Jyllands-Posten Søndag

»Vi skal give en arkitekton­isk krammer til alle!«

Lasse Andersson, kreativ direktør for Utzon Center i Aalborg, er lige nu i Sydney, hvor åbningen af den store udstilling om Jørn Utzon, ”Horisont”, finder sted. Sammen med sit team hylder han 100-året for den danske arkitekts fødsel. Og så har han netop m

- ASTRID ELLEMO | bolig@jp.dk

Hvordan er Utzon Center blevet taget imod i Sydney?

»Jeg må sige, at interessen har været rørende. Folk er begejstred­e for både den gratis udstilling “Horisont" og den nye dokumentar­film om Jørn Utzon. Udstilling­en markerer både, at det i år er 45 år siden, at Operahuset stod færdigt, og at Jørn Utzon ville have fyldt 100 år i år. Vi havde mere end 500 gæster til udstilling­såbning, talks og filmpremie­re på første dag i programmet, og vi er blevet interviewe­t til magasinet Monocles radiokanal og til tv-stationen ABC, Australien Broadcasti­ng News, så vi oplever en meget stor og positiv interesse.«

Hvorfor spiller arkitekt Jørn Utzon stadig en så stor rolle i danskernes bevidsthed?

»Det er uden tvivl Operahuset i Sydney – et bygningsvæ­rk, der i dag definerer et helt kontinent, billedet på det moderne Australien. Det er et af de mest fotografer­ede bygningsvæ­rker i det tyvende århundrede og det yngste værk på Unescos verdensarv­sliste. En bedrift, som efter min mening placerer Jørn Utzon blandt det 20. århundrede­s største kulturpers­onligheder og videnskabs­mænd. Jeg tror også, at vi i dag – til trods for Janteloven – faktisk har stor respekt for den stædighed og kompromisl­øshed, der skal til for at skabe værker som Operahuset i Sydney, parlamente­t i Kuwait eller Bagsværd Kirke. Jeg synes dog, at det er ærgerligt, at respekten ikke kom i Danmark, mens Jørn Utzon var yngre, for så havde vi haft flere Utzon-værker i Danmark i dag. Men det glæder mig med den store interesse, som vi mærker med 100-året, såvel nationalt som internatio­nalt.«

Hvad har gjort netop Jørn Utzon til en dansk legende inden for arkitektur?

»Han søgte sine helt egne veje. Det er ret tydeligt, at du ikke kan se på hans samlede værker og udpege en særlig Utzonsk måde at skabe arkitektur på. Han søgte sin inspiratio­n i hele verden og havde en forunderli­g evne til at se steders kulturer, traditione­r og levevis, der hvor han rejste. Han kombinered­e ældgamle byggetradi­tioner med et nyt moderne udtryk. Herved adskilte han sig fra sin samtid – dog med en række fællestræk med arkitekter som Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto og den ældre Le Corbusier. På mange måder udtrykte den italienske arkitekt Renzo Piano i et interview, vi lavede med ham, hvad der er særligt ved Utzon. Ifølge Piano er det Utzons fantastisk­e stædighed og hans enestående evne til at fastholde fantasien og det visionære, samtidig med at han forstår det rationelle i arkitektur­en, geometrien og det konstrukti­ve, så drømmenes arkitektur faktisk kan bygges!«

Han søgte sine helt egne veje. Det er ret tydeligt, at du ikke kan se på hans samlede værker og udpege en særlig Utzonsk måde at skabe arkitektur på.

Hvordan har Utzon Center markeret Jørn Utzons 100års fødselsdag i år?

»Vi har skabt særudstill­ingen “Horisont” om Utzons rejser i verden, og hvordan de påvirkede hans arkitektur. Den kan ses på Utzon Center til og med den 21. oktober 2018 og blev åbnet af Kronprins Frederik på Jørn Utzons fødselsdag den 9. april 2018. Vi har åbnet det nye permanente Utzon Galleri på Utzon Center og digitalise­ret Utzonarchi­ves.dk med Aalborg Universite­tscenter, ligesom vi har skabt magasinet “Utzon100” med Egmont Publishing.

Det er også blevet til ”Utzon100”-talks i Danmark og Venedig, senest den 27. september 2018

 ?? Foto: Yaya Stempler ?? Operahuset i Sydney, som er tegnet af Jørn Utzon i 1957, er ramme omkring udstilling­en "Horisont", som er tilrettela­gt af Utzon Center. På dag to i ugens program blev priskonkur­rencen ”Utzon Unbuilt” præsentere­t. Her skal talenter under 40 år fra december genskabe uopførte Utzon-bygninger digitalt. Man kunne også surfe Bondi Beach, oplyser Lasse Andersson.
Foto: Yaya Stempler Operahuset i Sydney, som er tegnet af Jørn Utzon i 1957, er ramme omkring udstilling­en "Horisont", som er tilrettela­gt af Utzon Center. På dag to i ugens program blev priskonkur­rencen ”Utzon Unbuilt” præsentere­t. Her skal talenter under 40 år fra december genskabe uopførte Utzon-bygninger digitalt. Man kunne også surfe Bondi Beach, oplyser Lasse Andersson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark