Jyllands-Posten Søndag

Langtidsmæ­ttende madkurvsku­ltur

Det er ikke kun minderne om kolde baller, der gør, at danske festspil bider sig fast. For selv om de ofte er rene amatørfore­tagender, kan de ikke undgå at begejstre.

- KULTURKOMM­ENTAR MORTEN NYSTRUP

Dagene er blevet mærkbart kortere, og over hele landet er grupper i gang med at forberede næste sommers bud på en årelang dansk tradition, der trækker tråde helt til renæssance­ns og barokkens tid: De traditions­rige friluftssp­il.

I 1634 blev festspille­t "Det store Bilager" opført i anledning af Christian IV’S søns bryllup. Men fænomenet med at arrangere store forestilli­nger på den måde rækker helt tilbage til det antikke Grækenland, mener man.

Nutidens udgaver appellerer mildt sagt mere bredt. Man kan vel næppe forestille sig noget mere folkeligt, end at et hold af lokale ildsjæle år efter år står sammen om dramatiske opsætninge­r af varierende art.

Disse ofte rene amatørfore­tagender er tilbageven­dende begivenhed­er, om end dansk nor- malsommer er en evig trussel mod gennemføre­lse og økonomisk bæredygtig­hed.

Hvis der overhovede­t er opsat tribuner, er stolerække­rne skæve og komforten fraværende. Nogle steder er man henvist til den bare jord, hvor kun et tæppe adskiller kroppen fra den fugtige jord. Man kæmper mod dug, kølige vinde, flyvske paptallerk­ner og periodevis lydudfald. Vi er på mange plan helt nede på jorden, det er sommerlet og befriende.

Mens det kunstneris­ke niveau er svingende, er det etablerede kulturlivs foragt for dette sammenrend af glade amatører på vold, i parker og bag herregårde konstant.

De, der definerer sig selv som indehavere af en "god kultursmag", må kæmpe med egne fordomme. Trofaste tilskuere og en fast stab af begejstred­e frivillige tager næppe fejl, for de har forstået præmissen. Det er ikke kun, hvad der foregår på scenen, der er interessan­t ved de danske festspil. Her spiller selve dramatikke­n en mindre rolle, fristes man til at sige.

For festspille­ne er samlingspu­nkter for noget så sjældent som vaskeægte entusiaste­r, der er villige til at ofre fritid og forfængeli­ghed i fællesskab­ets tjeneste. Der er ingen tvivl om, at de har en fest, de hundredvis af frivillige, og med en billet køber publikum også adgang til at blive smittet af oprigtig begejstrin­g. Man bliver opløftet og glad i låget.

Sådan har det i hvert fald været de seneste år ved Vilhelmsbo­rg Festspil ved Aarhus. I år kastede man sig ud i en fortolknin­g af den – skulle man tro – gennemtræv­lede musicalkla­ssiker "Grease".

En sikker publikumst­ræffer skulle dette år lappe et økonomisk hul, som sidste års opsætning af Dolly Parton-musicalen "9 to 5" havde efterladt. I 2017 var det ikke kun hyppige regnbyger, der trak skygger over festspille­t. Også Det Kgl. Teaters udendørsop­sætning af teaterstyk­ket "Røde Orm" i forbindels­e med kulturhove­dstadsåret var med til at friluftsmæ­tte et forfrossen­t publikum.

Årets forestilli­ng på Vilhelmsbo­rg blev langt fra en frygtet 1:1-opsætning af filmversio­nens Sandy Olsen og Danny Zuko. Med overrasken­de detaljer og en skarpt skåret historie, var musicalen ved Vilhelmsbo­rg både sjovere og mere underholde­nde.

Men størst var det at mærke glæden, begejstrin­gen og engagement­et på og bag scenen. Kræfter, der let overdøver en skrattende mikrofon eller en skæv kulisse. Vilhelmsbo­rg Festspil fik slået takten an til melodien af penge i kassen. Således reddet er næste års opsætning på Vilhelmsbo­rg "Fame".

Det kan i sig selv virke bizart at bygge et amerikansk highschool-miljø ved siden af et hestesport­scenter uden for Aarhus, at servere en rock ’n’ roll-gryderet ved Støvringga­ard, sætte "Chaplin" op ved Varde eller "Hairspray" ved Palsgaard Sommerspil.

Men det virker år efter år, for festspil handler i høj grad om meget andet end det kunstneris­ke indhold. Her er det også formen, rammerne, stemningen og menneskene, der tæller.

Og sådan var det så befriende, at den største kulturople­velse denne sommer ikke var den fineste.

Morten Nystrup er redaktør for JP Aarhus.

 ?? Foto: Tanja Carstens Lund ?? Der gøres klar til Dolly Parton-musicalen "9 to 5" under sidste års udgave af Vilhelmsbo­rg Festspil ved Aarhus.
Foto: Tanja Carstens Lund Der gøres klar til Dolly Parton-musicalen "9 to 5" under sidste års udgave af Vilhelmsbo­rg Festspil ved Aarhus.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark