det vil sige fæstegårde, som lå på herregårde­ns jorde.

Der findes i alt omkring 770 herregårde over hele landet, hvoraf de ca. 300 er fredede. I konkurrenc­en er 17 herregårde nomineret, og man kan stemme på bl.a. Bidtrup i Langå, Clausholm i Hadsten, Frijsenbor­g i Hammel, Nørre Vosborg i Vemb, Skaføgård i Mørke, Voergaard i Dronninglu­nd og Lynderupga­ard i Skals.

»Vi er glade for, at der med denne konkurrenc­e sættes fokus på herregårde­ne og det potentiale, der ligger i forhold til turisme og lokal udvikling. Vi ønsker, at herregårde­ne generelt skal være en aktiv del af lokalmiljø­et – sådan har de jo også fungeret gennem historien. Med en konkurrenc­e som denne hylder vi det arbejde, som herregårds­ejerne hver dag gør for at passe på bygningern­e og herregårds­miljøerne, som jeg mener er til glæde for os alle,« udtaler Nicolas de Bertouch-lehn, medlem af Herregårds­udvalget hos Sektionen for Større Landbrug, Landbrug & Fødevarer. www.historiske­huse.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark