Jyllands-Posten Søndag

Hvad må du selv lave af vvs i boligen?

Nogle vvs-ting må man selv rode med, mens det andre gange er lovpligtig­t at få en fagmand ind over.

- ANNA RAABÆK | bolig@jp.dk

En spruttende vandhane, en umulig bruser eller en opvaskemas­kine, der er stået fuldstændi­g af. Når der skal rodes med vvs, kan man enten finde nummeret på en fagmand eller finde værktøjska­ssen frem. Det er dog vigtigt at være bevidst om, hvad man selv må gøre. For når man piller ved drikkevand­sforsyning­en, kan det gå galt, og derfor er der i lovgivning­en et klart skel mellem, hvad man må og ikke må.

»Alle må udskifte vandhanen, wc’et, håndvasken, opvaskemas­kinen og vaskemaski­nen,« siger teknisk konsulent hos installatø­rernes organisati­on Tekniq, Birger Christians­en.

»Det må man gøre, uanset om man tager penge for det eller ej. Det gælder også tømreren, mureren, hr. Jensen eller viceværten,« siger han.

Men Birger Christians­en pointerer, at det væsentligs­te ord er “udskifte”. Der skal altså have stået noget i forvejen.

»Man må ikke begynde at trække rør uden at have en autorisati­on. Man må ikke montere spulehanen, som man skal koble opvaskemas­kinen på. Men man må gerne koble opvaskemas­kinen til spulehanen,« forklarer han.

Ifølge Bolius må man som uautoriser­et ikke lave nye vvs-installati­oner, tilslutte gulvafløb, udbygge et brugsvands­anlæg eller ændre på et eksisteren­de.

Bolius’ tommelfing­erregel er, at man som almindelig forbruger må arbejde fra afspærring­sventil til den hane, hvor rør fra wc eller vandhane er tilsluttet.

Hvis man f.eks. har købt en ny vaskemaski­ne, som bare skal tilsluttes der, hvor den gamle stod, så må man gerne selv slutte vandet til.

Men har der ikke tidligere stået en vaskemaski­ne, så må man ikke begynde at installere den.

»Det, der er i rørene, er jo en sundhedsmæ­ssig vare, vi kalder drikkevand. Og hvis man gør det forkert, risikerer man at ødelægge drikkevand­sinstallat­ionen i hele ejendommen. Og i parcelhuse­t risikerer man selv at blive syg,« siger Birger Christians­en.

»Der skal være sikret, så man ikke ødelægger noget andet i installati­onen, når man kobler det på, man gerne vil,« siger han.

/ritzau fokus/

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark